Laburisti će i ženama bez partnera omogućiti umjetnu oplodnju

Predizborne ankete mjesecima pokazuju kako su se Hrvatski laburisti – Stranka rada probili na treće mjesto, odmah iza HDZ-a i SDP-a. Mogli bismo reći kako je to gotovo ravno čudu s obzirom da ta stranka za svoju kampanju raspolaže s malo sredstava u odnosu na spomenute “velike igrače”.

Naime, na njihovim internetskim stranicama stoji kako su do 15. studenog prikupili svega 181.993,63 kuna. S potpredsjednikom Hrvatskih laburista, Brankom Vukšićem, porazgovarale smo o stanju ženskih ljudskih prava, otvaranju Markova trga za prosvjede, odnosu medija prema ovogodišnjim Parlamentarnim izborima, aktualnom Zakonu o medicinskoj oplodnji i, naravno, gej brakovima.

Sudeći prema njegovim odgovorima, Laburisti nisu samo socijalno osviješteni, već su možda i najliberalnija stranka današnje Hrvatske.

Na koliko mandata u Saboru računate?
U svim relevantnim anketama Hrvatski laburisti imaju naklonost birača za šest ili sedam sigurnih mandata. U tri ili četiri izborne jedinice, ovisno o agenciji koja provodi istraživanje, na samome smo pragu. Dakle, očekivati deset mandata nije bez osnova. Uostalom, Laburisti su već devet mjeseci treća stranka u Hrvatskoj, što ćemo potvrditi i na izborima, na koje, treba ponoviti, izlazimo sami i ne skrivamo se iza “velikog brata”.

Ukoliko dobijete zastupnike u Saboru, za što ćete se primarno zalagati?
Bez ovog – ukoliko. Sigurno ćemo dobiti zastupnike u Saboru, u kojemu ćemo provoditi program Hrvatskih laburista – Stranke rada. Boriti ćemo se za prava svih onih koji žive od svojega rada. Tražimo uspostavu radnih sudova; četiri odmah a preostala četiri do kraja mandata nove Vlade. Boriti ćemo se za pravedniju raspodjelu bogatstva, odnosno, profita. Za zaštitu nacionalnih interesa. Borit ćemo se protiv rasprodaje nacionalnog bogatstva; infrastrukture, vode, zemljišta, otoka i priobalja, strateških poduzeća poput Ine ili Podravke, HEP-a i HŽ-a. Protiv smo davanja u koncesiju svega izgrađenog. Inicirat ćemo promjenu izbornog sustava, sređivanje popisa birača te neposrednu demokraciju, odnosno referendum za sva važna pitanja. Politička elita nema pravo donositi sudbonosne odluke a bez da pita građane za dopuštenje

Koliko vam je važno poštivanje ljudskih prava?
Nema slobode bez poštivanja ljudskih prava. Poštivanje ljudskih prava, naročito prava manjina – od seksualnih do nacionalnih – temelj su modernog, demokratskog, slobodarskog društva.

Ukoliko budete sudjelovali u vlasti, hoće li jedan od vaših uvjeta biti otvaranje Markovog trga za prosvjede?
Uvjeren sam da nećemo sudjelovati u vlasti, jer Kukuriku koalicija (s HDZ-om nećemo nikad u koaliciju, a ni poslije toga) nije spremna prihvatiti našu pregovaračku platformu. Naime, kao i HDZ, tako se i Kukuriku koalicija priklanja interesima neoliberalnog kapitalizma, pogodovanju bankama i korporacijama koje izrabljuju radnike više nego što su robovlasnici izrabljivali robove. Biti ćemo glasna i utjecajna opozicija koja će tražiti da se može prosvjedovati i na Markovom trgu. Čemu će se Kukuriku koalicija ili opirati ili tek selektivno dopuštati prosvjede na Markovom trgu.

Kako gledate na stanje ženskih ljudskih prava u Hrvatskoj?
Žene su u Hrvatskoj i dalje diskriminirane, što je, naravno, nedopustivo, sramota.

Brojna istraživanja pokazala su da su žene za iste poslove plaćene manje od njihovih muških kolega, da se teže zapošljavaju, da trudnice dobivaju otkaze itd. Kako to komentirate?
Hrvatski laburisti – Stranka rada su vrlo glasni u izjednačavanju prava žena i muškaraca. No, protiv smo toga – što smo jasno iskazali u Saboru – da žene idu u mirovinu sa 65 godina. Boriti ćemo se da se vrata prijašnja dobna granica. Svi koji rade iste poslove moraju biti i jednako plaćeni. Diskriminaciju po spolu treba oštro kažnjavati. Kao i, naravno, svaku drugu diskriminaciju.

Obiteljsko nasilje i nasilje nad djecom su, nažalost, u stalnom porastu. Što mislite da je tome uzrok i koji je, po vama, način da se taj trend preokrene?
Uzroci obiteljskog nasilja, naročito nasilja nad djecom i ženama su različiti i višeslojni. Prvi je taj što su društvo i država odveć dugo tolerirali nasilničko ponašanje. Još do jučer su obiteljski nasilnici bili tretirani kao stupovi društva. Zakazale su i institucije kojima je zadaća prevenirati a potom i kažnjavati nasilje u obitelji, nasilje nad djecom, nasilje nad ženama. Hrvatska ima loš obrazovni sustav, pa je sve više nasilja i među djecom, nasilja djece nad učiteljima. Uopće smo zapušteno društvo koje se treba reformirati iz temelja. I to odmah.

