Tek kad rezove osjete elite i korumpirani, moći ćemo reći narodu: 'Nije bilo dosta, vi ste na redu'

Mnogi traže bolne rezove u Hrvatskoj. Da, bolni rezovi, za privilegirane kaste koje su HDZ i njegovi partneri osam godina stvarali, i obilato financirali iz državnog proračuna; da, za povlaštenu elitu krupnih kapitalista i bankara; da, korupcijskoj bandi; da, političkoj eliti. Nakon toga imamo moralno pravo stati pred narod i reći: ‘Nije dovoljno, sada ste vi na redu’

LABURISTI PREDSTAVILI PLAN A:

Tek kad rezove osjete elite i korumpirani, moći ćemo reći narodu: ‘Nije bilo dosta, vi ste na redu’

‘Uspjeh? Ja bih volio šest, možda 16. Ali o tome neodlučujem ja, o tome odlučuju građani’, poručio je Dragutin Lesar, šef Hrvatskih laburista, siguran da će nakon izbora njegova stranka imati klub zastupnika u Saboru.

  • Autor: Mladen Starčević|
  • Photo: Pixsell |
  • Srijeda, 19.10.2011 14:51
Dragutin Lesar je predstavio politički program Hrvatskih laburista, kojim će stranka pokušati pridobiti birače prije nadolazećih izbora. Slično kao i Kukuriku koalicija, i Laburisti su sastavili plan, te ga nazvali Plan A.

Naravno, Lesar je program započeo kritičnim problemom u posljednjih par godina, oko kojeg većina većih stranaka stvara svoja izborna obećanja: Ekonomska politika. Hrvatskoj tako, naglašavaju Laburisti, trebaju nova fiskalna, monetarna i ekonomska politike, no prije svega socijalna politika.

Mnogi traže bolne rezove u Hrvatskoj. Da, bolni rezovi, za privilegirane kaste koje su HDZ i njegovi partneri osam godina stvarali, i obilato financirali iz državnog proračuna; da, za povlaštenu elitu krupnih kapitalista i bankara; da, korupcijskoj bandi; da, političkoj eliti. Nakon toga imamo moralno pravo stati pred narod i reći: ‘Nije dovoljno, sada ste vi na redu’
Dragutin Lesar

– Hrvatski je ekonomski suverenitet ozbiljno narušen i njegova ponovna uspostava uvjet je za izgradnju zdravih ekonomskih i društvenih temelja države kakvu smo željeli i kakvu želimo – smatraju Laburisti, te planiraju izgraditi ekonomsku politiku na nekoliko temelja: Napuštanja neoliberalnog koncepta ekonomije, aktivnoj ulozi države, monetarnoj politici i bankarskim sustavom u funkciji gospodarskog razvoja, te zaustavljanju korporatizacije.

Osnivanje ministarstva rada

Naglasak je, naravno, na radu, te Lesar govori kako će Laburisti prvenstveno zastupati sve koji žive od svog rada: ‘Bit ćemo lokomotiva društvene pravednosti’. Laburisti traže promjenu Zakona o radu i donošenje nacionalnog kolektivnog ugovora. Otkaz ne može biti samo problem pojedinca, kazao je Lesar, založivši se osnivanje radnih sudova, strogo kažnjavanje neisplate plaća, pronalaženje načina naplate radničkih potraživanja, odnosno da se nakon 60 dana neplaćanja pokreće stečaj. U tu svrhu, Lesar predlaže i novog ministarstva.

– Neoporezivi dio plaće odmah povećati na iznos minimalne, a u prvom mandatu, u ove četiri godine, radit ćemo na tome da ona iznosi 80 posto prosječne plaće. Naravno da takav odnos prema radu zahtjeva i posebno ministarstvo rada – govori šef Laburista.

Još jednu novinu koju Lesar predlaže jest ‘politički kodeks’, te objašnjava kako je poštenje u politici uvelike zapostavljeno. ‘U Hrvatskoj caruje politička neodgovornost’, kaže Lesar, te zastupa stajalište u kojem je početak kaznenog postupka kraj je političke karijere za sve imenovane dužnosnike.

