Promjene izbornih zakona udar na ustavni poredak (video)

ZAGREB, 28. ožujka 2011. (Hina) – Predsjednik Hrvatskih laburista – Stranke rada Dragutin Lesar na današnjoj je konferenciji za novinare rekao kako je već prošao rok za promjene izbornih zakona, da vladajuća koalicija prekrajanjem izbornih jedinica izaziva političku nestabilnost u Hrvatskoj te da je to udar na ustavni poredak.

Lesar je upozorio kako se po Ustavnom zakonu o provedbi Ustava RH kaže da “zakoni kojima se uređuje izbor zastupnika u Hrvatski sabor moraju donijeti najkasnije godinu dana prije održavanja redovitih izbora za zastupnike Hrvatskog sabora” te se to onda odnosi i na sve zakone koji na bilo koji način mogu utjecati na ispravnost izbora.

Podsjetio je da su 13. siječnja ove godine, na temelju mišljenja Ustavnog suda po kojem bi izborne jedinice trebalo usuglasiti s odredbom Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, u saborsku proceduru uputili dva svoja prijedloga zakona – o novim izbornim jedinicama i o izmjenama i dopunama izbora saborskih zastupnika.

“S obzirom da smo legalisti i smatramo kako Ustavni zakon zabranjuje i priječi Hrvatskom saboru da nakon 11. ožujka bilo kojim zakonima ulazi u materiju izbora mi ćemo ta dva naša zakona povući iz procedure i oni za nas više ne postoje”, kazao je Lesar poderavši pred novinarima njihove prijedloge zakona.

Predsjednik Hrvatskih laburista – Stranke rada smatra kako vladajuća koalicija svojim prijedlogom o prekrajanju izbornih jedinica nudi prekrajanje Hrvatske po sistemu ‘škara i selotejpa’. “Pa ćemo malo lijepiti u interesu HDZ-a, pa malo u interesu HSS-a, a potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac mudruje jer je on već namiren sa zagarantirana dva mjesta u Saboru bez obzira kakve će biti izborne jedinice”, kazao je Lesar.

Pozvao je predsjednicu Ustavnog suda Jasnu Omejec da javno odgovori na pitanja zašto je taj sud tek 8. prosinca 2010. dao mišljenje o potrebi usuglašavanja izbornih jedinica s Zakonom o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, zašto su dali samo mišljenje a ne odluku je li zakon o izbornim jedinicama sukladan tom zakonu ili ne, te kada će donijeti odluku jesu li ustavne zadnje izmjene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, koje se tiču ostvarivanja dopunskog biračkog prava nacionalnih manjina.

Ukoliko se ograničenje iz Ustavnog zakona ne odnosi na zakon o izbornim jedinicama, Lesar je upitao ministra uprave Davorina Mlakara znači li to i da vladajući u Saboru nove izborne jedinice mogu usvojiti dva dana prije raspisivanja izbora te zašto Ustavni zakon koristi množinu, a ne jedninu ako se mislilo samo na jedan zakon.

Predsjednik Hrvatskih laburista – Stranke rada smatra da i oni koji su vladi Jadranke Kosor dali 57 dana mira snose i dio odgovornosti jer su dali mira vladi koja je u stanju u zadnjem trenutku mijenjati izborne zakone.

Izvot teksta: (Hina)

Izvor video materijala (http://www.infopunkt.tv)

| Broj posjeta: 1.340 |

1 komentar u "Promjene izbornih zakona udar na ustavni poredak (video)"

  1. Inače promocije unutar politčke stranke po rodbinskim vezama se zove nepotizam, što je vid korupcije, i kao takav također ugrožava ustavni poredak države.

    Pretpostavljam da je nepotizam samo kada to radi HDZ.

Imate li komentar?