Pecnik: Logično je da se južna granica brani, ali ne na račun humanosti

Potpredsjedik Laburista Jaroslav Pecnik za Tportal izjavio je što misli o izbjegličkoj krizi i otvaranjui južnog koridora. Prenosimo njegovu izjavu.

Osječanin Jaroslav Pecnik, potpredsjednik Hrvatskih laburista, smatra da će se teško provesti najava vladajućih prema kojoj će potencijalne izbjeglice s juga vraćati tamo odakle su došli.

‘Doista ne mislim da se Dalmacija brani zbog turizma, možda je u podtekstu i to, ali meni se čini da je to više iskaz za javnost, kako se pred izbore ne bi uzbuđivao taj južni dio Hrvatske. Činjenica je da u Slavoniji imamo postojeće koridore za njihov prolazak kroz Hrvatsku i da to, bez obzira na početnu improvizaciju, ipak ide jako dobro. Doista ne vidim zašto bi se otvarali neki novi koridori’, kazuje Pecnik.

Problem bi, po njemu, mogao nastati kad se jednog dana Njemačka ‘napuni’, a kancelarka Angela Merkel već je najavila da će morati pojačati restriktivnu politiku. Isto najavljuju i Austrijanci, dok ‘nesretni Mađari grade i završavaju tu svoju žicu’.

‘Prema tome, doista će jedan broj ljudi ostati ovdje. Ali to ne bi trebalo shvatiti kao tragediju. Iznad svega treba biti humanost; u pitanju su europske vrijednosti, ali u pravu je i Milanović kada ukazuje na postojeće koridore i poručuje Srbima da ne šalju izbjeglice samo Hrvatskoj. Logično mi je da se ta južna granica brani, ali ne na račun humanosti. Ako netko dođe, nećete ga odbiti’, ističe Pecnik.

Na jasnu poruku vladajućih da će ih ipak odbiti, kaže da ‘nisu ni političari neljudi’. No nije li već ta izjava da će izbjeglice vraćati s granice tamo odakle su došli neljudska? Pecnik odgovara da je riječ o poruci ‘onima s druge strane da postoje koridori, da se priča ne širi, jer na koncu i Hrvatska može zatvoriti granice’.

Kao Slavonac, on nema nikakav problem s tim da se ‘brani’ Dalmacija jer je problem prvenstveno humanitaran.

‘To je doista humanitarna katastrofa, i ne samo to. Mi to zapravo ne razumijemo, a odvija se pred našim očima. A Slavonija je, inače, daleko ugroženija od domaćih snaga, silnih krađa i zapostavljanja u proteklih 20 godina, nego što je to od izbjeglica koje kroz nju samo prolaze’, zaključuje Pecnik.

Izvor: Tportal

| Broj posjeta: 330 |

Želite li komentirati? Objava: "Pecnik: Logično je da se južna granica brani, ali ne na račun humanosti"

Imate li komentar?