Nansi Tireli: Nužan nam je Zakon o porijeklu imovine

ZAGREB – Zašto su promjene u Vladi samo kozmetika, kuda idu laburisti, kako mijenjati zemlju i zašto Nansi Tireli ustraje na zakonu o porijeklu imovine, otkrila je u intervjuu Media servisu u emisiji ‘U četiri oka’.

U interesu parlamenta treba biti dobrobit građana, ističe Nansi Tireli koja ima niz zamjerki na način donošenja zakonskih rješenja.

>> Tonski zapis #1

“I na taj način iščitavati te zakone. Vidimo da ti zakoni nemaju s Markom Markovićem i Perom Perićem nego samo s interesnim skupinama kojima se pogoduje”, rekla je Tireli u emisiji Media servisa ‘U četiri oka’.

A Hrvatskoj prije svega treba Zakon o porijeklu imovine. Imali smo zakon od 1984. godine, no demokratskim promjenama, njega smo ukinuli među prvima.

>> Tonski zapis #2

“Država ne treba nikom dokazivati je li ukrao ili nije, nego svatko od nas u roku od 15 dana treba dokazati da nije ukrao, a to se može uplatama poreza na dohodak, darovnim i nasljednim ugovorom te potvrdom lutrije ili kladionice”.

Tko dokaz ne pruži, imovina mu se oduzima. Laburisti rade na zakonskom prijedlogu. Tireli smatra da Hrvatskoj treba još nešto – devalavacija kune kako bi ojačao naš izvoz, ali ključno je ukidanje devizne klauzule kako ne bi nastradali zaduženi građani i gospodarstvo. Jedno bez drugog ne ide. Inzistira v.d. predsjedince laburista i na osobnoj odgovornosti pa tako i u birokratskom aparatu.

>> Tonski zapis #3

“To je kada službenik kaže ‘morao sam to napraviti jer mi je rekao šef’. Mi bismo probudili svijest kada bi pojedinac odgovarao svojom vlastitom imovinom”, kaže Tireli za Media servis.

Baš poput obrtnika ili poduzetnika vidi Tireli i brojne otpore u društvu na bilo koju promjenu, no isto tako napominje da se najmanje bune građani, a da iza pobuna stoje interesne skupine. Na vlasti u budućnosti vidi koalicijsku Vladu u kojoj bi laburisti imali važnu ulogu, jer smjer HDZ-a i SDP-a ne čini zemlji dobro. Posljednje promjene u Vladi smatra kozmetikom, jer ništa se nije promijenilo u najvažnijim gospodarskim resorima. Ipak, nije za prijevremene izbore, prije za nešto što bi moglo izgledati kao Vlada nacionalnog jedinstva, smatra.

A hoće li voditi laburiste i nakon izbornog sabora stranke, ovisit će o postignutim rezultatima, jer, kaže Tireli – “samo to može biti kriterij”.

Još više će se okrenuti građanima i ustrajati u vrijednostima za koje se zalažu – pravednija raspodjela bogatstva, zaštita radnika i građana, kako bi vratili povjerenje narušeno u anketama i izbornim rezultatima za EP i lokalnu samouopravu.

Nansi Tireli

Izvor: http://www.mediaservis.hr/2014-06-20/u-cetiri-oka/tireli-za-ms-nuzan-nam-je-zakon-o-porijeklu-imovine/

| Broj posjeta: 649 |

Želite li komentirati? Objava: "Nansi Tireli: Nužan nam je Zakon o porijeklu imovine"

Imate li komentar?