Laburisti dijelili kruh, zatraživši od vlade odricanje od PDV-a na doniranu hranu

Hrvatski laburisti u petak su u povodu Svjetskog dana socijalne pravednosti građanima besplatno dijelili kruh, zatraživši od Vlade da se u potpunosti odrekne PDV-a na doniranu hranu i time spriječi bacanje ogromne količine zdravstveno ispravne hrane.

Stranka je na zagrebačkom Trgu bana Jelačića u sklopu akcije “Igara već imamo, …a kruha?” u svega 20-ak minuta građanima podijelila više stotina kruhova, upozorivši da je broj socijalno ugroženih i siromašnih građana u stalnom porastu.

Unatoč tome što je u Hrvatskoj svaki treći građanin na rubu siromaštva dnevno se baci čak 100 tona kruha i pekarskih proizvoda te sveukupno 400.000 tona hrane godišnje, upozoravaju Hrvatski laburisti – Stranka rada.

No, Hrvatska nije usamljena u takvoj praksi jer je i svjetski trend da trećina proizvedene hrane završi u smeću zbog isteka roka valjanosti, kao i zbog toga što ne odgovara standardima trgovačkih lanaca.

Hrvatski laburisti očekuju da bi se odricanjem od PDV-a na doniranu hranu potaknulo poduzetnike i aktiviste da humanitarnim darivanjem pomognu socijalno ugroženim pojedincima. “Sirotinja bi tada hranu mogla dostojanstveno dobiti na stol, umjesto da je iskapa iz smeća”, poručili su laburisti.

Inicijativa za odricanje od PDV-a krenula je preko prijedloga zakona o poljoprivredi koji je u saborskoj proceduri, u sklopu kojeg bi se u suradnji s ministarstvima zdravlja, i socijalne politike i mladih donio pravilnik kojim bi se reguliralo to pitanje.

Predsjednica Hrvatskih laburista Nansi Tireli koja je sudjelovala u akciji na Trgu bana Jelačića izjavila je da je cilj akcije potaknuti Vladu da izmijeni Zakon o PDV-u na doniranu hranu kako bi poduzetnicima omogućilo doniranje hrane bez plaćanja poreza.

Laburisti, koji se u svojem programu zalažu za socijalno pravednije društvo, upozoravaju da u Hrvatskoj dosad nije bilo vlade koja bi provodila pravednu raspodjelu nacionalnog bogatstva i brinula se o društvenoj pravednosti.

Izvor: http://www.poslovni.hr/hrvatska/laburisti-dijelili-kruh-zatrazivsi-od-vlade-odricanje-od-pdv-a-na-doniranu-hranu-290442

Igara imamo, a kruha?

| Broj posjeta: 659 |

2 komentara u "Laburisti dijelili kruh, zatraživši od vlade odricanje od PDV-a na doniranu hranu"

  1. … gđa. Nansi i gosp. Vedrane …, U Šibeniku smo govorili o gorućoj temi hitne uspostave Mladih Zadruga ( povezanih Agro-tehničko-proizvodno-edukativnih i samoodrživih KAMPUSA za najbrže zapošljavanje i Humanitarnu Ravnotežu kroz preuzimanje brige o staračkim proizvodnim “OPG” domaćinstvima kao i ukrupnjavanju terena i novih plantažnih nasada …, kao zadružnom modelu novih povjerenja , socijalnih , moralnih , demokratskih i CO-operativnih KAPITALA …, kampusi su ključ !

  2. Humanitarna ravnoteža je jedan od ključeva za pravedniju raspodjelu, no apstraktno razmišljanje o problemu nam ukazuje, da će to imati smisla tek ako se provede na globalnoj razini.

    Premda nam Mondragon korporacija ukazuje na to da vrijede nastojanja i na lokalnoj razini.

    Po meni, Vaš komentar je vrijedan ozbiljnog promišljanja o perspektivama suzdržanog razvoja.

    Usput, nisam siguran čita li netko od visoko pozicioniranih članova Stranke ove komentare, jer još nisam nikada vidio neki njihov odgovor 😳 !

    [rjk]

Imate li komentar?