TIRELI: ovo je sumrak odgovornosti u Saboru

Zastupnici vladajuće koalicije i njihovi manjinski podupiratelji odbili zaštititi žrtve Reiffeisen stambenih zadruga

Saborska većina odbacila je danas dva prijedloga zaključaka Kluba HDZ-a uz izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju, među kojima i onaj kojim bi se Vladu i HNB obvezalo da onemoguće djelovanje austrijskih zadruga iz Reiffeisen grupe koje su ilegalnim plasmanima upisale založna prava na nekretninama hrvatskih državljana.

Prihvaćanjem toga i zaključka kojim bi se Vladu i HNB obvezalo da u roku od 90 dana u dogovoru s poslovnim bankama osiguraju trajno rješenje za dužnike u “švicarcima”, ali i u euru i drugim valutama HDZ je uvjetovao podršku fiksiranju tečaja švicarskog franka nna 6,39 kuna na godinu dana.

Kako je predsjednik Sabora Josip Leko odbio zahtjev da se o njihovim zaključcima glasuje prije donošenja zakonskih izmjena, HDZ je tražio stanku, nakon koje su napustili sabornicu.

“Ovo podsjeća na nogometnu utakmicu u kojoj svi gledatelji vide da je gol zabijen rukom, ali sudac kaže ne, gol je regularan”, rekao je nakon stanke Šuker.

Kazao je kako mu je “žao što se Leko stavio u slugansku poziciju prema premijeru Milanoviću i onemogućio HDZ-u demokratsko pravo da izrazi svoje mišljenje”.

“Nemojte slučajno sutra reći da smo bili protiv ovog zakona, jer nam niste omogućili da izrazimo svoje mišljenje”, kazao je Šuker, ističući kako mu je neshvatljivo glasovanje protiv zaključka kojim se građane htjelo zaštititi od “nasilja institucija koje su ih opljačkale lažnim dokumentima”.

“Htjeli smo samo natjerati institucije da rade svoj posao i poslati poruku da hrvatske građane u Hrvatskoj ne može nitko, ni legalno ni ilegalno, pljačkati, a vi koji se zaklinjete u pravo i pravicu glasujete protiv tog zaključka”, spočitnuo je Šuker SDP-ovim zastupnicima, koje je upitao i “je li im stvarno u interesu da pomognu građanima ili da promoviraju velike vođe”.

“Jesmo li tu da stvarno tražimo rješenja, ne samo za sadašnje nego i za buduće vrijeme ili da podržimo nešto što je netko obećao, ne znajući što je obećao”, upitao je Šuker.

Leko mu je uzvratio da je glasovanje bilo javno, da su zastupnici glasovali u skladu sa svojim političkim stavovima te da je nekorektno bilo koga zbog toga prozivati.

Neprihvaćanje zaključka iznenadiilo je i laburisticu Nansi Tireli. “Izuzetno sam zbunjena što SDP nije prihvatio ovakav zaključak, to je sumrak odgovornosti nas u Saboru i bešćutnost prema više od 20 tisuća građana koji su ugovorili kredite u članicama Reiffeisen grupe”, rekla je.

Tireli je podsjetila da se takve dužnike “preko noći izbacuje na ulicu, a da ne znaju ni koliko su još dužni, koje im je stanje kredita i tko ih izbacuje”.

Još jednom je postavila pitanje javnih bilježnika koji su ovjeravali takve kredite i upozorila da je protiv austrijskih zadruga podignuto tisuće kaznenih prijava na koje nadležne institucije ne reagiraju.

“Ovim zaključkom ne traži se ništa, nego da institucije u Hrvatskoj zaštite svoje građane i da damo neki odgovor tim ljudima što je s tisućama kaznenih prijava koje su podnijeli. Ovim smo pokazali koliko nam je stalo do građana, nadam se da su svi kojih se ovaj zaključak tiče jako dobro vidjeli tko kakvu politiku vodi i kome je do koga stalo u Hrvatskom saboru”, rekla je Tireli.

Oporba se usprotivila i Vladinu amandmanu na izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju kojim je Sabor danas fiksirao tečaj švicarskog franka na najdulje godinu dana.

Amandmanom je ta mjera proširena na sve potrošačke kredite, bez obzira na visinu i vrstu, što je dio oporbenih zastupnika protumačio kao zaštita onih koji su na leasing kupili luksuzne apartmane, jahte i skupocjene automobile. Upozoravaju da su istodobno zaboravljena obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obrtnici i slobodna zanimanja.

“Dizanjem limita iznad milijun kuna bit će zaštićen onaj tko je kupio četiri apartmana na moru i renta ih, ali smo propustili zaštititi poljoprivrednika koji je kreditom u ‘švicarcima’ uzeo prešu za voćne sokove”, upozorio je laburist Dragutin Lesar.

I reformist Petar Baranović zatražio je da se predložena mjera “donese korektno, ne radeći diskriminaciju”. “Moramo znati da nisu svi u švicarskim francima kupovali samo stanove, nego su realno i kao fizičke osobe znali kupovati i apartmane na moru, mercedese i jahte, a poljoprivrednik je kredit uložio u matično stado, poljoprivredni stroj ili nabavu zemljišta. Obrtnici su, isto ne imajući izbora, dizali kredite u francima za ulaganje u osnovna sredstva, kojima su osigurali egzistenciju sebi, svojoj obitelji i zaposlenicima. Nepošteno je i neprihvatljivo da njih ostavimo na brisanom prostoru”, upozorio je Baranović, koji je u žaru rasprave udaralo po govornici.

“Nemojte lupati po govornici, zvučite kao Hruščov”, upozorio ga je Leko.

Ivan Šuker upozorio je i da se vladin amandman odnosi na članak koji nije predmet izmjena, što bi, kaže, moglo biti dodatni argument bankama koje najavljuju ustavnu tužbu.

Na zahtjeve oporbe vladajući su se oglušili pa su većinom glasova prihvatili i Vladin amandman i same zakonske izmjene.

Sabor izmijenio ‘zakon o švicarcima’

Hrvatski je sabor izmijenio je u petak Zakon o potrošačkom kreditiranju kojim se tečaj švicarskog franka fiksira na 6,39 kuna na najdulje godinu dana, a prihvaćen je i Vladin amandman po kojem će se to odnositi na sve potrošačke kredite u francima, neovisno o iznosu i vrsti.

Zakon je prihvaćen s 85 glasova ‘za’, jednim ‘protiv’ i jednim ‘suzdržanim’, a u glasovanju nisu sudjelovali zastupnici HDZ-a, jer je predsjednik Sabora Josip Leko odbio njihov zahtjev da se Sabor prethodno izjasni o njihovu prijedlogu da se Vladu i HNB obveže da u roku od 90 dana s poslovnim bankama iznađu trajno rješenje za “švicarce”, ali i korisnike kredita u eurima i drugim valutama.

Danas je objavljeni tečaj švicarskog franka na tečajnici HNB-a, koji se primjenjuje od sutra iznosi čak 7,858895 kuna za franak, što je porast od oko 1,82% u odnosnu na danas važeći tečaj (7,71 kuna za CHF).

Kupovni tečaj iznosi 7,835318 kune, dok je prodajni 7,882472 kune za švicarski franak.

Snažan rast tečaja CHF/HRK prisutan je i na tržištu, te je u današnjem trgovanju švicarski franak porastao na 7,8641 kunu, što je porast od 1,15% u odnosu na posljednje trgovanje.

Izvor: narod.hr/h

| Broj posjeta: 680 |

Želite li komentirati? Objava: "TIRELI: ovo je sumrak odgovornosti u Saboru"

Imate li komentar?