TAJNA USPJEHA Kako su Hrvatski laburisti postali treća najjača stranka u državi?

Da se danas održavaju parlamentarni izbori, SDP bi dobio 26,7% glasova onih koji bi izašli na izbore. HDZ je i dalje druga najveća hrvatska stranka s 19,5%, a laburisti čvrsto drže treće mjesto s 9,5% glasova. Svi ostali su ispod izbornog praga, preciznije od HNS-ovih 3% pa naniže. Ovo su rezultati istraživanja koje je provela agencija Promocija plus na uzorku od 1100 građana telefonski ispitanih početkom ovog tjedna.

Očito, Hrvatski laburisti više no dobro koriste konfuznu situaciju u zemlji i nezadovoljstvo građana i u ovom su trenutku treća politička opcija u državi.

A da je tome tako, govori i podatak o potpori njihovom čelniku Dragutinu Lesaru. Naime, Lesar je na ljestvici pozitivnih političara po treći mjesec zaredom bolje rangiran od Zorana Milanovića. Lesar ima 8,8% najpozitivnijih preferencija, a Milanović 7,5%. Dakako i dalje je uvjerljivo prvi predsjednik Republike Ivo Josipović s 35,9%.

Koja je tajna uspjeha Lesarovih Laburista? Profesor na Fakultetu političkih znanosti i stručnjak za politički marketing dr. Božo Skoko kaže da ga popularnost Hrvatskih laburista nimalo ne iznenađuje.

– Oni se ponašaju kao dobra oporbena stranka, koja ukazuje na promašaje i loše poteze vladajućih, ali nude i određena rješenja. Prilično su proaktivni, vješto koriste saborske klupe i nastupe u medijima a koriste i manjak socijaldemokratske politike vladajućih kako bi se pozicionirali kao zaštitnici obespravljenih, ističe Skoko i dodaje.

– Pritom, vješti su populisti, što na kraće staze uvijek pali kod birača. Kad bi nas još uvjerili da bi bili bolji vizionari i učinkovitiji operativci od stranaka na vlasti te kad bi pokazali bolje poznavanje i drugih sfera nacionalne politike mogli bi očekivati i trajniju stabilnost rejtinga, naposljetku će Skoko.

Sa Skokom se slaže i stručnjak za PR Krešimir Macan koji kaže da su Hrvatski laburisti jedina prava oporba aktualnoj Vladi i da građani to prepoznaju.

– Bore se, kritiziraju i samim time njihova borba dolazi do nezadovoljnih građana. Logično je da oporba, u ovom slučaju Laburisti, kupi vrhnje kada su građani nezadovoljni učinkom Vlade. Kako je HDZ još uvijek opterećen unutarnjim problemima, Hrvatski laburisti su jedina i prava oporba vladajućoj koaliciji, jasno će Macan.

Hoće li ovako dobre rezultate u istraživanjima mišljenja građana Laburisti kapitalizirati na nadolazećim lokalnim izborima, ostaje za vidjeti. Razloga za optimizam svakako imaju.

Izvor: http://www.politikaplus.com/novost/65262/tajna-uspjeha-kako-su-hrvatski-laburisti-postali-treca-najjaca-stranka-u-drzavi

| Broj posjeta: 1.121 |

Želite li komentirati? Objava: "TAJNA USPJEHA Kako su Hrvatski laburisti postali treća najjača stranka u državi?"

Imate li komentar?