Tireli: Uvijek su isti suci, isti kupci i javni bilježnici

‘Zbog bogaćenja preko leševa deložiranih, na listu srama trebali bi korumpirani suci i javni bilježnici’

– Probajte na dražbi kupiti kuću na moru koja je nekome oduzeta, pa ćete vidjeti da nemate šanse! Takve nekretnine unaprijed su namijenjena točno određenom kupcu, a ne najboljem ponuđaču, zbog čega se podaci o dražbi najčešće kriju, ili se prilikom licitacije na razne načine onemogućava ‘nepodoban’ kupac. pavićNa taj način se takve kuće prodaju ispod cijene, da bi se kasnije preprodale puno skuplje – ispričao je autoru ovih redaka potencijalni kupac nekretnine na moru (podaci poznati uredništvu), koji je brzo odustao od kupovine uvidjevši da to nisu čista posla.

Dražbe su fiktivne, a kupovati mogu samo odabrani

Gore opisano iskustvo posve se poklapa s tvrdnjama hrvatskih odvjetnika koji kažu kako samo odabrani pojedinci u sprezi s lokalnim sucima-ovrhovoditeljima imaju pristup nekretninama oduzetim građanima te mogućnost da ih na fiktivnim dražbama jeftino kupe te kasnije skupo preprodaju, a profit podijele sa sucem, što je detaljno opisano u našem tekstu pod naslovom ‘Sprega sudaca i nekretninske mafije: Otkrivamo gdje završavaju kuće i stanovi ovrhama oduzeti građanima’. Činjenica, pak, da su brojni suci ovršitelji povezani s nekretninskom mafijom, objašnjava, čini se, i mnoga druga pitanja koja hrvatska javnost učestalo postavlja u vezi sa zastrašujuće brojnim i sve bešćutnijim deložacijama hrvatskih građana. Primjerice: zašto država i dalje dopušta ilegalnim kreditnim uredima da ovršuju hrvatske građane i izbacuju ih iz njihovih domova? Čini se – zato da bi suci, odvjetnici i javni bilježnici te nekretninska mafija i dalje mogli dobro zarađivati!

Nansi TireliTireli: Uvijek su isti suci, isti kupci i javni bilježnici

– Točno je da se ovršene kuće prodaju brzinom munje, pa često ni onaj tko se ovršuje ne dobije obavijest o dražbi kuće, iako bi po zakonu morao biti obaviješten. Najbolji primjer za to su postupci deložacija i dražbi povezani s ‘kreditima’ austrijskih Raiffeisen zadruga. U tim predmetima uvijek se pojavljuju jedni te isti suci, jedni te isti kupci, jedni te isti javni bilježnici. Jasno je da se tu radi o kriminalnoj hobotnici, no nitko od nadležnih institucija nije se potrudio to raskrinkati. Išla sam o tome razgovarati i s glavnim državnim odvjetnikom Dinkom Cvitanom, te s Mladenom Bajićem, no oni tvrde da je tu sve legalno! Ja se s tim nikako ne slažem. Jer ja, vi i netko treći ne možemo napraviti ništa protupravno, ako nemamo zaleđe. Suci to ne rade sami, što znači da su s nekim povezani. Sudačka komora i Ministarstvo pravosuđa prvi bi trebali reagirati. Oni bi u roku od tjedan dana mogli utvrditi istinu i vidjeti o čemu se tu radi, no oni ne čine ništa! – primjećuje Nansi Tireli, saborska zastupnica i v.d. Predsjednica Hrvatskih laburista, koja već duže vrijeme pokušava pomoći žrtvama austrijskih kreditnih zadruga i koja je uvjerena da se zbog sprege sudaca i nekretninske mafije te tko zna koga još iz visokih državnih struktura, i ne rješava problem nelegalnih kreditnih ureda i zadruga, te brojnih ovrha i deložacija.

‘Zakon donosimo samo de ne istražujemo korumpirane suce’

– Zakon o osobnom bankrotu donosimo samo zato da ne istražimo suce i sve ostale koji su umiješani u prljavi posao s ovrhama i dražbama otetih nekretnina. Suce nitko ne dira, kao ni javne bilježnike. Oni su nedodirljivi, nikada nisu krivi, premda činjenice govore da to i nije tako. Samo jednim zakonom sve bi se to jako brzo dalo istražiti i raščistiti: zakonom o porijeklu imovine. Taj zakon je ukinut na prvom zasjedanju Sabora u samostalnoj Hrvatskoj, a nije ukinut bez razloga – dodaje Tireli, koja kaže da ne može tvrditi da je i ministar Orsat Miljenić dio kriminalne hobotnice, no za kojega ističe da ima vrlo veliku odgovornost u nečinjenju.

