Prema rezultatima ankete Zagorskog lista, da su danas izbori, najviše mandata osvojila bi koalicija SDP-HNS-HSU ispred HDZ-a i Hrvatskih laburista

HRVATSKO ZAGORJE – Jedna od najvažnijih tema u političkim krugovima predstojeći su parlamentarni izbori. Iako se još uvijek ne zna točan datum održavanja, sve stranke pomno se spremaju kako bi na izbore, kad god oni bili, izašle što spremnije i osvojile što više glasova birača, a time naravno i čim više mandata u Hrvatskom saboru. Puls javnosti često se prije izbora osluškuje kroz ispitivanja javnog mijenja. Kakvo je trenutno razmišljanje zagorskih birača, ispitali smo u kratkoj telefonskoj anketi koju je Zagorski list proveo na uzorku od 150 ispitanika. Pitanje koje smo postavili našim sugrađanima bilo je „za koga bi glasali ako bi sada bili parlamentarni izbori“.

SDP-HNS-HSU na 31,46 posto

Prema rezultatima ankete najveće povjerenje dobiva koalicija SDP-HNS-HSU s 31,46 posto glasova ispitanika. Na drugom je mjestu HDZ kome bi povjerenje dalo 11,24 posto birača. Slijede na trećem mjestu kao iznenađenje Hrvatski laburisti koji bi prema anketi mogli dobiti 10,11 posto glasova. HSS bi podržalo 6,74 posto birača, a koaliciju HSLSZDS 4,49 posto. Listu nezavisnih kandidata koju predvodi prof. dr. Josip Kregar u ovom trenutku podržalo bi 3,37 posto birača. Neodlučnih birača još je 33,71 posto. Ukoliko se rezultati ankete gledaju bez neodlučnih birača, koji mogu predstavljati i one koji na izbore neće izaći, onda koalicija SDP-HNS-HSU dobiva 42,9 posto glasova, HDZ 15,3 posto, Hrvatski laburisti 13,8 posto, HSS 9,2 posto, koalicija HSLS-ZDS 6,1 posto i lista nezavisnih kandidata prof. dr. Josipa Kregara 4,6 posto glasova.

Anketa - Zagorski list
(klik za veću sliku)

Koaliciji osam mandata, HDZ-u i laburistima po dva

Kada se takvi rezultati pretvore u saborske mandate po D’Hondtovoj metodi, koalicija SDP-HNS-HSU imala bi 8 saborskih zastupnika. HDZ i Hrvatske laburiste predstavljala bi dva zastupnika, a po jednog bi imali HSS i koalicija HSLS-ZDS. Lista nezavisnih kandidata prof. dr. Josipa Kregara ostala bi ispod praga, bez saborskog mandata. Ukoliko bi se nastavila dosadašnja koalicija HDZ-a i HSS-a tada bi sa zajedničkih 24,5 posto glasova imali 4 mandata i tako SDP spustili s 8 na 7 mandata u Saboru.

Rezultati ove ankete ne iznenađuju previše. I dalje kao i na nekoliko zadnjih izbora najviše povjerenja u Zagorju dobivaju SDP, HNS, HSU koji već tradicionalno idu zajedno i na lokalne izbore. HDZ bilježi pad popularnosti, ali treba uzeti u obzir da je većina anketa pokazala da njihovi birači nisu skloni izjašnjavanju u anketama. Iznenađenje svakako predstavlja dobar rezultat Hrvatskih laburista. Očito da nezadovoljstvo s dvije najveće stranke može možda ićiu prilog manjim strankama.

Rezultat HSS-a i dalje je na razini jednog do dva mandata, a tu je s njima u borbi i koalicijaHSLSZDS. Podsjećamo da je na zadnjim parlamentarnim izborima 2007. godine u 3. izbornoj jedinici koja obuhvaća Krapinsko-zagorsku, Varaždinsku i Međimursku županiju, SDP osvojio 5 mandata, HNS i HDZ po 4, a tadašnja koalicija HSLS-HSSZDS jedan mandat.

Izvor: http://zagorski-list.net/

| Broj posjeta: 2.188 |

Želite li komentirati? Objava: "Prema rezultatima ankete Zagorskog lista, da su danas izbori, najviše mandata osvojila bi koalicija SDP-HNS-HSU ispred HDZ-a i Hrvatskih laburista"

Imate li komentar?