Nansi Tireli: Šest laburista u Saboru radi kao ostatak oporbe zajedno

Za šest dana održavaju se izbori za zastupnike za Europski parlament. Na listama imamo samo dvoje Istrijana, te vam donosimo ekskluzivne intervjue sa Nansi Tireli (Laburisti) i Ivanom Jakovčićem (IDS). Istranews će danas objaviti intervju sa zastupnicom laburista Nansi Tireli i sutra sa kandidatom IDS-a Ivanom Jakovčićem.

Kao saborska zastupnica Hrvatskih laburista, kako ocjenjujete dosadašnji mandat Vlade?

Pali su na ispitu. Vlada je pokazala da jednostavno ne zna kvalitetno voditi Hrvatsku. Nedostaje im strategija, vizija i znanje. Hrvatska mora odrediti tri, četiri strateška cilja razvoja i svu politiku dugoročno podređivati njima. Mi imamo potencijal biti vodeća poljoprivredno-turističko-industrijska zemlja u ovom dijelu Europe. Sve predispozicije su tu – poljoprivredno zemljište, klimu, more i ono najvažnije – znanje. Trenutno uvozimo više poljoprivrednih proizvoda nego što proizvedemo, hotelske kuće smo prodali strancima koji dobit prelijevaju u svoje matične zemlje a vanpansionske potrošnje nema. Da ne pričam o kapitalu koji nam leži u ljudskim resursima…Pa sjetimo se samo što smo sve proizvodili u našim brodogradilištima, Prvomajskoj, Končaru, Đuri Đakoviću, DTR-u, Kamenskom, Galebu, Areni. Moramo se trgnuti i razmišljati strateški kako bi sami sebe dignuli na noge, ali za to nam treba i kvalitetna Vlada.

Koje teme su Vam osobno bile najbitnije u dosadašnjem radu? Postoji li neki prijedlog zakona koji Vam je posebno važan?

Laburisti su u saborsku proceduru dali dvadesetak prijedloga izmjena zakona, koji vladajući nisu prihvatili. Saborska većina ignorira konstruktivne prijedloge oporbe, da bi nakon nekog vremena predlagala iste ili slične zakone kao svoje. Svi naši prijedlozi zakona jedanko su važni, jer se tiču svakodnevnih života građana. Recimo predlagali smo zakon da porezna uprava treba utvrditi slučajeve nesrazmjera prihoda i imovine, te da se imovina nedokazivog podrijetlo oduzme. Da je taj zakon prihvaćen onda kad smo ga mi predlagali, ne bi s nestrpljenjem očekivali otvaranje novih afera i s čuđenjem gledali osobne bunkere naših dužnosnika u kojima skrivaju vrijednosti kojima je mjesto u muzeju. Živimo u društvu u kojem građani koji pošteno rade ne dobivaju plaću ili ono malo što zarade država im kroz poreze i prireze uzme. S druge strane imamo građane koji ne rade a imaju puno, kojima se ne naplaćuje porez. Njih se nagrađuje dobrim plaćama isplaćenim iz proračuna, državnim poticajima, kreditima s povoljnim kamatama. To želim mijenjati.

Laburisti se oštro protive novom Zakon o radu, a Vi ste osobno izašli na Markov trg sa sindikatima i prosvjedovali. Po Vašem mišljenju, kakve će posljedice ovaj Zakon donijeti građanima?

Ništa dobro. Radit ćemo 60 sati tjedno do 67. godine života i iznajmljivat će nas kao rent a car. Brine me što građani pasivno promatraju sve što se dešava. No opet ih treba razumijeti jer u državi gdje imamo više od 350 tisuća nezaposlenih, oni koji imaju sreću da rade boje se suprotstaviti svom poslodavcu. Neodgovorno je da predlagatelj zakona, Ministarstvo rada tvrdi kako će tim zakonom radnici koji rade preko Agencije biti zaštićeni kao radnici koji su zaposleni u poduzeću. Mi sada imamo primjer tvornice u Labinu koja zapošljava radnike na taj način i oni za isti posao, istu normu, na istom stroju, za isti fond radnih sati dobivaju upola nižu plaću. Svaki zakon trebao bi biti optimalan za radnika, ali i za poslodavca. Vlada donosi zakone koji pogoduju samo jednima. Nedopustivo je da idemo na ruku poslodavcima, a na štetu radnika i obrnuto. Radnici se ne bune kada redovito primaju poštenu plaću za svoj rad, nego kada mjesecima plaća izostane, a država dopušta da poslodavac i dalje nesmetano obavlja svoju djelatnost. S druge strane položaj poduzetnika je izrazito težak, a s nejednakim poreznim postupanjima uništavamo one „dobre“ na štetu loših i to zbog korupcije. Zakoni kod nas se donose samo zbog loših primjera koji su nažalost postali praksa, a na poštenim se poslodavcima trenira strogoća.

