NEKRETNINSKA MAFIJA Tireli: Suce koji se bogate na ovrhama sirotinje treba na stup srama

U dražbama se pojavljuju isti suci, isti kupci i javni bilježnici. Jasno je da se tu radi o kriminalnoj hobotnici, smatra Tireli

Naš tekst o korupciji u sudstvu pod naslovom ‘Fiktivnim dražbama lako do nekretnina oduzetih ovrhama od sirotinje’ izazvao je veliko zanimanje i brojne reakcije.

Mnogi čitatelji, ali i čelnici pojedinih nevladinih udruga te saborski zastupnici javili su nam, nakon objave spomenutog teksta, nove zanimljive pojedinosti koje dodatno upućuju na zaključak da smo dotaknuli veliku korupcijsku aferu u koju su, čini se, upetljani mnogi suci, ali i visoki državni dužnosnici.

„Nekretnine koje su bile predmet otimanja, pljačke i lihvarenja, a na koje je USKOK stavio zabilježbu zabrane raspologanja do okončanja kaznenog postupka, nedavno su, odlukom Vrhovnog suda, oslobođene! To znači da se sada ponovno mogu prodavati na dražbama, iako se osobama koje su na nelagalan način došle do tih nekretnina, trenutno sudi zbog lihvarenja.

Riječ je o desecima kuća, stanova, poslovnih prostora, livada i pašnjaka diljem Hrvatske što su ih kamatari uzeli svojim žrtvama koje nisu mogle plaćati rate lihvarskih kredita. Sve te nekretnine blokirane su, odnosno stavljene pod privremenu mjeru zabrane raspolaganja i otuđenja još 1. srpnja 2013. godine odlukom suca istrage Županijskog suda u Zagrebu, no odnedavno su odblokirane“ – upozorava Nada Landeka, predsjednica Veronika Vere, udruge za zaštitu ljudskih prava i pomoć žrtvama pravosuđa.

Nansi Tireli, Laburisti

Lihvari na sudu, a njihove tvrke i dalje prodaju otete nekretnine

Dodaje potom da je sada vrlo neizvjesna sudbina nekretnina koje su bile blokirane nakon akcije u kojoj je raskrinkana skupina lihvara predvođenih odbjeglim Slovencem Markom Romaničem.

„Dok se lihvarima sudi na Županijskom sudu u Zagrebu, njihovim žrtvama i dalje se otimaju, odnosno ovršuju i prodaju nekretnine. Zbog svega toga savjetovala sam građanima koji su nam se obratili za pomoć, da sami dignu tužbu protiv ilegalnih kreditora i stave plombu kako bi zaštitili svoju imovinu od ovrhe. Činjenica da lihvari sjede na sudu, dok njihovi uredi i dalje rade te i dalje ovršuju račune svojih žrtava, upućuje na zaključak da se ovdje radi o organiziranom kriminalu u koji su umiješane i institucije države. Uvjerena sam, zbog svega, da se tu radi o paralelnom sustavu pljačke hrvatskih građana. Jer da netko u vrhu vlasti nema interesa u svemu tome, ne bi se takva pljačka tako dugo mogla provoditi – zaključuje Nada Landeka, čija udruga već godinama nastoji pomoći žrtvama nelegalnih kreditnih ureda.

I Nansi Tireli, saborska zastupnica Hrvatskih laburista koja već godinama istražuje problematiku lihvarenja, također je uvjerena da se zbog sprege sudaca i nekretninske mafije te tko zna koga još iz visokih državnih struktura, ne rješava problem nelegalnih kreditnih ureda i zadruga, te brojnih ovrha i deložacija.