Vrlo je znakovito da ministar Orsat Miljenić baš ništa ne čini

– Ministrova obaveza je istražiti određene činjenice, odnosno provjeriti jesu li suci u sprezi s nekretninskom mafijom. Bilo bi normalno da Miljenić ide u istražne radnje te da krene sankcionirati ovakve postupke. No, ništa on ne čini. U Hrvatskoj je normalno da na stupu srama završe tvrtke i građani, no trebalo bi napraviti i stupove srama hrvatskih sudaca, javnih bilježnika i poreznih službenika koji ne rade svoj posao, odnosno koji se bave ilegalnim aktivnostima. Najgore je što se ni suci, ni porezni službenici, ni javni bilježnici nikoga i ničega ne plaše pa rade što god ih volja. Već dvije godine bavim se istraživanjem radnji oko otkupa sekundarnih sirovina, pa znam da je poznati hrvatski ‘kralj smeća’ na javnoj dražbi kupio nekretninu za koju nitko nije ni znao da je išla na dražbu. Jasno je da je tu riječ o sprezi sudaca i kupaca nekretnina. Taj problem se, međutim, vrlo lako može riješiti, ali se ne želi riješiti, što građane najviše boli – zaključuje saborska zastupnica Nansi Tireli.

Landeka: Sprega sudaca i mafije objašnjava rad ilegalnih ureda

Slaže se s njom i Nada Landeka, predsjednica udruge ‘Veronika Vere’, koja se također godinama bavi istraživanjem kriminala oko nelegalnih kreditnih ureda, te nelegalnim ovrhama i masovnim deložacijama hrvatskih građana. – Sprega sudaca i nekretninske mafije, o kojoj pišete, vjerojatno objašnjava zbog čega se još uvijek ne gase brojni ilegalni kreditni uredi. Te kreditne urede u javnosti obično predstavljaju odvjetnici poput Izidor Majića iz Zadra, ili Krpana iz Zagreba, dakle odvjetnici koji imaju i agencije za prodaju nekretnina. U isto vrijeme nelegalni kreditni uredi i dalje otimaju nekretnine hrvatskim građanima. Neki vlasnici takvih ureda su samo zatvorili stare, pa pod novim imenom otvorili nove urede te i dalje posluju pod drugim imenom, premda je to nezakonito. Pitam se kako Trgovački sud može registrirati urede za kreditnu djelatnost, kada je opće poznato da Zakon o kreditnim djelatnostima kaže da kredite mogu davati samo banke i kreditne unije, koje moraju imati temeljni kapital od minimalno 20 milijuna kuna. Činjenica je, međutim, da kreditni uredi izdaju kredite, premda imaju samo 20.000 kuna temeljnog kapitala! Kako je to moguće? – pita se Nada Landeka, pa sama daje jedini mogući odgovor: Svi su u sprezi! – Svi znaju što se radi i kako se radi, uključujući i ministra pravosuđa te ministra financija, a ne žele to bezakonje zaustaviti. To znači da su dio toga. Očito je, dakle, da postoji cijeli mafijaški lanac unutar vrha države – ističe na kraju Nada Landeka, čelnica Veronika Vere. Valja ovdje podsjetiti da je upravo Nada Landeka, nizom javnih nastupa na javnoj televiziji u kojima je govorila o brojnim nezakonitostima povezanim s kreditnim uredima, lani ‘natjerala’ bivšeg ministra financija Slavka Linića da se barem deklarativno založi za gašenje ilegalnih kreditora. Da bi izbjegao prozivke saborske oporbe da Vlada ne čini ništa protiv ilegalnih kreditnih institucija, Linić je 7. studenoga prošle godine u Saboru istaknuo ‘da se vode istrage protiv takvih institucija, ali i odvjetnika i javnih bilježnika koji su sudjelovali u takvim poslovima’.

Linić obećao kažnjavanje odvjetnika i bilježnika, pa ništa

– U
ovom trenutku svi koji su se bavili nelegalnim poslom su kompletno pod istragama. I odvjetnici koji su dilali novce, nosili novce, gurali građane i davali im pod nos potpis ugovora o hipotekama. Isto tako, pokušavamo naći odgovornost bilježnika koji su samo tobože potvrđivali potpise, a znamo da nijedan ni drugi nisu smjeli potpisivati – rekao je Linić. Naglasio je da Vlada nastoji da se svima koji su sudjelovali u tim poslovima oduzmu licence, ali i da se svi ti ugovori proglase ništavnim. – To nije posao izvršne nego sudbene vlasti, ali mi ćemo stvoriti sve preduvjete da se proglase ništavnima i da građani mogu u sudskoj proceduri osigurati da im imovina ne propadne – kazao je Linić u raspravi o prijedlogu zakona o potrošačkom kreditiranju. Danas vidimo da nije govorio istinu.

Izvor: http://www.hrvatski-dom.hr/ilegalni-kreditni-uredi-idalje-ovrsuju-ljude-da-bi-suci-i-nekretninska-mafija-mogli-masno-zaradivati/

| Broj posjeta: 1.887 |

Želite li komentirati? Objava: "Tireli: Uvijek su isti suci, isti kupci i javni bilježnici"

Imate li komentar?