Kronika EU parlamenta #1: Bili smo atrakcija

Laburist Nikola Vuljanić, naš EU parlamentarac, za Radio Mrežnicu piše iz Strasbourga

STRASBOURG – Jedan od dvanaestero hrvatskih “EU parlamentaraca” Nikola Vuljanić (Hrvatski laburisti) već dva dana boravi u Strasbourgu. Kako mu se sve to čini, kako to izgleda izbliza i što je dosad zamijetio, napisao je u svojoj prvoj Kronici EU parlamenta.

Osim što nam otkriva da su prvi dan bili atrakcija, doznajemo i s kim će se Vuljanić sve naći i što će odraditi. Ugodno vam čitanje prve “Kronike iz EU parlamenta” Nikole Vuljanića.

Došao sam ovamo (u Europski parlament, u Strasbourgu) kao promatrač (Croatian observer je službena titula), što znači da mi je dužnost promatrati, osmatrati i pokušati razumjeti kako stvari funkcioniraju u najvišem predstavničkom tijelu našeg kontinenta.

Štosevi s rušenjem kvoruma ovdje ne pale

Na prvi je pogled očito da nije samo najviše tijelo nego i najveće, zapravo ogromno (vidi sliku). Broj mjesta koji sam dobio je 769, a ima ih još iza mene. Jasna stvar, nisu svi tu, zapravo većina gotovo nikad nije na plenarnom zasjedanju pa im se i kvorum računa s jednom trećinom, ne s polovicom kao u našem Saboru. Oni štosevi s rušenjem kvoruma koji se koriste kod nas, ovdje ne pale.

Plenarno zasjedanje parlamenta je, zapravo, gotovo formalnost. Diskusije traju jednu do tri minute, ali se stvari prethodno detaljno pročešljaju u odborima, u kojima, u pravilu, vladajuća većina nema većinu. Dakle, treba kolege uvjeriti u svoje argumente. Nije loše. Ovog tjedna nema odbora pa to neću vidjeti u praksi.

Smjestili nas bolje nego u Saboru

Ono što je zaista sjajno jest savršena organizacija tog ogromnog tijela. Sve funkcionira besprijekorno, svi koje zovete uvijek su na mjestu na kojem bi trebali biti i svi imaju odgovore, ne šalju vas od vrata do vrata. Uz to, svi govore barem razumljiv engleski, onakav kakvim se služi čitav svijet, svatko sa svojim naglaskom (od britanskog BBC engleskog do mekog poljskog, sa svim prijelazima koje možete zamisliti). Francuski govore svi službenici (Strasbourg je u Francuskoj), a njemački im je drugi jezik. Ni u jednom trenutku nema frke.

Smjestili su nas bolje nego u Saboru. Svatko ima, doduše minijaturni, ured, uglavnom sam ili najviše s još jednim, svoje računalo, printer i sve što u uredu treba biti. Zastupnici, naravno imaju i pomoćnike koji im pripremaju materijale, ali promatračima to ne treba. I onako nemamo pravo glasa.

O Hrvatskoj znaju i što većina nas ne zna

Prvi smo dan bili atrakcija – upoznali smo brojne zastupnike, funkcionere parlamenta, ljude koji su ponudili pomoć i pokazali simpatije za Hrvatsku. Drugi dan stvari već idu uobičajenim tokom, poneki razgovor, poneki kontakt, uglavnom znatiželjnika, ali i ljudi koji su o Hrvatskoj jako dobro informirani. Znaju sve. I ono što mi mislimo da nitko ne zna, pa i ono što većina nas ne zna.

Popodne sastanak sa Swobodom

Danas se Parlamentu obratio Jordanski kralj Husein. Govorio je o arapskom proljeću i miru između Izraela i Palestine, o dvije države i ulozi Europe u budućnosti Bliskog Istoka. Šteta što tu nema više Hrvatske.

Danas popodne imam zakazan razgovor s Hannesom Swobodom, predsjednikom E&D grupe u Parlamentu (savez demokrata i socijalista Europe). Vidjet ćemo što će biti.

Ovdje je i predstavnik slavonsko-baranjske regije sa stalnim sjedištem u Bruxellesu. Kaže da radi velike poslove, a da ima perspektive i za veće. Karlovačka županija bila je s njima – više nije. Šteta, sad je vrijeme za biti u Bruxellesu.

Sve u svemu, prvi zanimljiv i drugi radni dan radnog tipa. Javit ću se uskoro s novim vijestima.

Pozdrav svima
Nikola Vuljanić

Izvor: http://www.radio-mreznica.hr/vijesti/18-4-2012/kronika-eu-parlamenta-bili-smo-atrakcija

| Broj posjeta: 1.250 |

2 komentara u "Kronika EU parlamenta #1: Bili smo atrakcija"

  1. Upućuje li razgovor sa Swobodom, na moguće priklanjanja parlamentarnoj grupi kojom predsjedava?

    [rjk]

  2. Dobio odgovor u “Kronici EU parlamenta” #2.

    Hvala!

    [rjk]

Imate li komentar?