Tireli: Pustite sitniš, Zmajlović je odgovoran za kriminal stoljeća

Nitko nije istražio sumnjivo trošenje stotina milijuna kuna za zbrinjavanje otpada. Riječ je o kriminalu do neba, ističe Tireli

„Više me nikakvo rasipništvo i pogodovanje rodbini premijera ili ostalih SDP-ovih dužnosnika od strane ministra zaštite okoliša ne može začuditi. Jer, sve ono što je objavljeno o Zmajloviću, mačji je kašalj prema kriminalu pod okriljem Ministarstva zaštite okoliša na čijem razotkrivanju radim.

Riječ je o sumnjivom trošenju više stotina milijuna kuna godišnje za zbrinjavanje opasnog otpada. Nitko to do sada nije istraživao, a radi se o kriminalu do neba“, tim riječima je Nansi Tireli, predsjednica Hrvatskih laburista, komentirala otkrića afera u koje je upetljan ministar Mihael Zmajlović, a o kojima je pisao naš portal (pogodovanje premijerovu bratu u poslu s Pismohrana servisom, 19 milijuna kuna za nove automobile iz proračuna umjesto iz EU fondova, preplaćen parking…).

Šefica Hrvatskih laburista objašnjava potom da već godinu i pol dana istražuje kako se troši od 600 do 900 milijuna kuna godišnje za zbrinjavanje posebnog otpada te da je pri tome otkrila strašne stvari.

Uz koncesiju za otpad jedinom koncesionaru država daje milijune

„Nigdje drugdje u svijetu ne daje se koncesija za zbrinjavanje smeća, a da se koncesionaru još dodatno dodjeljuje novac da se time bavi. Nigdje, osim u Hrvatskoj. Hrvatski ‘kralj smeća’ tako više puta dobije novac za isti posao: prvi put mu država plaća za zbrinjavanje starih automobila 40 lipa po kilogramu. Potom mu plaća i za prijevoz takvih automobila, primjerice, iz Pule do Zagreba, a kasnije mu plaća i za zbrinjavanje akumulatora, ulja i drugih opasnih dijelova… Nakon svega toga, jedini koncesionar za zbrinjavanje opasnog otpada sav taj otpad, za čije mu je prikupljanja država više puta platila, još jednom prodaje na tržištu te još jednom zarađuje na njemu. Zbog svega toga pripremam ustavnu tužbu u vezi Zakona o posebnim kategorijama otpada. Jer, to je zakon za posebno pogodovanje, a ne za zbrinjavanje opasnog otpada“, dodaje Tireli.

Fond dao 50 milijuna za Gunju, no veći dio dobio ‘kralj smeća’

Navodi potom još jedan primjer pogodovanja. Nedavno je, kaže, Fond za zaštitu okoliša isplatio 50 milijuna kuna za zbrinjavanje otpada u Gunji, a da je pri tom veći dio novca opet otišao tvrtkama ‘hrvatskog kralja smeća’.

„Zavod za zapošljavanje platio je ljude da odvajaju, primjerice, perilice za pranje rublja od dijelova za automobile. Ljudi Petra Pripuza došli su s kamionom, a radnici su im još i utovarili taj već razdvojeni otpad. Hrvatski kralj smeća tako je, osim velikog iznosa novca za taj posao, dobio i besplatnu radnu snagu. Kasnije je, dakako, dodatno zaradio na tom otpadu. To je doista skandalozno“, dodaje zastupnica Hrvatskih laburista.

U zaključku podsjeća da su deponiji automobila na skladištima Pripuzovih tvrtki prije nekoliko mjeseci planuli baš u trenutku kada je ona postavljala neugodna pitanja nadležnim institucijama o tome gdje je nestalo 30.000 neevidentiranih starih automobila. Uvjerena je da koincidencija nije slučajna. O daljnjim saznanjima zastupnice Tireli, direktno.hr će prvi uskoro dodatno izvijestiti.

Nansi Tireli

Izvor: http://direktno.hr/en/2014/direkt/3021/Tireli-Pustite-sitni%C5%A1-Zmajlovi%C4%87-je-odgovoran-za-kriminal-stolje%C4%87a.htm

| Broj posjeta: 556 |

Želite li komentirati? Objava: "Tireli: Pustite sitniš, Zmajlović je odgovoran za kriminal stoljeća"

Imate li komentar?