Rad zastupnika u posljednjih godinu dana

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko na konferenciji za novinare u povodu završetka 8. sjednice Sabora, predstavio je doista zanimljive brojke o aktivnosti saborskih zastupnika.

Nakon 164 dana i više od tisuću sati rada apsolutni pobjednik po broju javljanja za riječ u Saboru već je tradicionalno Zoran Vinković (HDSSB). On je u Saboru u ovom sazivu govorio 756 puta. Ni to nije sve, jer podaci uključuju javljanja za riječ samo do 19. lipnja. Vinkovića slijede Laburist Branko Vukšić sa 677 javljanja, Boro Grubišić (HDSSB) s 510 javljanja, Ivan Šuker (HDZ) s 509 javljanja te Josip Borić (HDZ) sa 376 javljanja.

Raspravljali 64 dana

Inače, ove godine zastupnici su raspravljali 64 dana odnosno 448 sati, donijeli su 205 zakona, 171 po hitnom postupku, 113 jednoglasno, a 3 zakona su odbijena.

Što se tiče cijelog saziva, zastupnici su donijeli 404 zakona, 334 po hitnom postupku, 168 jednoglasno, a 12 ih je odbijeno. U tom periodu, od prosinca 2011. do danas niti jednom u sabornici nisu govorili Željko Kerum (HGS) i Josip Vuković (SDP). Riječi nije izustilo još nekoliko zastupnika, ali oni su u Hrvatskom saboru relativno novi s obzirom da ih je većina došla nakon lokalnih izbora ili kao zamjena za europarlamentarce.

Svega dva puta govorili su Vesna Želježnjak (SDP) i Marijan Škvarić (HNS) dok je Jakša Baloević govorio samo tri puta. Šef oporbe Tomislav Karamarko za riječ se javio samo četiri puta.

Nevenka Bečić je za razliku od brata govorila u Saboru i to 11 puta, Jadranka Kosor za riječ se javila 168 puta, a Vladimir Šeks 13. Rekorder među SDP-ovcima po broju javljanja je Šime Lučin koji je govorio 178 puta.

Najviše stegovnih mjera u tom su periodu dobili HDZ-ovci, 12 opomena i pet oduzimanja riječi. Slijede ih SDP-ovci s pet opomena i četiri oduzimanja riječi. HDSSB-ovce su opomenuli pet puta.

Rad Sabora obilježio ulazak Hrvatske u EU

Predsjednik Sabora Josip Leko održao je konferenciju za novinare na kojoj je progovorio o radu Sabora. Po njemu, rad 8. sjednice Sabora obilježio je ulazak Hrvatske u EU pa je istaknuo kako su u 2013. godini donijeli 134 zakona, koja je bilo potrebno uskladiti s EU.

– Nažalost i dalje je visok postotak zakona koji se donose po hitnom postupku – kaže Leko, ali upozorava kako je to upravo zbog zakona, koji su se usklađivali s EU.

Leko je govorio i o izmjenama Poslovnika, kojim je porastao broj replika.

– To se može dvojako gledati – koriste li to zastupnici da bi se izvan redovne rasprave javljati i iskazali svoje stajalište ili se naprosto žele nametnuti javnosti – primjećuje Leko.

Iako se Jadranka Kosor požalila da njezin klub nije obaviješten o odabiru članova Odbora za europske poslove, Leko je zaključio kako su članovi Odbora izabrani konsenzusom.

Dotakao se i toga što su se HDZ-ovci požalili zbog sjednice u pretprošli petak. Tražili su da se utvrdi je li tada postojao kvorum te su čak najavili tužbu. Leko je rekao kako će HDZ danas ili sutra dobiti odgovor na tu temu.

Ne razmišlja o kaznama za nedolaske

Predsjednik Sabora primijetio je da je porastao dolazak zastupnika u Sabor i zasad ne razmišlja o tome da se zastupnike kažnjava zbog nedolazaka. Komentirao je i ideju Jadranke Kosor da zastupnici imaju fiksni dio place te varijabilan, koji bi ovisio o radu zastupnika.

– Može, ako je konsenzus – zaključio je Leko.

Što se tiče ustavnih promjena, rasprave o tome na Odboru za Ustav te toga Što su se zastupnici tada žalili na proceduru, Leko je rekao da je materijale poslao svima, ali ne može govoriti o tome kad je predsjednik Odbora Peđa Grbin sazvao sjednicu.

Izvori:

>> http://www.24sata.hr/politika/apsolutni-pobjednik-vinkovic-u-saboru-govorio-cak-756-puta-323936
>> http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/rad-zastupnika-u-posljednjih-godinu-dana-sef-oporbe-za-rijec-se-javio-4-puta—294813.html

| Broj posjeta: 567 |

Želite li komentirati? Objava: "Rad zastupnika u posljednjih godinu dana"

Imate li komentar?