Pokorno i ponizno prihvaćamo sve što se od nas traži

Kako je moguće da se planira najprije potpisati pristupni ugovor, a tek onda dozvoliti građanima da se izjasne o ulasku u EU? Ili još jasnije: tko je tako odlučio? Ako ste odmah pomislili da je to odluka (samo) HDZ-a, u krivu ste!

Početkom ožujka ove godine bilo je burno u Saboru. Svaki dan zastupnici Kastavske skupine, ili kako su je mediji prozvali Kukuriku koalicije tražili su da u Sabor dođe Jadranka Kosor i da odgovori na neka njihova pitanja.

Ta se bura donekle prelila i na gradske trgove mnogih gradova u Hrvatskoj. Prosvjednim okupljanjima i šetnjama građani su tražili ostavku te iste Jadranke Kosor i raspisivanje izbora.

Sredinom ožujka pritisak je kulminirao. SDP sada traži i objavu datuma izbora.

A onda šok. Iz te iste koalicije ide pismo Jadranki Kosor u kojemu joj se daje 57 dana mira. Da završe pregovore, napisali su. Prosvjedi građana se osipaju. Jadranka konačno dolazi u Sabor i kaže da neće dati ostavku, da neće objaviti datum izbora i da će završiti pregovore. A Kukuriku? Rekli su: onda nikaj.

Tako je , kažu, dogovoreno s EU

Ja sam i tada govorio i sada to ponavljam: HDZ-u se nije smjelo dozvoliti da završi pregovore. Zato jer sam procijenio da će u cilju dostizanja roka završetka pregovora (lipanj ove godine) pristati na sve pritiske i ucjene EU birokrata.

Sami sebe ali i Hrvatsku su doveli u glupu situaciju: fiksirali su lipanj kao rok i to proglasili prioritetnim ciljem. I naravno da su pregovarači EU to iskoristili. I od tada ne pregovaramo, nego prihvaćamo. Pokorno i ponizno prihvaćamo sve što se od nas traži. Jer moramo ostvariti cilj. Pod svaku cijenu.

U petak nova ‘uzbuna’ u koaliciji: predsjednica Vlade je završni izvještaj o poglavlju 23. pravosuđe najprije predstavila stranim diplomatima a tek onda javnosti. I opet su pale teške riječi. Kao da se dogodilo nešto novo. Pa zar uvijek nije bilo tako? Zar sva pregovaračka stajališta Hrvatske nisu zatajena? Pa zar sva mjerila koja je EU dala po pojedinim pregovaračkim poglavljima nisu zatajena? Zar nisu tajna i svih 30 zatvorenih poglavlja? Zar se od građana ove zemlje to ne taji već godinama? Sve je tajna dok se ne zatvore sva poglavlja, objašnjavaju iz vanjskih poslova. Tako je , kažu, dogovoreno s EU.

Trebali su ih saznati prije potpisivanja pristupnog ugovora. Ali neće! Ova će vlada završiti pregovore, potpisati pristupni ugovor i tek onda skinuti oznaku tajnosti i raspisati referendum. Koji će biti pravovaljan samo ako na njega izađu članovi predsjedništva HDZ-a, središnjeg odbora HNS-a i glavnog odbora SDP-a. I dovoljno je da samo jedan više od polovice njih glasa za. I eto nas u EU kažu. A činjenicu da tek tada počinje proces ratifikacije tog ugovora u svim članicama EU koji može potrajati i do dvije godine, ili prešućuju ili šapuću.

A kako je moguće da se najprije pristupni ugovor potpiše a da tek onda građani o tome odlučuju? Ili još jasnije: tko je tako odlučio? Ako ste odmah pomislili da je to odluka (samo) HDZ-a, u krivu ste.

Sada već daleke 2005. u Saboru smo usvojili:

DEKLARACIJU O TEMELJNIM NAČELIMA PREGOVORA ZA PUNOPRAVNO ČLANSTVO REPUBLIKE HRVATSKE U EUROPSKOJ UNIJI.

U njoj je zapisano i slijedeće:

6. Hrvatski sabor naglašava nužnost osiguranja transparentnog vođenja pregovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, kao i svoje uloge u raspravi o svim bitnim pitanjima koja proizlaze iz pregovora.

Uspostavit će se Nacionalni odbor kao radno tijelo Hrvatskoga sabora koje će raspravljati o pregovaračkim stajalištima po pojedinim poglavljima pregovora u dijalogu s Vladom Republike Hrvatske.

7. Hrvatski sabor naglašava nužnost pojačanih aktivnosti na širenju informacija o svim aspektima Europske unije, procesa pregovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, kao i učincima punopravnog članstva u Europskoj uniji putem Nacionalnog foruma o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji i drugih inicijativa, te u otvorenom dijalogu sa svim subjektima društva.

8. Hrvatski sabor ističe važnost aktivne uloge građana Republike Hrvatske u procesu pridruživanja Europskoj uniji. Građani Republike Hrvatske će odlučiti o pristupanju Europskoj uniji putem referenduma koji se mora održati prije potpisivanja Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, odnosno po završetku pregovora

A onda su se HDZ i SDP dogovorili i zajedno napravili i izglasali izmjenu:

U Deklaraciji o temeljnim načelima pregovora za punopravno članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji (»Narodne novine«, br. 12/05.) u točki 8. stavak 1. mijenja se i glasi:

Građanke i građani Republike Hrvatske odlučit će o pristupanju Europskoj uniji na referendumu koji će se održati u roku od 30 dana od dana potpisivanja Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji. Nakon referenduma, ovisno o njegovim rezultatima, Hrvatski sabor pristupit će ratifikaciji Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Ako je ikome iz Kukuriku koalcije toliko stalo do mišljenja građana duguju im obrazloženje zašto su glasali za ovu izmjenu Deklaracije. Hoće li itko to pitanje javno postaviti Zoranu Milanoviću, Vesni Pusić, Silvanu Hrelji i Ivanu Jakovčiću?

http://www.dnevno.hr/kolumne/dragutin_lesar/pokorno_i_ponizno_prihvacamo_sve_sto_se_od_nas_trazi/304014.html

| Broj posjeta: 975 |

1 komentar u "Pokorno i ponizno prihvaćamo sve što se od nas traži"

  1. Naravno da neće, osim laburista nitko drugi. A i zašto bi, pa ne odgovaraju oni svojim biračima. Odgovaraju eliti, a eliti se pitanja ne postavljaju

Imate li komentar?