Laburisti dali rok Vladi da odustane od prodaje HEP-a ili će pokrenuti referendum

Laburisti smatraju da je potrebno naći drugu ideju za kupovinu Ine u koju treba uložiti ogroman novac, ali ne od prodaje HEP-a

Hrvatski laburisti – stranka rada dala je 30-dnevni rok Vladi da povuče “suludu ideju” privatiziranja i prodaje HEP-a ili će u suprotnom pokrenuti inicijativu za referendum protiv prodaje tog javnog poduzeća.

HEP proizvodi energiju budućnosti, stvara dobit i s 12 tisuća zaposlenih, jedina je preostala veća državna kompanija, dok je za Inu, smatraju Laburisti, potrebno naći drugo rješenje, tim više jer se radi o zastarjelim postrojenjima u koje treba uložiti ogroman novac, ali ne od prodaje HEP-ova udjela.

Najava prodaje bez ikakve analize i strategije 25 posto HEP-a kako bi se Inu vratilo u državno vlasništvo prema mišljenju Laburista već dovodi u sumnju namjere vladajućih. “Uvijek kad se događaju velike stvari u državi i prodaja državne imovine, nažalost iza toga stoji HDZ”, rekao je predsjednik stranke Tomislav Končevski.

Dodao je da tvrtka poput HEP-a ne bi smjela završiti u rukama stranaca jer su prije gotovo 25 godina svjedočili prodaji HT-a nakon koje su radnici ostali bez posla, a smatraju da se isto piše i HEP-u.

“Naša zadaća kao Stranke rada je da zaštitimo te radnike i državne tvrtke i da konačno narod i radnici stanu i kažu dosta je bilo rasprodaje države imovine“, kazao je Končevski. Smatra da sve ovisi o ponudi i načinu prodaje, odnosno hoće li se ići na inicijalnu javnu ponudu (IPO) ili u ruke hrvatskih mirovinskih fondova. Fondovi bi, drži Končevski, bili možda prihvatljivi, a ako se ide na tržište postoji mogućnost da te dionice otkupi Mol.

Zamjenica predsjednika Nacionalnog vijeća Snježana Kirinić kazala je pak kako je neobičnio slušati uvjeravanja o tome da je dobro prodati 25 posto HEP-a od HDZ-ove koalicije jer se, dodala je, svi dobro sjećaju na koji je način Ina završila u mađarskim rukama.

“Nije poznato jesu li svoje ideje našli u programu iz Prnjavora zvanom 5+, ali štetu koju su učinili u ovih 26 godina možemo preračunati u stotine milijardi dolara”, rekla je Kirinić, zaključivši da ne mogu povjerovati slatkorječivosti da će vratiti Inu, a otkinuti samo mali dio HEP-a.

Laburisiti su već pozvali udruge, sindikate, radnike i studente kao i sve protivnike divlje privatizacije da počnu prikupljati potpise kako bi političkoj eliti pokazali da ne mogu prodavati državnu imovinu jer je u 26 godina uništena brojna industrija koja je stvarala nove vrijednosti i radna mjesta.

http://www.vijesti.rtl.hr/novosti/hrvatska/2038515/laburisti-dali-rok-vladi-da-odustane-od-prodaje-hep-a-ili-ce-pokrenuti-referendum/

| Broj posjeta: 149 |

Želite li komentirati? Objava: "Laburisti dali rok Vladi da odustane od prodaje HEP-a ili će pokrenuti referendum"

Imate li komentar?