Krešimir Macan: Ovo je najava katastrofe SDP-a i HDZ-a na EU izborima!

‘Birači im jasno stavljaju do znanja da više neće tolerirati nečinjenje ili neznanje.’

Popularnost najmoćnijih političkih stranaka u Hrvatskoj drastično je pala prema posljednjim istraživanjima, što je izazvalo razumnu paniku. S druge strane, popularnost “trećih” opcija ubrzano raste jer je ljudima očito dosta ovakvog stanja stvari i sukladno tome, “treće” opcije uživaju u ovome što se događa.

– Preokret ne postoji. SDP je jednostavno pao više od HDZ-a ovaj mjesec i HDZ je slučajno na prvom mjestu – pravilno bi bilo reći da su statistički poravnati. Obje se stranke moraju ozbiljno zabrinuti jer im birači jasno stavljaju do znanja da više neće tolerirati nečinjenje ili neznanje, te da su se pojavile alternative. Jedna je već stabilna mjesecima – Hrvatski Laburisti, dok su nezadovoljni birači SDP-a jednostavno prešli Holy – smatraju je valjda čuvaricom pravih lijevih vrijednosti – imala je visoku ljestvicu i držala se je visokih kriterija i zato odstupila kao ministrica. Kad časno postupiš to ti se kad tad vrati. Ponovit ću, velike stranke nemaju razloga za veselje – rekao nam je stručnjak za PR i politički marketing Krešimir Macan.

Naravno, automatski se nakon ovih istraživanja popularnosti političkih stranaka mijenjaju i postavke od prošlog tjedna, kada su u SDP-u, HDZ-u, ali i HNS-u, bili iznimno zadovoljni. Zbrajale su se pozicije, o drugima se nije razmišljalo, a onda se dogodi ovako nešto.

– Ovo je najava katastrofe na EU izborima. Dok su još prošli mjesec mogli pričati da će dobiti po pet mandata HDZ i SDP te jedan Hrvatski laburisti, sadašnji trendovi upućuju da bi mogli osvojiti HDZ četiri, SDP tri do četiri, Laburisti i ORaH siguran barem jedan mandat, dok se Nacionalni forum i Savez za Hrvatsku bore za po jedan mandat. Ovisit će puno o izlaznosti i samoj kampanji – ali birači će općenito glasati protiv HDZ-a i SDP-a. Time nastaje velika gužva na listama zbog preferencijalnih glasova. Prolazi li Petir ili Tomašić. Picula ili netko drugi.

Birači su shvatili, nastavlja Macan, da ih sadašnja vlada ne može izvući iz gospodarskih problema i da je smjer loš (77 posto ili četiri od pet) i zato su kaznili sve redom, predsjednika, Vladu i Sabor lošijim ocjenama.

– HDZ je na svojem biološkom minimumu – oni su više od ovoga osvojili na izborima 2011. kad je cijela kampanja bila zasnovana na Fimi mediji – tako da im sama presuda nije mogla nanijeti više štete nego tada. To je zatvorena priča. Birači hoće posla i kruha, to im neće dati presude Sanaderu ili ideološka prepucavanja. SDP u ovom trenutku nudi mladima da odu stopama premijera Milanovića i isele se u Australiju i Novi Zeland, dok se HDZ retorikom vraća u vrijeme Bleiburga i 1945. A mladi nemaju posla niti nade – pojašnjava Macan i dodaje:

– Ruža Tomašić je ta koje se prošle godine suprostavila kampanji Zorana Milanovića i uspješno mu odnijela pobjedu na EU izborima pred nosom i ima izgrađen imidž borca, koji je dodatno utvrdila negativna kampanja hrvatski medija oko njezine pozicije na listi HDZ-a.

No jedno je u cijeloj priči sigurno, Zoran Milanović se ne može oporaviti. Za Vesnu Pusić još ima nade, a Mirela Holy “živi” najbolje političke dane.

– Vesna Pusić i Mirela Holy su osobno percepirane kao prave lijeve političarke, časne, bez skandala i stručne u svojem poslu (vanjska politika je dobro ocijenjen segment rada vlade). Birači na njih dvije projeciraju svoje slike o idealnom političaru ljevice. Milanović je svoji bahatim nastupom potrošio već 2/5 kredita kod svojih birača u SDP-u – oni su mu još najvjerniji, ali ga sigurno i iz mjeseca u mjesec napuštaju – zaključuje.

Također, odgovor na pitanje zašto Laburisti i ORaH imaju toliki rast jest u neodlučnim biračima, čiji se broj smanjuje. Ljudi ne žele dva bloka pa se okreću tim dvjema strankama što potvrđuje istraživanje koje pokazuje da je neodlučnih birača u ovom trenutku 11,4 posto u odnosu na 12,7 kad pitate za stranke pojedinačno u istom istraživanju.

Izvor: http://www.politikaplus.com/novost/100115/kresimir-macan-ovo-je-najava-katastrofe-sdp-a-i-hdz-a-na-eu-izborima

| Broj posjeta: 1.254 |

Želite li komentirati? Objava: "Krešimir Macan: Ovo je najava katastrofe SDP-a i HDZ-a na EU izborima!"

Imate li komentar?