Laburisti su ostali sami u obrani radničkih prava

Hoće li Hrvatski laburisti-Stranka rada, biti najveće iznenađenje predstojećih parlamentarnih izbora? Riječ je o stranci koja na posljednjim parlamentarnim izborima prije četiri godine nije ni postojala, a na ovima bi prema anketama mogla osvojiti i do 7 zastupničkih mandata. U razgovoru za PolitikuPlus potpredsjednik stranke Branko Vukšić, reći će nam na koji način planiraju doći do najavljenih 10 zastupničkih saborskih mandata.

Hrvatski laburisti predali su liste DIP-u, niste čekali zadnji dan poput ostalih?

– Ne treba u činjenici da su laburisti među prvima predali izborne liste tražiti neku skrivenu poruku. Prvi smo u Hrvatskoj javno objavili liste, koje su se jedino u našoj stranci radile u ograncima i podružnicama. Jedino na liste Hrvatskih laburista predsjednik nije mogao utjecati. Izmjene je moglo predložiti Predsjedništvo, a konačnu odluku je imalo Nacionalno vijeće, kojemu s terena nije došla niti jedna pritužba.

Izlazite u svim izbornim jedinicama? U kojoj ste vi?

– Da, izlazimo u svim izbornim jedinicama jer u svim izbornim jedinicama ili imamo prolaz ili smo na granici od pet posto. Ja sam prvi na listi Hrvatskih laburista u prvoj izbornoj jedinici.

Zbog čega ste se nakon tridesetak godina novinarstva, što u novinama, što na televiziji, odlučili za politiku?

– Više je razloga za privremeni rad u politici. Prvi je taj što je u hrvatskim medijima sve manje novinarstva, a sve više poslušništva. Mediji su kao nikada do sada kontaminirani (auto)cenzurom, političkom manje, gospodarskom više. Nisam naučen pisati ili govoriti onako kako drugi kažu. Drugi razlog je znatiželja. Želim okusiti politiku iznutra, a ne samo s ove naše novinarske strane. Treći, ne i najmanje važan razlog; sve ono za što sam se desetljećima zalagao u novinarstvu želim prakticirati u politici, koja može i mora biti časno zanimanje. No, iskreno, nisam očekivao takvu odmazdu kolega novinara i prema Laburistima i prema meni osobno.

Koliko mandata očekujete, prilikom predaje lista rekli ste 10?

– Realno je očekivati da će Laburisti osvojiti od sedam do 10 mandata. Evo i argumenata za to. Po nekoliko posljednjih relevantnih istraživanja Laburisti u sedam izbornih jedinica sigurno prelaze izborni prag. U prvoj, trećoj i sedmoj čitavu smo godinu iznad praga.

U tri preostale jedinice – šestoj, devetoj i desetoj – na samoj smo granici. No, i u 10. izbornoj jedinici posljednje istraživanje s tamošnjega sveučilišta laburistima daje više od šest posto naklonosti birača. Mi smo već dugo treća stranka u Hrvatskoj.

Po čemu se laburisti razlikuju od ostalih političkih opcija na ovim izborima? U čemu se vaš program razlikuje od programa HDZ-a i Kukuriku koalicije kao najvećih konkurenata na ovim izborima?

– Jedina smo stranka koja se zalaže ne samo za promjenu vlasti već i za promjenu politike. I HDZ i SDP se zalažu za neoliberalni kapitalizam, što znači da su te dvije stranke u odnosu na kapital na istoj strani, ili u centru ili desno od centra.

Zoran Milanović je prije petnaestak dana SDP okarakterizirao kao liberalnu stranku. Znači, Laburisti su ostali sami u obrani radničkih prava, u obrani svih onih koji žive od svojega rada. Pokret koji je krenuo s Wall Streeta Hrvatski laburisti su svojim programom najavili prije nešto manje od dvije godine. Da, mi se zalažemo za potpuno drukčiju raspodjelu profita.

