Kosor si ne može priuštiti Sanaderov pad

Slučaj provizije bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera od 800 tisuća maraka, koliko je navodno dobio da bi Miroslavu Kutli sredio kredit u Hypo banci, u javnosti se pojavio prije čak sedam godina. Činjenica da se o njemu počinje konkretno govoriti tek sada zorno pokazuje posvemašnju ovisnost glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića o migovima vladajućih.

Saborska zastupnica SDP-a Ingrid Antičević Marinović kaže da je Sanader tijekom svoje vladavine stavio svoju čizmu na pravosuđe. ‘On se često i hvalio da je dao nalog MUP-u ili DORH-u da napravi ovo ili ono’, kaže Antičević Marinović, dodajući da prati slučaj od samog početka, kada je tekst s tim optužbama objavljen u Feralu. Bilo je to uoči izbora 2003. godine.

‘On je tada na sve samo odmahnuo rukom i kratko rekao da su to predizborna podmetanja’, sjeća se bivša ministrica pravosuđa. Za nju je zanimljiva i veza između Sanadera i bivšeg šefa Hypo banke Wolfganga Kulterera, kojeg je prije nekoliko dana uhitila policija zbog brojnih malverzacija.

‘Godine 2005, kada ga mediji slave, kada je bio na vrhuncu moći prilikom otvaranja pretpristupnih pregovora, oglasio se i Kulterer koji je tada rekao: ‘Prvi sam čestitao svom velikom prijatelju Ivi Sanaderu jer sam s njim zaključio prvi posao u Hrvatskoj prije 10 godina”, sjeća se Antičević Marinović.

‘Je li to ono o čemu je upravo Feral pisao ili nešto drugo, Kulterer će tek trebati objasniti’, tvrdi ona.

Ta Kultererova izjava potvrđuje da ono za što se tereti Sanadera itekako ima osnove, odnosno da je Hypo banka ključ svega, smatra SDP-ovka.

Nezavisni saborski zastupnik Dragutin Lesar nema iluzija da će istraga na kraju dovesti do uhićenja bivšeg premijera.

‘Slučaj se ne rješava jer je očito da trag novca vodi do Sanadera, i to je jedini razlog zašto. Ne vjerujem ni minimalno ni Karamarku ni Bajiću da će nas oni dovesti do bilo čega ni za 160 godina. Oni će uvijek odgovarati da surađuju s austrijskim istražnim organima, i to je sve’, smatra Lesar koji zato vjeruje da je Sanader, kada je odlazio, sklopio pakt o nenapadanju. Nema nezavisnog pravosuđa u jednoj takvoj političkoj klimi, objašnjava, mada je sigurno da i ono snosi dio odgovornosti.

Prvi put se o ovoj aferi u Saboru, kaže Lesar, ozbiljnije počelo govoriti 2005. godine.

‘Tada sam u parlamentu pokušao progurati prijedlog stranačkog kluba da se formira povjerenstvo koje bi istražilo porijeklo imovine premijera Sanadera i ministra Žužula. Povod je bio upravo tekst iz Ferala da je Sanader dobio 800 tisuća maraka provizije’, priča Lesar.

To nije prošlo, kaže, jer su svoje potpise u zadnji tren povukli Ivo Banac, Šime Lučin i Zlatko Kramarić.

Prema njegovom mišljenju, premijerka Kosor ne može ići do kraja. ‘Kada bi to došlo do Sanadera, to bi bio krunski dokaz da cijeli HDZ i Vlada počivaju na korupciji’, objašnjava saborski zastupnik.

Došlo bi se i do ljudi iz njegova okruženja, kaže, i to bi bio materijalni dokaz da je cijeli HDZ, tj. njegovo vodstvo korumpirano.

‘Taj si luksuz Kosorica ne može priuštiti. Borba protiv korupcije će stati na Mravku, Jurak i Polančecu, koji je žrtvovan jer nije bio njihov. Riječ je o petoj liniji korupcije koja zabavlja narod i služi kao mazanje očiju Europskoj uniji da se nešto radi po tom pitanju’, mišljenja je Lesar. Ni eventualna smjena vlasti, smatra on, neće dovesti do razrješavanja ove afere, jer će dotad ‘ključni dokumenti nestati’.
Izvor: http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/82380/Kosor-si-ne-moze-priustiti-Sanaderov-pad.html
| Broj posjeta: 1.006 |

1 komentar u "Kosor si ne može priuštiti Sanaderov pad"

  1. Slavni Bajić ne reagira na ono što je jasno i maloj djeci (sada su već i narasli od kad se ovo povlači, od objave u Feralu, koji su uspjeli ugastiti) – zar nije jasno da radi po nalogu – zna se čijem – on ide dalje
    Josip

Imate li komentar?