Lesar oštro protiv Zakona o investicijama i sanaciji ustanova (video)

Izuzetno aktivni i prema anketama popularni članovi Hrvatskih laburista – Stranke rada, predvođeni predsjednikom Dragutinom Lesarom, za nadolazeće izbore će posredno ili neposredno pokrenuti vojsku od 2.5 tisuće članova. Tu su 92 potvrđene kandidature u 20 županija i 130 općina, a ono što je kako ističu najbitnije – na izbore izlaze samostalno.

– Uspjeli smo se oduprijeti prijetnjama, pa čak i nemoralnim ponudama, ponajviše iz SDP-a koji su nas vabili u koaliciju što je, iako prisutno u svim dijelovima Hrvatske, najizraženije bilo ipak u Zagrebu – istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije Dragutin Lesar, te kritikom prema Zakonu o strateškim investicijama i Zakonu o sanaciji javnih ustanova, žestoko krenuo u predizbornu kampanju.

– Ministar zdravstva je grobar zdravstvenog sustava u Hrvatskoj, ne razumije sustav i time je jedan od najlošijih ministara kojeg je Hrvatska imala. Model financiranja ustanova je uveden 1996. godine i nijedna vlast ga nije htjela mijenjati, a bilo je jasno da će se urušiti. Sada je otkriveno 5 milijardi kuna obaveza, te je primijenjen stari zakon prema kojem su za dugove krivi osnivači, najčešće županije. Država će oduzimanjem upravljačkih prava postići to da će ministar zdravstva odlučivati koja bolnica će imati koji odjel, djelatnost, polikliniku i specijalnost. Županijske bolnice će biti pretvorene u sporedne, a velik dio toga bit će prebačen u Zagreb – to je čista centralizacija. Bolesni će morati putovati u bolnice, na svoj trošak, čime se usluga zdravstvene skrbi udaljava od pacijenta, a sve na račun nekakvih ušteda – objasnio je Lesar i dodao kako za ovu odluku nisu krivi članovi Županijskih skupština jer su bili su dovedeni pred gotov čin. Kako ističe pogriješili su župani.

– Župani, posebice oni koji pripadaju vladajućoj Koaliciji, nisu uložili dovoljno snage i pokazali hrabrosti da zajedničkim pritiskom nešto postignu te umjesto na ovaj sramotan način pokušaja sanacije zdravstvenih ustanova, dugove riješe tamo gdje su nastali. Sada ti župani pognute glave i dodvorničkom politikom provode partijske naredbe, a HDZ-ovi župani vrište nakon 8 godina šutnje i nepoduzimanja potrebnih mjera – dodao je.

Lesar je iskritizirao i Zakon o strateškim investicijama istaknuvši da je riječ o najopasnijem zakonu unatrag 10 godina, možda opasnijem i od Zakona o privatizaciji iz 1993. godine.

– Zakon u sebi krije ogromne opasnosti jer Vladi, dakle nekolicini pojedinaca, daje ovlasti da odlučuju i privatiziraju, te neposrednom pogodbom prodaju svaki dio teritorija Hrvatske – šume, vodno dobro i javne ceste, u tobožnjem interesu investiranja. Plan investicijskih projekata od strateške važnosti za Hrvatsku koji bi pratio ovaj zakon, naravno, ne postoji već idu prvo sa zakonom a onda će jednom možda napraviti nekakavu strategiju. Nisu odgovorili na suštinsko pitanje – koliko je praznih poduzetničkih zona, vojnih kompleksa i poligona koji nisu u funkciji, već bi sada svi investirali u šume, šumarke, livade i nacionalne parkove. Prvo bi trebali pokrenuti ono što stoji bez funkcije, a kada bi to bilo puno onda bi mogli razmišljati o ovakvom zakonu. Dakle nekoliko ljudi će odlučivati tko će neposrednom pogodbom dobiti milijune hektara hrvatskog teritorija, to je ne dopustivo – objasnio je i dodao kako bi te ovlasti trebao imati Sabor.

– Uz to Zakon diktira da Vlada ima pravo da iz privatnog zemljišta izvlastiti vlasnika, po minimalnoj cijeni, te može to zemljište prodati investitoru. Ova je točka – točka velikog korupcijskog rizika i otvoreno kažem da ne vjerujem ministru Vrdoljaku da on može biti imun na ovako nešto. Nije me uvjerio i ne djeluje mi vjerodostojno kad tumači ovakav zakon – zaključio je Lesar.

Izvor: http://aktualno.hr/novosti/30639_Lesar+ostro+protiv+Zakona+o+investicijama+i+sanaciji+ustanova.html

| Broj posjeta: 999 |

Želite li komentirati? Objava: "Lesar oštro protiv Zakona o investicijama i sanaciji ustanova (video)"

Imate li komentar?