Mogu li šljakeri u Sabor?

STABILIZACIJA REJTINGA SVE ANKETE DAJU RAZLOGA ZA ZADOVOLJSTVO HRVATSKIM LABURISTIMA

Piše: Nataša BOŽIĆ

Od kraja 2010. godine do danas mogu se zamijetiti dvije značajne promjene na hrvatskoj političkoj sceni – slabljene rejtinga HDZ-a, te stabilizacija rejtinga Hrvatskih laburista na razini između 4 i 6 posto, čime se ta nova stranka uvrstila među strane srednje snage«.

Tako je Ipsos Puls, jedna od najiskusnijih domaćih agencija za istraživanje i analizu pulsa javnog mnijenja, u zaključcima svog zadnjeg istraživanja, analizirala trendove na domaćem tržištu politike u prvom polugodištu izborne 2011. godine.

I dok je pad rejtinga HDZ-a u lipnju – djelovanjem pozitivnih efekata dovršetka pregovora sa Europskom unijom te posjetom Pape Benedikta XVI – ponešto zaustavljen i bilježi lagani rast, Hrvatski laburisti u lipnju i srpnju bilježe najveći skok rejtinga od svog osnivanja u veljači 2010. godine. Sve ankete laburistima daju prolaz s barem jednim ili čak dva zastupnika u njegovoj međimurskoj, trećoj izbornoj jedinici, a izborni prag od pet posto nije im daleko niti u prvoj i drugoj zagrebačkoj izbornoj jedinici, te u osmoj izbornoj jedinici.

Može li stranka HNS-ovog disidenta Dragutina Lesara na idućim izborima napraviti čudo i razigrati već ustaljenu (ili bolje rečeno ustajalu) parlamentarnu strukturu sastavljen od uvijek istih stranaka? Mogu li »šljakeri«, kako si laburisti međusobno u žargonu tepaju, prodrijeti u Sabor s više od jednog zastupnika? Je li glas dan laburistima bačen glas zbog velike mogućnosti da Lesarovi kandidati ne preskoče izborni prag? Umanjuju li šanse oporbene Kukuriku koalicije da na izborima osvoji dovoljno glasova za formiranje vlasti bez pomoći sa strane? Može li se Lesar pretvoriti u Trojanskog konja ljevice koji će pokupiti glasove SDP-u pa nakon izbora koalirati s HDZ-om?

Nije nemoguće

Iako laburisti postoje već 15 mjeseci, ova pitanja tek su nedavno počela izazivati rasprave na političkoj sceni, prije svega na stranački sastancima i u kružocima Kukuriku koalicije čiji su istaknuti članovi još donedavno odmahivali rukom na spomen imena Dragutina Lesara. Sada se Lesarovi rezultati itekako analiziraju kad ankete stignu u stranačke središnjice.

Od kada je nogom kročio u Hrvatski sabor, prije nepunih osam godina na listi HNS-a odmah iza Radimira Čačića, Lesar je redovito na listi među tri najvrednija i najbolja zastupnika, no disidentske stranke u Hrvatskoj dosada su imale prilično lošu prođu čak i kada su ih osnivali puno krupniji igrači od Lesara. Hrvatski blok, Demokratski centar pa čak i LS, koji je uspio osvojiti zastupnika u dva uzastopna izborna ciklusa prije nego li se ponovno pridružio stranci matici, uglavnom nisu potrajali bez obzira na to da su im osnivači bili političari značajno većeg kalibra od Lesarova. S druge strane, nije nemoguće: dokaz je primjer HDSSB-a koji je odvajanjem od HDZ-a uspio poprilično snažno zapojasati prevlast u Osječko-baranjskoj županiji, osvojiti čak tri zastupnika u četvrtoj izbornoj jedinici, a ankete pokazuju i da je »Glavaševa« stranka proširila utjecaj i na petu izbornu jedinicu u kojoj komotno mogu računati sa bar jednim zastupnikom na sljedećim parlamentarnim izborima.

– Ne bih pojavu i rast Hrvatskih laburista nazvao izrazitim fenomenom ali svako jest iznenađenje jer većina tzv. otpadničkih stranaka ne preživljava već prvi izborni ciklus. Hrvatski laburisti, kako sada stvari stoje, svakako imaju dobre šanse za preživljavanje – kaže Dragan Bagić, analitičar Ipsos Pulsa ali i upozorava: dobri rezultati u anketama su svakako uspjeh, no jesu li i izborni uspjeh još je sasvim neizvjesno.