Iz Istre ste i laburistica, kako komentirate stečaj Arene? Nedavno su radnice prosvjedovale na Markovom trgu u Zagrebu, ispred Sabora. Jeste li raspravljali o slučaju Arena u Saboru?

Slučaj Arene upravo pokazuje probleme o kojima sam govorila. U slučaju Arene zakazale su upravo te institucije koje imaju obvezu kontrolirati poslovanje pravnog subjekta. Krah poduzeća se ne događa preko noći, a vjerujem kako su radnice upozoravale na nepravilnosti puno prije. Tko je reagirao? Tko je odgovarao? Trebat će nekoliko godina da se slučaj Arena istraži do kraja, a za to će se vrijeme nekretnina na samoj obali za male novce prodati nekome tko je na nju „bacio oko“. To je klasična hrvatska priča. Rasprava u Saboru nažalost je izostala. Sada se „slučaj Arena“ preslikao na „Glas Istre“ a opet svi o tome šute. Umjesto da učimo na graškama i stvari spašavamo u početku, mi pogodujemo pojedincima radi koristi nekolicine na štetu društva u cjelini.

Najnovija istraživanja o popularnosti stranaka pokazuju da kad se zbroji potpora koju uživaju Hrvatski laburisti i Orah zajedno, dolazimo do impresivnih 17,3 %, što je skoro koliko trenutno ima SDP. Možete prokomentirati najnovije ankete?

To je s jedne strane rezultat nezadovoljstva radom Vlade, koja gubi podršku građana iz dana u dan. S druge strane Laburisti su dokazali hrvatskim građanima za što se zalažu i bore. Nas šest zastupnika u prvoj polovici mandata Sabora radilo je kao ostatak oporbe. Svaki drugi oporbeni zakon mi smo predložili, sudjelovali smo u brojnim raspravama i trudimo se raditi na službu građana. Vjerujem kako su građani to prepoznali i to je naša najveća nagrada. Što se tiče Oraha, pozdravljamo osnivanje još jedne stranke ljevice.

Kandidatkinja ste Hrvatskih laburista na predstojećim izborima za Europski parlament i predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova. Kako komentirate da je većinom u Europskom parlamentu u ožujku ove godine odbačen izvještaj o jednakosti muškaraca i žena u Europskoj uniji, a protiv kojeg su glasovali i naši zastupnici i zastupnice?

Protiv izvještaja glasovali su zastupnici i zastupnice koalicije HDZ-a, dok su zastupnici Kukuriku koalicije i naš laburisti Nikola Vuljanić podržali izvještaj. Izvještaj nije izglasan i time je borba za jednakopravan položaj žena unazađena, pogotovo na tržištu rada za jednake plaće. U Europskom parlamentu vrijede neka drugačija pravila, jer se odluke donose na nivou grupacija. To je jedan od najvažnijih razloga da građani dobro razmisle koga će izabrati da brani interese Hrvatske. Nažalost u ovih godinu dana koliko su naši zastupnici u Europskom parlamentu, građani nisu imale prilike puno čuti o njihovim aktivnostima i ciljevima koje zagovaraju. Nadam se da će se to promjeniti s novim mandatom.

Na prošlim izborima izlaznost je bila izrazito niska, malo iznad 20 posto. Imate li neku poruku za birače zašto bi trebali izaći na izbore?

Demokracija podrazumjeva i neku odgovornost – odgovornost za vlast. Na izbore redovito izlaze stranački poslušnici koji su stranci dužni “vratiti“ uslugu zbog brojnih privilegija koje su dobili, dok oni koji od nikoga ništa nisu dobili ostaju doma jer misl
e da ništa ne mogu promjeniti. Svačiji glas je jednako bitan, zato je važno da svaki građanin iskoristi svoje pravo glasa i zaokruži opciju koja će ga najbolje zastupati. Ovim putem pozivam sve da izađu 25. svibnja na izbore, jer svačiji glas je bitan.

Izvor: http://www.istranews.in/clanak/intervju-sa-nansi-tireli-povodom-eu-izbora-144/

| Broj posjeta: 719 |

Želite li komentirati? Objava: "Nansi Tireli: Šest laburista u Saboru radi kao ostatak oporbe zajedno"

Imate li komentar?