IZBJEGNUTI PONOVLJENI IZBORI Laburist Antun Kapraljević novi predsjednik Skupštine

Kapraljević je imenovan uz potporu 24 vijećnika HDSSB-Zeleni HR, tri vijećnika Laburista i dva HSP-a dr. Ante Starčević

Treća – sreća. Jučerašnji treći (i posljednji) pokušaj konstituiranja Skupštine Osječko-baranjske županije bio je uspješan: za predsjednika je izabran Antun Kapraljević (Hrvatski laburisti – Stranka rada), čime su, što je najvažnije, izbjegnuti ponovljeni izbori za to tijelo, koji su već prijetili građanima.

Podsjetimo, u prvom pokušaju 21. lipnja vladajući HDSSB nije dobio traženu natpolovičnu većinu (najmanje 28 od 55 članova Skupštine) za svojeg kandidata Borisa Antunovića. Drugi je put Kapraljević, koji je bio predviđen za predsjednika, završio u bolnici zbog srčanih problema. Jučer se pak pojavio na konstituirajućoj sjednici, ali je stvar “zakuhao” HDZ, kandidirajući Gorana Ivanovića Laca, svojeg nedavnog kandidata za osječko-baranjskog župana. Nakon što je laburist Miroslav Varga podsjetio kako su prvobitno tražili konsenzus oko Kapraljevića, na što HDZ, SDP, HNS i HSU nisu željeli pristati, sada su odlučili, tvrdi, pristati i na potporu nekoliko stranaka, sve u cilju izbjegavanja novih izbora. Na kraju je za Kapraljevića glasovalo ukupno 29 skupštinara – 24 HDSSB-Zeleni Hrvatske, tri Laburista i dva HSP dr. Ante Starčević – što je bilo dovoljno za pobjedu.

Antun Kapraljević (Foto: Davor Javorović/PIXSELL)

– Napominjem kako potpora triju stranaka ne znači koaliciju, nego je riječ o tehničkoj potpori koja omogućava funkcioniranje županije i sprječava nove izbore. Drago mi je što smo uspjeli u tome, a na podršci, osim mojim laburistima, hvala HDSSB-u i HSP dr. Ante Starčević. Nismo mi ni s kim, oni su s nama. Nije ovo koalicija, nego tehnička podrška da se ne bi išlo na nove izbore. Nadamo se da ćemo biti pravedan korektiv prema svim odlukama koje se budu donosile – naglasio je Kapraljević, inače svojedobno istaknuti član HNS-a.

Na novinarski upit o njegovu zdravstvenom stanju, istaknuo je kako je svaki njegov infarkt bio povezan s politikom jer je svoj posao uvijek radio sa srcem. “Nemam više cijelo srce, nego pola, ali i to će mi biti dovoljno za ovaj posao”, smatra novi predsjednik.

I Vladimir Šišljagić, osječko-baranjski župan i predsjednik HDSSB-a, izrazio je zadovoljstvo što su uspjeli konstuirati novi saziv Skupštine. “HDSSB je učinio sve da se to dogodi i da ne dođe do novih izbora. Drago mi je da smo uspjeli u tome”, rekao je. Na upit je li posrijedi nova koalicija ili samo tehnička potpora, Šišljagić je odgovorio kako od Skupštine kao predstavničkog tijela očekuje da neće biti nikakvih problema, kao ni u prošlom mandatu. “Očekujem da zajedno vodimo računa o prioritetima Osječko-baranjske županije, prije svega o interesu svih građana”, zaključio je.

Za potpredsjednika Skupštine izabran je Boris Antunović (HDSSB), ali je, za razliku od osječkog Gradskog vijeća, i oporba dobila svoga potpredsjednika – hadezeovca Gorana Ivanovića.

