Laburisti i dalje najjača oporba

Laburisti su čini se sasvim solidno iskoristili ljetnu stanku. I dok se prvaci drugih stranaka omamljeni velikim ljetnim vrućinama baš i ne oglašavaju previše, dotle laburisti marljivo pišu pisma Saboru i postavljaju pitanja Vladi. S jedne strane dobro su ukazali na činjenicu da i ova Vlada ignorira Sabor, te da se cijela njihova priča o skorašnjoj privatizaciji nalazi u jednom velikom pravnom vakumu.

Odnosno da se radi o situaciji koja je pomalo neugodna za jednu državu koja sebe voli doživljavati budućom članicom EU. Riječ je ovdje o tipičnoj hrvatskoj zakonodavnoj maniri koja i nakon donošenja nekog zakona državi, odnosno onome tko u njoj vlada, dopušta ogroman manevarski prostor.

U ovom slučaju u pravu su i laburisti koji tvrde da se u privatizaciju Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke ne smije ići bez Strategije upravljanja državnom imovinom, ali nije u krivu i obnašatelj dužnosti predsjednika Sabora Josip Leko koji kaže da ipak može.

Usto, i na ovotjednoj Vladinoj sjednici bit će odgovori na zastupnička pitanja koja je postavio neumorni zastupnik laburista Nikola Vuljanić. Naravno, praksa postavljanja pitanja Vladi u pismenom obliku vrijedna je svake hvale, dio je to posla kojim bi se trebao baviti svaki zastupnik koji drži do sebe. Ali to vrlo skoro neće biti dovoljno.

Jer kako će vrijeme prolaziti to će se i od laburista osim dobrih i pravovremenih pitanja o problemima, koje nažalost nitko drugi osim njih često ni ne primjećuje, početi tražiti odgovori i rješenja. A za tako nešto stranka čini se još uvijek nedovoljno ekipirana, posebno u dijelu kada se govori o gospodarskim teškoćama.

Naime, politički protivnici laburista, posebno oni koji dolaze iz redova socijaldemokrata, gotovo uvijek na spomen neke laburističke inicijative prvo spominju riječ demagogija. I odmah spremno počinju objašnjavati da Lesar i njegova stranka samo neodgovorno koriste tešku gospodarsku situaciju kako bi si na prvu loptu povećali popularnost.

Kako se može čuti iz neslužbenih razgovora s vodećim ljudima SDP-a oni kao svoje najveće protivnike na sljedećim lokalnim izborima vide baš laburiste. Pa je stoga i za očekivati da bi baš priča oko demagogije mogla biti ključna za ishod ove bitke na ljevici. Uspiju li socijaldemokrati uvjeriti birače da su laburisti neozbiljna stranka definitivno bi mogli umanjiti štetu.

Stoga bi bilo neophodno da laburisti razmisle o ojačavanju svojih redova, da možda pokušaju u stranku dovesti kakvog gospodarskog stručnjaka koji bi dao dodatnu težinu njihovim zahtjevima. Na primjer, nekoga tko bi objasnio da u ovom trenutku možda zaista i nije najbolje vrijeme za prodaju Croatia osiguranja, i usput to svoje mišljenje potkrijepio stručnim argumentima.

Uostalom to bi bilo dobro za sve aktere. Laburisti bi bili vjerodostojniji, a samim time i puno jača oporba, što bi pak SDP-ovi Vladu natjeralo na povećani angažman. A od čega bi onda na kraju bilo, baram malkice, bolje i svim građanima.

Izvor: http://www.novilist.hr/Komentari/Osvrti/Laburisti-i-dalje-najjaca-oporba

| Broj posjeta: 929 |

Želite li komentirati? Objava: "Laburisti i dalje najjača oporba"

Imate li komentar?