Lesar: SDP krivo računa, nećemo s njima u koaliciju

Kukuriku koalicija izgubila je u pola mandata potporu četvrtine svojih birača. S 40 posto glasova osvojenih na parlamentarnim izborima 2011. godine, danas je spala na 28,9 posto potpore. Osim toga, posljednja istraživanja bilježe još jedan zabrinjavajući trend: stranke okupljene u SDP-ovu savezu danas zajedno osvajaju manje glasova nego što bi dobile da nastupe samostalno.

Prosinački Cro demoskop otkrio je da zbir pojedinačnih rejtinga SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a iznosi 31,2 posto, što je 2,3 posto više od rejtinga Kukuriku koalicije. Ipak, u vrhu socijaldemokrata tvrde da još uvijek nema mjesta za paniku.

Pripremaju zajednički izlazak stranaka vladajuće koalicije na europske izbore, uvjereni da će im i nakon parlamentarnih izbora ostati dovoljno manevarskog prostora da dobiju drugi mandat. Na Iblerovu trgu procjenjuju da u rukavu imaju adut više od HDZ-a.

Dragutin Lesar /Goran Mehkek/CROPIX

’Čisti spin’

– Naš je koalicijski potencijal još uvijek neusporedivo veći od Karamarkova – uvjeren je jedan visoki dužnosnik socijaldemokrata.

SDP je tijekom ustavnih promjena surađivao s laburistom Dragutinom Lesarom, a inače oštra retorika između ovih dviju stranaka posljednjih je tjedana nešto ublažena.

Dio SDP-ovaca procjenjuje da će, u slučaju tijesnog rezultata u srazu s HDZ-ovim blokom, Lesar – čija stranka, uz dva politička bloka, za sada jedina prelazi izborni prag – ipak prije ući u koaliciju sa socijaldemokratima nego s HDZ-om. Lesar nije oduševljen ovakvim spekulacijama s Iblerova trga.

– To je čisti spin kojim iz SDP-a žele zbuniti naše birače – uvjeren je šef Laburista, poručujući svima koji računaju s potporom njegove stranke da prave račun bez krčmara.

I Mirela Holy, koja je nedavno osnovala novu stranku Orah, za sada bježi od vezivanja uz bilo kakve koalicije.

– Mi smo nova stranka koja se tek treba profilirati među biračima. Važno nam je da postanemo prepoznatljivi, a to nije moguće ako se odmah vežemo uz druge stranke. Na europske izbore izlazimo samostalno, a nakon parlamentarnih, sigurno nećemo koalirati s HDZ-om. Mi smo ipak lijeva stranka – poručuje Holy.

Najteže će do koalicije, kako sada stvari stoje, socijaldemokrati doći s Nacionalnim forumom, novom strankom koju, na temeljima istoimenog think-thanka koji posljednje dvije godine djeluje u Hrvatskoj, osniva ugledni hrvatski oftalmolog Nikica Gabrić. Dio SDP-ovaca pribojava se da Gabrić ne “odvuče” određeni broj tradicionalnih lijevih birača u svoj tabor; drugi dio mu je čak spreman ponuditi i suradnju kako bi se to izbjeglo.

Gabrić lovi u istoj bari

– Gabrić lovi u istoj bari kao i mi. Ako njegov projekt zaživi, on će uzeti glasove nama, ne HDZ-u. Nacionalni forum može nas oslabiti, zato možda ne bi bilo loše preventivno djelovati i unaprijed ga pridobiti na svoju stranu – kaže jedan član SDP-ova Predsjedništva.

Ipak, teško je očekivati da će dogovor biti moguć. Gabrić je posljednje dvije godine postao jedan od najžešćih kritičara Milanovićeve Vlade, a SDP-ovi ministri uporno su bojkotirali sve dosadašnje skupove Nacionalnog foruma. Jaz između ovih dviju opcija još uvijek je prevelik da bi ga se tako lako moglo premostiti.

Izvor: http://www.slobodnadalmacija.hr/Novosti/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/231579/Default.aspx

| Broj posjeta: 810 |

Želite li komentirati? Objava: "Lesar: SDP krivo računa, nećemo s njima u koaliciju"

Imate li komentar?