Tireli: Kao da država namjerno pušta da se pljačkaju ljudi

– Točno je da se ovršene kuće prodaju brzinom munje, pa često ni onaj tko se ovršuje ne dobije obavijest o dražbi kuće, iako bi po zakonu morao biti obaviješten. Najbolji primjer za to su postupci deložacija i dražbi povezani s ‘kreditima’ austrijskih Raiffeisen zadruga. U tim predmetima uvijek se pojavljuju jedni te isti suci, jedni te isti kupci, jedni te isti javni bilježnici. Jasno je da se tu radi o kriminalnoj hobotnici, no nitko od nadležnih institucija nije se potrudio to raskrinkati. Tako se ponavlja priča s kreditima u francima. Godinama se dozvoljavalo da građani ulaze u dužničko ropstvo, a problem se nije rješavao, kao što se već godinama ne rješava ni problem s lihvarima – ističe Nansi Tireli koja se nedavno sastala s predstavnicima udruge ‘Stop bank’, upravo zbog rasčišćavanja afere s nelegalnim kreditnim uredima koji i dalje lihvare hrvatske građane.

„Prije više od godinu dana pisala sam Mladenu Bajiću, Slavku Liniću i Orsatu Miljeniću o ovom problemu i tražila od njih da zajednički zaustave lihvarenje i deložacije hrvatskih građana. No, ništa se nije dogodilo. Na djelu je potpuno mrtvilo državne administracije. Kao da namjerno puštaju da pljačkaju ljude.

Jer ja, vi i netko treći ne možemo napraviti ništa protupravno, ako nemamo zaleđe. Suci to ne rade sami, što znači da su s nekim povezani. Sudačka komora i Ministarstvo pravosuđa prvi bi trebali reagirati. Oni bi u roku od tjedan dana mogli utvrditi istinu i vidjeti o čemu se tu radi, no oni ne čine ništa! – primjećuje Nansi Tireli, v.d. Predsjednica Hrvatskih laburista, koja vjeruje da je Zakon o osobnom bankrotu donesen samo zato da se ne bi istražilo suce i sve ostale koji su umiješani u prljavi posao s ovrhama i dražbama otetih nekretnina.

Zašto ministar Miljenić ništa ne čini?

„Suce nitko ne dira, kao ni javne bilježnike. Oni su nedodirljivi, nikada nisu krivi, premda činjenice govore da to i nije tako, dodaje Tirely, koja kaže da ne može tvrditi da je i ministar Orsat Miljenić dio kriminalne hobotnice, no za kojega ističe da ima vrlo veliku odgovornost u nečinjenju.

– Ministrova obaveza je istražiti određene činjenice, odnosno provjeriti jesu li suci u sprezi s nekretninskom mafijom. Bilo bi normalno da Miljenić ide u istražne radnje te da krene sankcionirati ovakve postupke. No, ništa on ne čini. U Hrvatskoj je normalno da na stupu srama završe tvrtke i građani, no trebalo bi napraviti i stupove srama hrvatskih sudaca, javnih bilježnika i poreznih službenika koji ne rade svoj posao, odnosno koji se bave ilegalnim aktivnostima. Najgore je što se ni suci, ni porezni službenici, ni javni bilježnici nikoga i ničega ne plaše pa rade što god ih volja. Već dvije godine bavim se istraživanjem radnji oko otkupa sekundarnih sirovina, pa znam da je poznati hrvatski ‘kralj smeća’ na javnoj dražbi kupio nekretninu za koju nitko nije ni znao da je išla na dražbu. Jasno je da je tu riječ o sprezi sudaca i kupaca nekretnina. Taj problem se vrlo lako može riješiti, ali se ne želi riješiti, što građane najviše boli – zaključuje saborska zastupnica Nansi Tireli.

Izvor: http://direktno.hr/en/2014/direkt/1001/Tireli-Suce-koji-se-bogate-na-ovrhama-sirotinje-treba-na-stup-srama.htm

| Broj posjeta: 765 |

Želite li komentirati? Objava: "NEKRETNINSKA MAFIJA Tireli: Suce koji se bogate na ovrhama sirotinje treba na stup srama"

Imate li komentar?