Javna uprava je vrelo novih titula

– Konačni postupak sukoba interesa je razrješenje. Za korupciju odgovornost, umjesto pojedinaca, snose političke stranke. Za crne fondove i torbare odgovornost snose političke stranke, i za nerad u Saboru odgovornost snose političke stranke – kaže. Lesar naglašava i da neće biti isplata plaća onima u Remetincu, i onima koji bježe iz hrvatske u strane zemlje.

Troškovi se mogu smanjiti i u javnoj upravi, gdje ‘treba prepoloviti i broj rukovoditelja u javnoj upravi’. Lesar je, kako kaže, gledajući u njihove titule shvatio koliko su obogatili hrvatski jezik novim nazivljem funkcija u državnoj upravi.

Što se tiče poreza, Lesar bi htio porez na financijske transakcije, ali ne i na imovinu. Isto tako, ističe da sadašnja porezna uprava nikad nije na temelju neplaćanja poreza zaplijenila imovinu na koju porez nije plaćen. To će se promijeniti.

– Bitno je to da je sve ono što je stečeno, a na što nije plaćen porez, predstavlja državno vlasništvo. Nova porezna uprava bi tako svaku imovinu koja nema uredan trag plaćanja poreza prisvojila u ime države. To bi bio sistem bez kazni ili retroaktivnog računanja poreza – govorio je Lesar.

Smanjivanje doprinosa urušit će nestabilan sustav

Građani bi, s druge strane, bili progresivno oporezivani: za dohodak u tri stope, te za dobit u samo jednoj stopi. Također, oporezivat će se dividenda, koja je trenutačno, prema Lesarovim riječima, dohodak koji se ne oporezuje.

– Protivimo se samoj pomisli smanjenju doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, jer je to urušavanje već nestabilnog sustava. Revizija svih 13 kategorija povlaštenih mirovina. Prosječna starosna mirovina u ovom mandatu mora doseći 50% prosječne plaće.

– Mnogi traže bolne rezove u Hrvatskoj. Da, bolni rezovi, za privilegirane kaste koje su HDZ i njegovi partneri osam godina stvarali, i obilato financirali iz državnog proračuna; da, za povlaštenu elitu krupnih kapitalista i bankara; da, korupcijskoj bandi; da, političkoj eliti. Nakon toga imamo moralno pravo stati pred narod i reći: ‘Nije dovoljno, sada ste vi na redu’ – rekao je Lesar.

Ni u kojem slučaju s HDZ-om, s Kukurikašima – eventualno

Na pitanje o tome što bi za Laburiste značio uspjeh na izborima, Lesar je siguran da će stranka u Saboru imati klub zastupnika. No ambicije su mu i, naravno, veće:

– Uspjeh? Ja bih volio šest, možda 16. Ali o tome neodlučujem ja, o tome neka odlučuju građani, neka vele što je uspjeh Hrvatskih laburista. Koalirati zasigurno neće s HDZ-om, ni s ijednom strankom koja je koalirala s HDZ-om jer, kaže, u Remetinec mu se ne da.

Ipak, što se drugog političkog bloka tiče, ‘ako će pažljivo proučiti što će se danas prenijeti, mogli su nazrijeti 10 točaka naše pregovaračke platforme’, kazao je Lesar, te na kraju rekao da, ako ponuda, koja se baš ne iščekuje s nestrpljenjem, bude zadovoljavajuća, eventualno će razgovarati o suradnji.

Izvor: http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/tek_kad_rezove_osjete_elite_i_korumpirani_moci_cemo_reci_narodu_nije_bilo_dosta_vi_ste_na_redu/418
254.html

| Broj posjeta: 1.063 |

1 komentar u "Tek kad rezove osjete elite i korumpirani, moći ćemo reći narodu: 'Nije bilo dosta, vi ste na redu'"

  1. Dobro zamišljeno teško sprovedivo.Stranke moraju ZNATI da je Hrvatska iznad svega sa svojim građanima.U koliko u Državi bude 60% nezadovoljnih Država kao takova gubi smisao. Naravno da u Državi proporcionalno mora biti staleša kasta ili klasa ali ako taj srednji sloj ne postoji treba ga radom izgraditi kako bi se dobro i dostojanstveno živjelo. Poluge rada i stvaranja strateški je zadatak Vlade a ne da se šepuri i baca lažna obećanja bez ODGOVORNOSTI.

Imate li komentar?