Odustajemo od poreznih izmjena samo ako Linić nađe 500 utajivača

Pet pitanja za saborskog zastupnika: Nikola Vuljanić (Hrvatski laburisti)

Izjavu svojega bivšeg stranačkog kolege Radimira Čačića (HNS) da je Dioki privatna tvrtka pa ne razumije zašto ga kao prvoga potpredsjednika Vlade novinari pitaju kako riješiti taj problem, Nikola Vuljanić, saborski zastupnik Hrvatskih laburista, ne želi komentirati. “Morao bih biti prost”, rekao je u intervjuu za Poslovni dnevnik. Laburisti su, naime, i u petak tražili prekid sjednice Sabora dok se ne riješi problem radnika Diokija, kao i izjašnjavanje premijera, potpredsjednika Vlade ili ministra financija. Nitko, međutim, nije reagirao.

1. Što bi Vlada trebala napraviti kako bi riješila problem Diokija?

Znam da je Dioki privatna tvrtka, no vlasnik te tvrtke pred zagrebačkim Županijskim sudom izjavljuje kako ima pet milijuna eura na računu, a pitanje je koliko još ima. U mercedesu dolazi izvidjeti situaciju ispred Diokija, a radnici šest mjeseci nisu primili plaću. To je suluda situacija. Vlada bi na razne načine mogla prisiliti vlasnika da oslobodi novac te da se radnicima isplate plaće. No, svi su u koordinacijama i dogovaraju se o budućnosti tog poduzeća.

2. Predložili ste izmjene poreznih zakona koje bi trebale omogućiti učinkovitiju borbu protiv utajivača poreza. Vlada je vaš prijedlog odbila, hoćete li ustrajati na tome?

Nećemo se predati. Iako je naš prijedlog trenutačno mrtav, jedino što nam preostaje jest ponoviti prijedlog za šest mjeseci, što i namjeravamo. Jedino ako ministar financija Slavko Linić postojećim propisima situaciju značajno poboljša i nađe barem 500 sumnjivih slučajeva, odustat ćemo. No, u to ne vjerujem jer je ta vrsta kriminala korijenje pustila na previše strana. Osim toga, prijevara na porezu u Hrvatskoj se smatra bogu ugodnim djelom, što ima i povijesne razloge jer su nama uvijek vladali stranci. No, sad imamo svoju državu, pa bi situacija trebala biti drukčija.

3. Kao bivši član HNS-a, kako danas gledate na njihovu politiku?

Strašno. HNS je oduvijek liberalna stranka, no nije bila ekonomski liberalna. Danas HNS propagira ekonomski neoliberalizam, dok laburisti na njega gledaju kao na predvorje pakla u Europi, kao nešto što je pokazalo stravične rezultate. HNS danas to jest, što je legitimna politička opcija. No, u njoj ne vidim ni sebe ni bilo koga koga politički cijenim.

4. Prosvjedovali ste protiv trgovinskoga ugovora o zaštiti autorskih prava (ACTA). Mislite li da će on biti prihvaćen u Europskom parlamentu?

Ne vjerujem, jer od svih zemalja koje su potpisale ACTA-u niti jedna je još nije ratificirala jer su naišli na snažnu reakciju građana. Ono što me tu najviše smeta jest mogućnost, koju dobiva, recimo, vlasnik softvera, da svakog prati pod sumnjom da će mu nešto ukrasti. To je strašno jer presumpcija nevinosti, koja je temelj pravnog sustava, time ide u vjetar. Po ACTA-i, svi smo krivi i veliki brat nas stalno prati da ne bismo što ukrali.

5. Kakav je Dragutin Lesar kao šef?

Dragutin Lesar je radoholičar i ludo pošten čovjek. Pozicije u stranci zasnivaju se na obavljenom poslu i tu mi se Lesar jako sviđa. On je, naime, čovjek koji radi 24 sata pa mu iz te pozicije nije jasno da netko neće raditi ni 14 sati. Stoga nekad bude i povišenih tonova.

Izvor: http://www.poslovni.hr/vijesti/odustajemo-od-poreznih-izmjena-samo-ako-linic-nade-500-utajivaca—199672.aspx

| Broj posjeta: 1.109 |

Želite li komentirati? Objava: "Odustajemo od poreznih izmjena samo ako Linić nađe 500 utajivača"

Imate li komentar?