LESAR Još nismo odlučili hoćemo li podržati promjene Ustava

DRAGUTIN LESAR PREDSJEDNIK HRVATSKIH LABURISTA O UKIDANJU ZASTARE ZA TEŠKA UBOJSTVA

Konačnu će odluku Klub zastupnika donijeti onda kada budemo imali službeni prijedlog. Izjava da svi oni koji su protiv ili neće podržati ove ustavne promjene štite udbaške ubojice je optužba da činimo kazneno djelo. Prijeti nam se kaznenim progonom

Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar u razgovoru za naš list govori o stajalištu njegove stranke vezano za ustavne promjene o ukidanju zastare za teška ubojstva koje predlaže SDP.

Hoćete li podržati ustavne promjene?

– Konačnu će odluku Klub zastupnika donijeti onda kada budemo imali službeni prijedlog. Želim podsjetiti da smo u čudnoj situaciji. U trenutku iniciranja promjena ni vladajuća koalicija nije bila jedinstvena o sadržaju ustavnih promjena. Ponudili su formulaciju koja se odnosila na kaznena djela teškog ubojstva počinjena iz političkih pobuda. To je zasad jedini prijedlog. Vlada je dajući svoje mišljenje ponudila preformulaciju i dopunu ustavnih promjena. Ali zasad je to tek mišljenje da bi one trebale sadržavati definiciju kaznenih djela teških ubojstava koja se mogu progoniti i nakon nastupanja zastare. Međutim, formalno pravno u postupku su ustavne promjene kako su ih u srpnju definirali predlagatelji. Kakav će biti sadržaj u daljnjim fazama vidjet ćemo. To je prva činjenica. Drugo je pitanje vjerodostojnosti predlagatelja. Ako su njihovi istinski motivi oni koje navode u javnom govoru onda postavljam pitanje – Zašto s ustavnim promjenama nisu došli istoga dana kada su mijenjali Zakon o europskom uhidbenom nalogu u lipnju ove godine.

Pa mislili su da su u pravu oko 2002. godine.

– Radi se ovdje o sljedećem – inicijativa za ustavne promjene je ideološki odgovor SDP-a na ideološke napade HDZ-a na SDP da štiti udbaške ubojice. I ništa drugo. Koliko god oni to dalje obrazlagali činjenica je oni nisu tu promjenu predlagali kada su mijenjali zakon o europskom uhidbenom nalogu. Svi ostali izgovori su samo spinovi, igra i ništa drugo. To naglašavam da bismo razjasnili poziciju.

I vi ste nedavno predlagali ustavne promjene vezano za referendum.

– Da. Hrvatska ima tu regulativu jako loše riješenu. To se vidi iz činjenice da vladajući danas ne znaju što s ustavnim promjenama koje su inicirali građani. Naglašavam, imamo dvije inicijative ustavnih promjena, od zastupnika SDP-a i od 700.000 građana. Vlada je rekla da je prikupljen dovoljan broj potpisa, ali Sabor o tome ne odlučuje. Zašto? Zbog loše zakonske i ustavne regulative. Kada smo mi predlagali ustavne promjene vezano za referendum rečeno nam je da Ustav nije akt za dnevno političke promjene. A sada imamo ustavne promjene SDP-a koje definitivno jesu ustavne promjene iz dnevnopolitičkih razloga. Ali kada oni već pokreću te promjene rekli smo – idemo mijenjati i dio Ustava koji govori o referendumu. Vladajući sada mogu raspisati referendum po zahtjevu građana ili se obratiti Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti. A oni ne žele donijeti ni jednu od ovih odluka. Toliko o iskrenim namjerama istinskih promjena Ustava što se vladajuće većine tiče.

Vi ste bili suzdržani kod glasanja?

– Jesam.

Je li vas zvao netko iz SDP-a, premijer Milanović ili netko drugi, oko ustavnih promjena?

– Ne. Ni sa kim nikakve razgovore na tu temu nisam vodio. Jer sve što imamo za reći govorimo javno. Drugo, izjava da svi oni koji su protiv ili neće podržati ove ustavne promjene štite udbaške ubojice je optužba da činimo kazneno djelo. Prijeti nam se kaznenim progonom.

Ali to je politička ocjena. Ne može se glasanjem ili neglasanjem u Saboru načiniti kazneno djelo.

– To je koliko god to zamatali u političke poruke neodgovorno i opasno ponašanje. I na kraju, ako se predlagatelji boje da bi Sabor mogao stopirati ove ustavne promjene i zaštititi ubojice zašto onda ne raspišu referendum o ustavnim promjenama. I tada će građani izvršiti tu promjenu Ustava. Možemo li vjerovati Vladi koja krši ustavne zakone kada bi nešto trebalo ići u korist živih građana ove zemlje?

Kod nas nema tajni i ucjena

Bojite li se napada da eventualnim glasanjem protiv ustavnih promjena vi zapravo štitite one koji su počinila politička ubojstva?

– Ne. Da otklonimo svaku sumnju. Mi svoj stav jasno iznosimo na sjednicama Sabora i u javnosti. I ni s kim nikakve posebne razgovore tajne prirode nismo imali. Niti smo bilo koga pozivali niti bilo koga ucjenjivali.

Izvor: Novi list

| Broj posjeta: 680 |

Želite li komentirati? Objava: "LESAR Još nismo odlučili hoćemo li podržati promjene Ustava"

Imate li komentar?