Ovo je vrijeme robova i kmetova

Hrvatski laburisti u predizbornoj kampanji u Osječko-baranjskoj i Virovitičkoj županiji zalažu se za industrijsku obnovu Slavonije, jačanje centara državnih poduzeća, širenje i poštivanje prava radnika, racionalniju prometnu politiku i svrgavanje vladavine kapitala koju sada podnose radnici. To je zapravo dio programa Hrvatskih laburista, o kojem je za tportal danas govorio Željko Lukšić, nositelj izborne liste te stranke u 4. izbornoj jedinici.

Kao i stranački vođa Dragutin Lesar, Lukšić je sindikalista, u Hrvatskim željeznicama, gdje kaže nije šutio ni za najtvrđih 90.-ih. Laburistima se pridružio jer smatra da jedino ta stranka može vratiti vrijednost radu, dostojanstvo radniku, odgovornost za nezakonite privatizacije velikih poduzeća, kojih je do demokratskog prevrata, samo u Osijeku bilo na desetke.

‘Danas smo svjedoci da se imovina vraća, kako vlast voli reći, bivšim vlasnicima – bivšim feudalcima, crkvama, a gdje su u toj priči radnici. Njima je oduzeto sve što su pola stoljeća gradili. Tvornice, infrastruktura, pokretna i nepokretna imovina’, kazao je Lukšić danas u Osijeku.

Stranački program laburisti nazivaju ‘Plan A’, pri čemu se poistovjećuju s alternativom postojećim strankama, afirmativnim političkim djelovanjem, angažiranošću aktivista, antikorupciji i aktivnim sudjelovanjem u stvaranju ‘bolje Hrvatske’.

Prvo, žele otvoriti što više radnih mjesta pojeftinjenjem cijene kapitala i ‘sasjecanjem unutrašnje nelikvidnosti u korijenu’.

‘Svaka normalna država, pa tako i Hrvatska mora imati jaku državnu banku, koja će postojano kreditirati domaće gospodarstvo, poštenim kreditnim uvjetima biti konkurencija današnjim lihvarskim bankama. Danas, HBOR to ne radi nego novac daje komercijalnim bankama’, kaže Lukšić.

Lokalno i regionalno, u Slavoniji i Baranji, smatra Lukšić, najvažnije je sačuvati i unaprijediti postojeća postrojenja i centre državnih tvrtki.

‘Od čepinske Uljare, do velikih sustava HEP-a, Hrvatskih voda, HC-a, HAC-a, Hrvatskih željeznica, Hrvatskih šuma, svaki dio tih tvrtki moramo sačuvati od rasprodaje. Što imamo danas od prodaje perspektivnih banaka ’90.-ih godina nakon njihove sanacije?’, poručuje.

Obzirom da kao ‘stranka rada’ prvenstveno zastupa interese radnika kao društvene grupe, pa time podsjeća na interesno organizirane umirovljeničke stranke, Lukšić se protivi trgovanju zahtjevima.

‘Naš program za nas je zakon. Nikakvo koaliranje s HDZ-om ne dolazi u obzir. Ostale stranke moraju znati, ne odustajemo od ‘Plana A’. Dođe li do bilo kakvog trgovanja nakon izbora, izaći ću pred članstvo moje županijske podružnice’, kazao je Lukšić.

Nakon HDZ-a, laburisti u Slavoniji protive se i politici HDSSB-a Branimira Glavaša, koja drži vlast u Osječko-baranjskoj županiji i Osijeku. ‘Čim je preuzeo vlast početkom ’90.-ih Glavaš je posmjenjivao direktore pedeset poduzeća, tvornica i pogona, koji su tada uspješno radili. Osijek je bio industrijaliziraniji grad od Zagreba. Gdje su danas te tvrtke i radnici?’, proziva Lukšić.

Dalje, među prioritetima laburista nalaze se povišenje neoporezivog dijela plaće i uvođenje četiri porezna razreda oporezivanja dohotka, obustava prodaje i koncesija na prirodna dobra, reviziju modela javno-privatnog partnerstva, porez na financijske transakcije koje se oporezuju i u EU, zaštitu socijalnih primanja od ovrha, uvođenje otvorenih lista na izborima umjesto biranja stranaka, reviziju svih povlaštenih mirovina.

Izvor: http://izbori2011.tportal.hr/158433/Laburisti-u-Slavoniji-za-reindustrijalizaciju.html

| Broj posjeta: 1.267 |

Želite li komentirati? Objava: "Ovo je vrijeme robova i kmetova"

Imate li komentar?