Stav je vaše stranke da istospolni parovi moraju imati ista prava kao i njihovi heteroseksualni sugrađani, odnosno zagovarate bračnu jednakost. Međutim, protiv ste posvajanja djece jer smatrate da hrvatsko društvo nije zrelo za to te da bi ta djeca bila stigmatizirana, no činjenica je da takve obitelji postoje i da ih ima sve više. Ne mislite li možda da bi bilo mudrije više poraditi na edukaciji javnosti koja bi pomogla pri lakšoj integraciji takvih obitelji u društvo?
Naravno da treba poraditi na edukaciji. No, mislite li da je do bola zapušteno društvo moguće educirati preko noći?! Bio sam u Splitu kada je razularena svjetina nakanila učiniti pogrom ljudi drukčijih od sebe. Koliko treba da se oni educiraju?! Pa, sve institucije hrvatske države dvadeset godina čine sve ne bi li podijelile društvo na kvazi državotvorne Hrvate, koji su nas bezočno pokrali, i na one druge, nedržavotvorne, koje treba izopćiti, kazniti ih, staviti im traku na rukav ili oznaku na čelo. Poslušajte što govore na sučeljavanjima kandidati za Sabor!? Drukčije smatraju nižim i od životinja. Da, da, educirati… ali to će trajati dugo, jako dugo… čak i predugo ako ponovo glasači izaberu one koji jedno govore a drugo rade.

Bi li žene bez partnera trebale imati pravo na umjetnu oplodnju? Trenutni zakon to ne dopušta, a vladajući kažu da ga, ukoliko pobijede na izborima, neće mijenjati.
Da, žene bez partnera će imati – borbom Laburista – pravo na umjetnu oplodnju. Trenutno vladajući neće pobijediti… jer bio bi to smak Hrvatske. No, žalosno je uopće i razmatrati mogućnost da oni koji su bacili Hrvatsku na koljena, oni koji su Hrvatsku moralno devastirali, oni koji su Hrvatsku opljačkali do gaća mogu još i pobijediti!? Pa gdje toga ima?! Nigdje, nadam se – ni u Hrvatskoj. Stranka koja je toliko naudila narodu ne bi nigdje dobila ni glasa, a u Hrvatskoj će, na žalost, još uvijek biti druga snaga. Ali to dovoljno govori i o nama a ne samo o vlasti.

Što vi mislite da je glavni uzrok katastrofalne stope nataliteta u Hrvatskoj?
Molim vas, kako da se mladi uopće odluče na brak kada za to nemaju nikakve preduvjete?! Osamdeset posto mladih tajkuna, koji su, u većini slučajeva gori i od robovlasnika, zapošljavaju mlade na određeno vrijeme. Zaposleni na određeno vrijeme ne mogu dobiti kredit. Ne mogu kupiti stan. Ne mogu planirati budućnost. Mladi su danas građani drugoga reda i žive, uglavnom, na grbači roditelja, s njima u stanu ili kući. Kako se mladi pod tim uvjetima mogu odlučiti za djecu?! Dosadašnje vlasti su i u pogledu nataliteta devastirale Hrvatsku.
To što su Hrvatskoj učinile u 20 godina nisu učinili Hrvatskoj svi tuđini zajedno.

Kako komentirate odnos medija prema ovogodišnjim izborima? Jesu li medijski napisi uravnoteženi ili navijački?
Katastrofalna su pravila o praćenju izbora. Iako su navijački, iako neki od njih otvoreno reketare, iako su neuravnoteženi, mediji su najmanje krivi. Nije HTV kriv za onaj cirkus od sučeljavanja. Pa, kako u 90 minuta mogu 36 ljudi, predstavnika nezavisnih listi i stranaka, išta reći o sebi i programima. HDZ i SDP su od izborne kampanje napravili sprdačinu. A to pak znači da im je do demokracije stalo kao do lanjskoga snijega. Zašto i SDP? Pa ni on nije mijenjao izborna pravila koja su postavljena 1999. godine, ni SDP – te njihovi kukuriku partneri – nisu učinili ništa da izbori doista budu praznik demokracije. Ništa nisu učinili s biračkim popisima, ništa nisu učinili s nakaradnim, protuustavnim izbornim jedinicama.

Država mora propisati pravila za sve, pa i komercijalne medije, te nadzirati poštuju li se ta pravila. Onima koji pravila ne poštuju treba odrezati velike kazne. O neravnopravnosti u medijima, reketu, navijanju te lažiranju stanja na hrvatskoj političkoj sceni progovoriti ćemo nakon izbora. Ali ćemo, dakako, predložiti i zakonsko rješenje koje će onemogućiti ovaj cirkus.

Izvor: http://www.crol.hr/portal/aktivizam-politika/politika/4237-intervju-s-brankom-vukiem-laburisti-e-i-enama-bez-partnera-omoguiti-umjetnu-oplodnju.html

| Broj posjeta: 1.177 |

Želite li komentirati? Objava: "Laburisti će i ženama bez partnera omogućiti umjetnu oplodnju"

Imate li komentar?