Želimo na djelu društvenu pravednost. Nakon izbora javnosti ćemo predočiti program postkapitalističke epohe. No, razlikujemo se i od manjih lista i koalicija po tome što nismo ničiji trkači-zečevi, što smo razvili infrastrukturu i što se nismo upuštali u neprincipijelne koalicije kako bi osvojili što više mandata. Na koji to način mogu zajedno funkcionirati HDZ-u bliski umirovljenici, lokalna stranka koja koalira s HDZ-om, radnička stranka za koju nikad nitko nije čuo te tobože nezavisni stručnjaci?

Prije kampanje rekli ste da nećete ni sa HDZ-om, ni sa SDP-om, s 10 mandata vi ćete biti nezaobilazni politički faktor?

– Nismo opterećeni našom poslije izbornom ulogom već jedino ispunjavanjem programa koji nas je svrstao odmah iza SDP-a i HDZ-a. Da, nema šanse da Laburisti koaliraju s HDZ-om, a razgovor o suradnji s Kukuriku koalicijom dolazi u obzir samo ako prihvate našu pregovaračku platformu koja je ovih dana obznanjena i na našim web stranicama. Pitaju nas često hoćemo li, pritisnuti odgovornošću – i ako SDP-u zatrebaju naše ruke – popustiti? Nećemo.

Nije stvar u inatu već u tome da ne smijemo izdati naše glasače, ne smijemo izdati nas same. Radije bih se odrekao politike nego principa. Kompromisi i politička trgovina jesu sukrivci ovog jadnog stanja u kojemu se Hrvatska nalazi. I kao opozicija možemo učiniti mnogo za prava onih koji žive od svojega (minuloga) rada.

Što zamjerate HDZ-u, a što SDP-u?

– Sve što zamjeram HDZ-u ne bi stalo niti u podeblju knjigu. HDZ je devedesetih omogućio pretvorbenu pljačku, a dvijetisućitih je pljačku usavršio. No, gore od pljačke je gaženje svih kriterija. HDZ je negativnom selekcijom inaugurirao vladavinu troglodita, stranačkih poslušnika i rodijaka. Moral su odbacili kao staru krpu. Ni za što nisu odgovorni, a htjeli bi za sve biti zaslužni. Čitav je vrh HDZ-a devastirao Hrvatsku; dio zloćudnim činjenjem, a dio zloćudnim nečinjenjem. Jedni su otimali, drugi su ili držali ljestve ili žmirili s oba oka i uživali plodove crnih fondova. HDZ se mogao tako ponašati, jer je imao operetnu, salonsku opoziciju, predvođenu SDP-om, koji se radnika – svih onih koji žive od svojega rada – sjeti samo pred izbore. No, zato su i osnovani Hrvatski laburisti. Sada radnici imaju za koga glasovati.

Gdje sebe pozicionirate na političkoj skali od lijeva na desno?

– Hrvatski laburisti nisu ideološka stranka već prva hrvatska moderna, europska stranka. U Europi se ljevica od desnice razlikuje po odnosu prema kapitalu, odnosno, radu i radnicima. Po tome mi jesmo ljevica. No, ne sudjelujemo u podjelama društva na partizane i ustaše, na državotvorne i nedržavotvorne Hrvate.

Jesu li Laburisti istinska stranka ljevice u Hrvatskoj, s naglaskom na borbi za prava radnika i socijalna prava?

– Da, jedino nas zanimaju prava radnika te socijalna prava ugroženih skupina. A ta se prava mogu ostvariti samo ako se pokrene proizvodnja. A proizvodnju može pokrenuti jedino vlast s vizijom i strategijom. Socijalnu državu može ostvariti jedino vlast koja će se voditi načelima društvene pravednosti.

Hoćete li kad uđete u Sabor potaknuti pitanja poput valutne klauzule, odgovornosti HNB-a?

– Laburisti su prvi javno pokrenuli inicijativu za ukidanje devizne klauzule. Prije godinu dana poslali smo guverneru Željku Rohatinskom pismo u kojemu smo zatražili od njega da učini sve što je u njegovoj mogućnosti da Hrvatska ostvari monetarni suverenitet, da kuna uistinu postane hrvatski novac. Rohatinski je našu inicijativu ironizirao.

