Sve za radnika, radnika nizašto!

Nakon HDZ-a i SDP-a najpopularniji su Lesarovi Laburisti

Prema terenskom istraživanju Nove TV i Ipsos Pulsa na 1000 ispitanika, da je danas referendum za ulazak u Europsku uniju, 57 posto građana glasovalo bi za ulazak u EU. Nakon SDP-a i HDZ-a, sve veću popularnost imaju Hrvatski laburisti. Naime, prema Crobarometru za lipanj laburisti imaju potporu 5,2% ispitanika, a u srazu s lijevim i desnim blokom 6,5%

Nakon tjedna u kojem su zaključeni pregovori, da se referendum za EU održava danas, za ulazak u Uniju glasovalo bi 57 posto, a protiv bi bilo 37 posto građana. Njih sedam posto je neodlučno.

Što se više bliže izbori, potpora birača SDP-u i HDZ-u je u sve većem padu. Potpora SDP-u je u lipnju iznosila 26,6 posto, a HDZ-u 19,3 posto. Što se tiče SDP-a, ovo je najlošiji rejting u godinu dana, a HDZ-u drugi najlošiji rezultat u posljednjih 12 mjeseci. SDP je primjerice od siječnja izgubio šest posto, a HDZ 4 posto potpore.

Primjerice, prije četiri godine SDP je uživao potporu od 30, a HDZ 23,3 posto birača. Bio je to prvi mjesec sa Zoranom Milanovićem na čelu SDP-a.

Kod ostalih stranaka nema dramatičnih padova ili skokova i prava je gužva oko izbornog praga. Sada su Laburisti Dragutina Lesara treća stranka s potporom 5,2 posto birača. Slijedi HNS s 4,7 posto, isto kao HSS. HSP podržava 4,6 posto birača, a HSLS ima potporu 4,4 posto. HSU podržava 3,9 posto ispitanika, stranka Umirovljenici zajedno 3,2 posto, HDSSB 2,8 posto. Da Milan Bandić izađe na izbore, imao bi potporu od 1,9, a IDS 1,4 posto birača. Neodlučnih je čak 14,5 posto birača.

Blok Saveza za promjene (SDP, HNS, IDS, HSU) već treći mjesec broji potporu manju od 40 posto i sada uživa potporu od 36 posto birača. Zanimljivo je da su nakon najave zajedničkog izlaska bili na više od 40 posto. Vladajući blok ima potporu od 20 posto birača. Od stranaka koje bi prešle izborni prag, tu su još Laburisti sa 6,5 posto, HSLS s pet posto, a blizu su i pravaši s četiri posto. Za zastupničko mjesto bori se i umirovljenička stranka s četiri posto.

Premijerka Jadranka Kosor
u ljeto ulazi s potporom 29 posto birača. Njezin protukandidat Zoran Milanović također ima blag uzlet i sada ga podupire 43 posto birača.

Prije četiri godine, primjerice, Milanović je imao potporu od 55 posto birača. No i dalje je najpopularniji predsjednik Ivo Josipović s potporom od 82 posto birača.

Jadranku Kosor podupire 71 posto HDZ-ovaca, a Zorana Milanovića 85 posto SDP-ovaca. Zanimljivo je da 20 posto HDZ-ovaca ima pozitivno mišljenje o Zoranu Milanoviću, a tek osam posto SDP-ovih birača pozitivnom ocjenjuje Jadranku Kosor.

Godinama je pesimizam bio dio života. Posebno na pitanje kojim smjerom ide Hrvatska, ali i potezima Vlade. Rijetko je taj broj padao ispod 70 posto. U lipnju je drugi mjesec za redom zabilježen pad pesimizma kad je u pitanju smjer kojim ide Hrvatska. Sada je taj broj stao na 77 posto. S druge strane raste, istina blago, broj optimista, kojih je sada 15 posto.

>> Izvor: http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/135516/Nakon-HDZ-a-i-SDP-a-najpopularniji-su-Lesarovi-Laburisti.html

>> Detaljniji rezultati istraživanja: http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/pesimizam-pada-vec-drugi-mjesec-zaredom.html

| Broj posjeta: 815 |

2 komentara u "Sve za radnika, radnika nizašto!"

  1. Jako, jako dobra vijest 🙂

    Za nadati se je, da će nakon sjednice Nacionalnog vijeća, sva energija koja se iscrpljivala na unutarstranačkom planu, biti preusmjerena na predizbornu kampanju.

    Trebat će je!

    [rjk]

  2. To!!!! Odlicno!!!
    Lijep pozdrav svim Laburistima!!!!!!!

Imate li komentar?