Tomislav LEVAK

Izvor: http://www.glas-slavonije.hr/204648/3/Laburist-Antun-Kapraljevic-novi-predsjednik-Skupstine

Priopćenje Miroslava Varge, vijećnika Hrvatskih laburista u skupštini Osječko-baranjske županije

1. Jesu li Laburisti amateri? Ne vjerujem da su svi Laburisti amateri, ali za sebe to mogu potvrditi.

2. Je li tehnička podrška – koalicija? Nije, ali teško je to nekome objasniti tko već ima svoj odgovor na sva pitanja.

3. Bi li HDSSB nestao sa scene da nismo izabrali Predsjednika Skupštine? Ne bi jer da podsjetim – Šišljagić je izabrani Župan i do novog proračuna može raditi što želi. Pitanje je bilo želimo li mi dozvoliti da se do kraja godine krčmi novac prema ranije usvojenom proračunu bez nadzora.

4. Da li su Laburisti trebali glasati za HDZ? Nikada i nikako. Također ne bi glasali ni za neku drugu stranku. Našu su birači dali nama glas i stoga taj glas ne damo nikome. Bez obzira tko je to razumio.

5. Jesmo li ostvarili neke pogodnosti, fotelje ili koristi? Koliko znam, nismo. Ali. to ionako nitko ne vjeruje.

6. Bi li novi izbori donijeli značajno drugačiju situaciju? NE! Zadnjih 20 godina u OBŽ na vlasti su desne opcije. Postotak osvojenih mandata HSP, HDZ, HDSSB do sada je uvijek oko 65%. Uvjeren sam da bi na ponovljenim izborima to bilo opet tako.

Mi na ponovljenim izborima vjerojatno ne prelazimo prag. Osobni izbor mi je bio vrlo jednostavan – ili doći u poziciju i pokušati napraviti nešto ili biti u poziciji da se ne može napraviti išta. Po meni, pametnije bi bilo da su se sve stranke htjele priključiti.

7. Što je stvarno tehnička podrška? Omjer snaga u SKupštini je po 26 vijećnika u dva bloka (HDSSB + HSP AS vs. SDP + HDZ + HNS). Mi imamo 3 vijećnika. Nikome nismo dali glas, ali sve smo pozvali da daju glas nama jer je to bilo jedino rješenje koje je svima djelovalo prihvatljivo. Kada su počeli uvjetovati podršku nama nekakvim ugovorima, sporazumima, javnim objavama i sl. mi smo odbili.

Nažalost, moram ponoviti i uvjeren sam da opet neće biti jasno: Mi nismo u koaliciji ni sa kime.

Omjer radnih tijela skupštine posložen je 2-1-2. To znači da svaki blok ima po 2 predstavnika, a mi smo si uzeli za pravo da naš bude onaj koji će biti presudan za donošenje odluke. Tako imamo poziciju da ćemo u svakom trenutku moći spriječiti lošu odluku.

Tu bi mogli doći do izražaja moje neiskustvo i amaterizam pa da ne prepoznam odmah da je nešto ‘podvaljeno’. Zbog toga sam i tražio da budem samo u jednom (neplaćenom) odboru – Odboru za gospodarstvo. Mislim da tu mogu napraviti najviše.

8. Jesmo li se prodali za naknade? Nismo! Mjesečna naknada vijećnika u Županiji je 700,00kn uz obavezu rada u odborima koja se ne plaća. Oni koji me dobro poznaju znaju da mjesečno dajem više u razne dobrotvorne svrhe. Nije u pitanju novac, nego mogućnost djelovanja. Nisam naivan pa da sam uvjeren da ću moći napraviti puno toga. Ali, jesam realan pa znam da ovako mogu napraviti više nego ni da nisam u prilici. Već je jučer primjerice jedan IT događaj dobio zeleno svjetlo u sponzoriranju od strane Županije. Nije to puno, ali je više nego prije.

9. Jesmo li postupili na svoju ruku? Niti u jednom trenutku. Sva su stranačka tijela koja su nadležna za odlučivanje, većinom glasova ili jednoglasno podržala naše postupke. Niti u jednom trenutnu niti jedan član Izvršnog odbora podružnice nije bio neinformiran o tome što se događa.

Suština i svrha djelovanja političke stranke, za razliku od udruga ili pojedinaca, je doći u poziciju u kojoj se odlučuje. Stranke postoje da osvajaju vlast. I u kokošinjcu ima reda i stoga je u svakom koraku poštovana stranačka piramida, svrha postojanja i statut. Mi nismo alpinisti pa da osvajamo vrhove planina. Mi smo stranka i naš je zadatak osvajanje vlasti.