Šest mjeseci kasnije sve što smo mi tražili od njega on je zatražio od Vlade i Sabora. Nakon toga o ukidanju devizne klauzule govore svi…

No, Laburisti su u saborsku proceduru uputili i zakon kojim bi se omogućilo ukidanje devizne klauzule. HDZ-ova Vlada je naš zakonski prijedlog s gušanjem odbacila jer štiti krupni kapital, odnosno strane banke a ne svoje građane od njih. Postavlja se pitanje; pa tko je HDZ-ovu vlast izabrao, kapitalisti ili narod?! Na
žalost, ni kukuriku koalicija nema, izgleda, namjeru ukinuti deviznu klauzulu te smanjiti previsoku eurizaciju Hrvatske.

Je li hrvatski tip kapitalizma moderno robovlasništvo, kao što stoji u vašim dokumentima? Kako Hrvatski laburisti namjeravaju riješiti jedan od gorućih hrvatskih problema – nezaposlenost?

– Problem počinje s bankama i od banaka koje su zavladale ne samo Hrvatskom (u kojoj su sav rizik poslovanja prebacile na leđa građana i poslodavaca) već i svijetom. Naročito u onim državama čije Vlade na moć banaka gledaju kao na boga, naročito u onim državama čije Vlade slušaju strane centre umjesto da provode svoju politiku.

Naravno da je vlast kriva za to što se banke ponašaju nadmeno, maćehinski i prema građanima i, naročito, prema malim i srednjim poduzetnicima. Banke, a onda i HNB koji je to dozvolio, stimulirale su potrošnju, a ne proizvodnju jer im nije stalo da Hrvatska proizvodi već da uvozi. Strane banke u Hrvatskoj novac hrvatskih štediša uz u Europi najviše kamate posuđuju hrvatskim građanima za kupovinu, primjerice, automobila koji se proizvode u Italiji, Njemačkoj ili Japanu.

Država mora stvoriti okvire i za strana ulaganja ali i za pokretanje malog i srednjeg poduzetništva, za ciklus velikih investicija koje donose zaradu i smanjuju uvoz. Novom monetarnom politikom ulagačima u proizvodnju treba kapital učiniti što dostupnijim i što jeftinijim. No, preduvjet za oporavak privrede je, prije svega, obračun s nelikvidnošću.

Mislite li da država treba više intervenirati u tržišno gospodarstvo, ako da, zašto da, ako ne, zašto ne?

– Što su učinili kapitalisti kada se automobilska industrija našla u problemima? Intervenciju države. Što su učinile banke kada ih je proždrljivost bacila na koljena? Zatražile su intervenciju države. Kada su ostvarene najveće zarade menadžera u bankama? U vrijeme krize. Dakle, kapitalisti bi socijalizirali gubitke, a privatizirali jedino profite. Kapitalisti su za sve što je za njih trošak odredili vrlo niske limite, jedino je njihov profit bezgraničan.

Obmana o tzv. slobodnom tržištu traje više od stoljeća i pol, od trenutka kada je britanski parlament ukinuo Zakon o žitu. Od tih četrdesetih devetnaestoga stoljeća pa do danas kapitalisti smišljaju načine kako izvući što veći profit te kako što manje platiti sirovine i rad, a u tome imaju pomoć – što je najveći nonsens – vlada koje su izabrali oni koje se najviše izrabljuje. Protiv te prakse pomalo ustaje čitav svijet, ali naša politička elita ni ne pomišlja na pravedniju preraspodjelu bogatstva.

Zar stvarno mislite da će kapitalisti u Vladi zagovarati socijalnu državu?! No, zato su tu Hrvatski laburisti, koji će, vjerujem, biti jaka, nepopustljiva opozicija. Naše vrijeme tek dolazi.

Izvor: http://politikaplus.com/novost/45968/branko-vuksic-laburisti-su-ostali-sami-u-obrani-radnickih-prava

| Broj posjeta: 1.164 |

Želite li komentirati? Objava: "Laburisti su ostali sami u obrani radničkih prava"

Imate li komentar?