»One man show«

– Lesar očito skuplja tzv. protestne glasove, glasove oni koji su nezadovoljni HDZ-ovom vlašću i žele ju smijeniti ali su istovremeno razočarani i SDP-om i ostalim »mainstream« strankama opozicije. Opasnost za takve stranke čiji su glasači uglavnom razočarani birači nekih drugih stranaka leži na više razina jer takav protest često može biti tek kratkotrajna reakcija. Lesarov trenutni rezultat, između četiri i šest posto, vrlo je sklizak teren: može se lako dogoditi da osvoji pet ili šest zastupničkih mandata, a može i ostati samo na jednom – analizira Bagić. Percepcija da se radi o »one man show« stranci, stranci koja visi samo na jednom prepoznatljivom liku i koja je na rubu izbornog praga upravo je najveća opasnost za izborne šanse laburista.

– Ako se samo mali broj sadašnjih Lesarovih pristaša vrati strankama za koje obično glasaju – a to mogu učiniti upravo zbog straha da će njihov propali glas oslabiti šanse opozicije, a pomoći HDZ-u – Lesar tone – kaže Bagić.

Ovo ljeto i vrijeme do početka »prave« izborne kampanje ključno je, dakle, za Lesarove laburiste – uspiju li do jeseni zadržati i još malo podići rejting mogu se nadati rezultatu od nekoliko zastupnika, a ne zaboravimo kako je HSLS u posljednja dva mandata itekako profitirao sa svega dva osvojena zastupnička mandata. Ostanu li, pak, laburisti na ovom varljivom dobrom rezultatu do početka službene izborne kampanje, kada svu pažnju i svo vrhnje beru isključivo mainstream stranke i njihovi čelnici, Lesar može samo gledati u nebo i moliti Boga da bude reizabran i on sam.

Ankete

CROBAROMETAR LIPANJ 2011. (od 1. do 20. u mjesecu)

Laburisti 5,2 posto na nacionalnoj razini – treći iza SDP-a i HDZ-a

Laburisti 6,5 posto – treća politička snaga kada se mjeri rezultat stranaka u blokovima (Kukuriku koalicija i HDZ-ova koalicija)

– rezultat u Zagrebačkoj centralnoj jedinici od 7 posto, u Sjevernoj Hrvatskoj 8 posto, u Istri i Primorju 5 posto, slabiji rezultati od po 3 posto u Dalmaciji, Slavoniji, Lici

Dragutin Lesar – nakon Ive Josipovića, drugi najpozitivniji političar

CRODEMOSKOP – SRPANJ 2011.

Laburisti 3,7 posto – peta stranka po redu, no to je najveći zabilježeni skok rejtinga u tom mjesecu jer su mjesec ranije laburisti imali rejting od 2,4 posto. U kolovozu 200. godine kada se prvi put mjeri i rejting Hrvatskih laburista ljestvica je bila na 0,7 posto. Birači laburista najkritičniji su prema Vladi Jadranke Kosor i daju joj ocjenu samo 1,78

»Spašen glas«

»Spašen glas« – najnovija je kampanja s kojom Hrvatski laburisti kreću u radno ljeto. Šef laburista Dragutin Lesar, kao iskusan političar, itekako je svjestan koja je najslabija točka njegove mlade stranke.

– Za nas je vrlo negativna percepcija na kojoj svojski rade konkurenti i s lijeva i s desna da je glas za laburiste bačen glas i da je to pomoć HDZ-u. Jasno smo rekli: nema govora o koaliciji sa HDZ-om, pa i sva istraživanja pokazuju da su naši birači najkritičniji prema HDZ-ovoj vladi – objašnjava Lesar koji najavljuje da će čitavo ljeto on i ostali laburisti obilaziti trgove, ulice, kafiće i u direktnom kontaktu sa biračima pokušati dizati rejting jer, kako kaže, »u statutu stranke nemaju torbare zadužene za skupe i efektne kampanje«. Lesar ima odgovor i na kritiku da mu je stranka »one man show«.

– Više od 80 posto članova Hrvatskih laburista nikada ranije nije bilo član niti jedne političke stranke, možda nisu poznati široj javnosti ali su itekako poznati i priznati u svojim životnim i radnim sredinama u svojim strukama. Je li prednost ili mana to što laburisti nisu već kuhani i pečeni na političkoj sceni, vidjet ćemo na izbor
ima – zaključuje.

Izvor: Novi list

| Broj posjeta: 1.386 |

Želite li komentirati? Objava: "Mogu li šljakeri u Sabor?"

Imate li komentar?