Tko bi danas prešao izborni prag?

Prema istraživanju CRO demoskopa, kad se gledaju stranačke liste trenutno najjača vladajuća stranka ima znatno veću podršku od HDZ-a (33,1 posto prema 19,7 posto). Treće mjesto drže Hrvatski laburisti (5,4 posto), a HNS je odmah iza njih s izborom od 5,2 posto. Te četiri stranke su ujedno i jedine koje su prešle izborni prag.

Hrvatski građani baš nisu spremni na odricanja. Na njih bi bezuvjetno pristalo tek 21,6 posto Hrvata, dok 34,7 posto na odricanja ne bi uopće pristalo. No, istovremeno od Vlade koja i nakon osvojenih izbora ima veliku podršku, očekuju da prije svega riješi probleme koje je u gospodarstvu izazvala kriza.

Iako dosad još nisu ništa konkretno od poteza povukli, a neke od najavljenih mjera za spas gospodarstva, kao što su povećanje PDV-a i porez na nekretnine, nisu baš najsjajnije odjeknule u javnosti, Kukuriku koalicija i dalje kod hrvatskih građana bilježi povećanje potpore građana. Tako su u vrijeme izbora imali potporu od 41,1 posto dok danas imaju potporu od 42,8 posto. Istovremeno potpora nekad vladajućoj stranci i njenim partnerima na izborima i dalje pada pa je tako nakon podrške od 23,5 posto sada zabilježila podršku građana od 22,4 posto. Pokazalo je to mjesečno istraživanje CRO demoskopa.

Tek četiri stranke prelaze izborni prag

Prema istom istraživanju, i kad se gledaju stranačke liste trenutno najjača vladajuća stranka ima znatno veću podršku od HDZ-a (33,1 posto prema 19,7 posto). Treće mjesto drže Hrvatski laburisti (5,4 posto), a HNS je odmah iza njih s izborom od 5,2 posto. Te četiri stranke su ujedno i jedine koje su prešle izborni prag.

Kad bi se građane pitalo koje su i dalje najvažnije teme u zemlji, oni bi pitanje Europske unije o kojoj političari i mediji “bruje” posljednjih dana zbog dolaska referenduma, stavili tek na četvrto mjesto. N prvom mjestu i dalje je gospodarska kriza koju ističe 30,7 posto ispitanika, potom slijedi izborna pobjeda Kukuriku (16,7 posto), a na trećem mjestu su otkazi radnika u Željezari Sisak (12,2 posto).

Tko bi se trebao odricati?

Dodajmo svemu da građani od nove Vlade prije svega očekuju pomake na području gospodarstva (67,9 posto), potom napredak u suzbijanju korupcije (66,8 posto), dok se na trećem mjestu nalazi vanjska politika (62,9 posto).

Građanima je u istraživanju postavljeno i pitanje jesu li spremni na velika odricanja. Bezuvjetnu spremnost izrazilo je 21,6 posto njih, dok je uvjetna spremnost zabilježena kod 40,2 posto ispitanika. S druge strane 34,7 posto ispitanika nije uopće spremno na nova odricanja te ističu da oni svoj teret već nose, da bi to opet bio udar na one koji nemaju, te da teret ovaj put trebaju podnijeti oni bogatiji.

Izvor: http://danas.net.hr/hrvatska/page/2012/01/05/0335006.html

Više informacija: http://www.monitor.hr/vijesti/kukuriku-popularnija-nego-za-izborima-hdz-u-pala-popularnost/189999/

| Broj posjeta: 1.535 |

Želite li komentirati? Objava: "Tko bi danas prešao izborni prag?"

Imate li komentar?