Lesar: Sve proceduralne smicalice oko referenduma o braku su osnova da se raspusti Sabor (video)

INICIJATIVA “U ime obitelji” i njihovo prikupljanje potpisa za referendum o tome da se Ustavom definira da je brak zajednica muškarca i žene, i dalje dižu prašinu. Kukuriku koalicija predvođena SDP-om smatra da se prava bilo kojih manjina ne mogu ograničiti Ustavom. Iako potpisi još nisu predani, već se pojavilo dosta scenarija po kojima će zastupnici vladajuće koalicije predložiti izmjene Zakona o referendumu, pa čak i Ustava, odnosno kako će se odugovlačiti s provođenjem aktualne procedure. Oporba, s druge strane, smatra da se volja građana mora poštivati.

“Ovo je ustavotvorni referendum i volja građana izražena na njemu je obvezujuća. Pozitivnim odgovorom na referendumsko pitanje je promijenjen Ustav. Sve drugo su samo pokušaji vladajućih krugova da izigraju volju naroda na referendumu”, rekao je HDZ-ov Vladimir Šeks koji se slaže s mišljenjima da je Zakon o referendumu nedorečen. Ipak, trenutna legislativa je takva i treba je ispuniti, smatra Šeks.

“Postoje određene praznine i nedorečenosti u Zakonu i referendumu i sva pitanja oko referenduma, ali one ne priječe i ne onemogućavaju da, na zahtjev 10% birača, Hrvatski sabor mora raspisati referendum”, rekao je Šeks.

HDZ sigurno neće podržati eventualnu inicijativu za izmjenama Ustava ako bi je SDP predložio. Šeks smatra da su takve izmjene nemoguće jer će vladajuća koalicija teško dobiti potrebnu dvotrećinsku saborsku većinu.

“Kada bi vladajuća većina pokušala, nekom promjenom Zakona o referendumu ili jednostavno neraspisivanjem referenduma ili kada bi, nakon što duđu potpisi u Hrvatski sabor, odugovlačila u beskraj s traženjem mišljenja Ustavnog suda je li pitanje u skladu s Ustavom; ako bi na bilo koji način izigravala volju da se rapiše referendum, tada bi to opet trebao presjeći Ustavni sud i utvrditi da se radi o jednoj sabotaži i diverziji referendumske volje”, istaknuo je Šeks.

Predsjednik Laburista Dragutin Lesar ima još oštrije mišljenje o eventualnoj diverziji vladajućih o referendumu. “Ako je dovoljan broj pravovaljanih potpisa prikupljen i Sabor ne odluči ići prema Ustavnom sudu tražiti mišljenje, onda postoji samo jedna mogućnost, a to je raspisati referendum”, kaže Lesar i dodaje:

“Svako drugo izigravanje, proceduralne smicalice koje bi eventualno vladajući pripremili i proveli je osnova da predsjednik Republike raspusti Sabor”, rekao je Lesar koji podsjeća da je cijeli problem počeo zbog pristupanja Hrvatske Europskoj uniji.

“Zbrka i različito tumačenje Ustava i načina provođenja referenduma posljedica je nesposobnosti i bivše i sadašnje vlasti te kupoprodaje kod ustavnih promjena 2010. kada su, glumeći državničko ponašanje, iz Ustava izbrisali klauzulu o pravovaljanosti referenduma ako na njega izađe 50% + jedan birač. Sve u cilju da im prođe referendum za Europsku uniju”, izjavio je Lesar.

Ako dođe do inicijative za promjenom Ustava, laburisti ih neće podržati.

“Inicijativa može doći, ali neće dobiti našu potporu zbog toga što smo na to na vrijeme upozoravali. Podsjećam vas da je prije par mjeseci predstavnik kluba SDP-a Peđa Grbin na našu inicijativu o promjeni Ustava rekao da Ustav nisu gaće da se mijenjaju svaki dan”, zaključio je Lesar dodavši da je sve što u Zakonu o referendumu piše i što se provodi po njemu nelegalno jer se u roku 6 mjeseci nakon ustavnih promjena morao donijeti novi Zakon o referendumu.

Izvor: http://www.index.hr/vijesti/clanak/lesar-sve-proceduralne-smicalice-oko-referenduma-o-braku-su-osnova-da-se-raspusti-sabor/682748.aspx

| Broj posjeta: 822 |

1 komentar u "Lesar: Sve proceduralne smicalice oko referenduma o braku su osnova da se raspusti Sabor (video)"

  1. Upravo to i jest cilj inicijative: destabilizacija vlasti. Prava bilo kojih manjina po bilo kakvoj osnovi su začetnicima ove inicijative, tko god oni bili, zadnja briga.
    Referendum svakako treba raspisati, a problematiku riješiti posebnim zakonom.
    I, da li je ovo zaista organsko pitanje budući da se radi samo o definiciji pojma braka???

Imate li komentar?