Kako će se ta vlast provoditi, da li ćemo vjerodostojno raditi na način na koji smo se obvezali u izbornoj kampanji, da li ćemo biti javni u svom radu – to je bit. Tko nas u tome podržava, meni nije toliko bitno.

10. Je li ovo za laburiste dobro? Uvjeren s
am da je. Ali, ne živim u uvjerenju da sam najpametniji i da znam sve. Isto tako, kako nemam kristalnu kuglu, ne znam kako je tko glasao na tajnom glasanju (iako s velikom vjerojatnošću to mogu rekonstruirati). Stoga ne mogu 100% predvidjeti kako će se ovo odraziti na rezultate slijedećih izbora. Nadam se da će rezultati našeg utjecaja na rad Županije postati vidljivi i da će biti pozitivnih pomaka koje će javnost prepoznati.

Volio bih da pratite rad Županije i da presuđujete prema djelima. Nisam bježao nikada od javnog iznošenja svojih stavovoa i odgovora pa neću ni sada. Smatram politiku javnim poslom (dobro, osim poslova u tajnim službama ili diplomaciji) i stoga ne bježim ni od koga.

Zamolio bih Vas da komentirate ovih 10 točaka iz našeg programa kojeg su vijećnici svih stranaka (osim HNS-a) prihvatili kao nešto što ima smisla provesti:

1. Javnost rada Županije i svih tvrtki pod županijskom ingerencijom – javno moraju biti dostupni svi podaci o proračunu, svi natječaji uključujući odluke o izboru dobavljača ili imenovanju osoba.

2. Javni novac ulagat će se u podizanje godpodarske aktivnosti – cilj nam je organiziranje poljoprivredne burze za otkup i distribuciju poljoprivrednih proizvoda, poticanje socijalnog poduzetništva i diversifikacija prihoda ruralnih domaćinstava kroz turističke i socijalne programe.

3. Informatički sektor Županije je, u nekim segmentima, među vodećim na svijetu. Svima koji će biti zaintereisrani omogućiti će se učenje o trošku županije i prijenos informatičkih znanja u svrhu samozapošljavanja ili lakše zapošljivosti.

4. Svi natječaji za posao imati će mjerljive i jednostavne kriterije provjerljive prije natječaja. Nitko ne može biti zaposlen ni na određeno ni honorarno bez objavljanog natječaja. Svi izabrani morati će se javno predstaviti na internetu sa svojim CV-om i kratim biografskim crticama.

5. Kupnja najmanje 4 stana u ZG za potrebe pacijenata iz OBŽ – predlažemo udruživanje s fondom Nore Šitum u izradnji kuće ili kupnji stana.

6. Protokol korištenja svih službenih automobila i službenih mobitela biti će javno dostupan na web-stranici Županije putem mjesečnog izvještaja uključujući i ispis poziva.

7. Sva komunikacija stanovnika/korisnika sa županijskim zaposlenicima će biti putem svih dostupnih kanala komunikacije: Facebook, Twitter, e-mail, mobitel, telefon, fax i sl. Svaki će zaposlenik županije biti obvezan otići do stranke ukoliko je riječ o teško pokretnoj osobi.

8. Svaka stranka će prije no što dođe u zgradu Županije unaprijed znati koje sve dokumente treba donijeti na sastanak sa službenikom i time ćemo izbjeći obrazac FT-1P (Fali ti jedan papir).

9. Ulaganje u promociju OBŽ – poglavito specijalnih vrsta turizma (cikloturizam, promatrači ptica, šišmiša, lovci, obiteljski).

10. Svaka javna zgrada morat će postati WiFi hotspot/freespot – predložili smo podršku projektu ‘Otvorena mreža’ o kojem se već pisalo na ovom portalu.

| Broj posjeta: 1.058 |

4 komentara u "IZBJEGNUTI PONOVLJENI IZBORI Laburist Antun Kapraljević novi predsjednik Skupštine"

  1. Strašno je kad nazovi ljevičari traže i dobijaju potporu HDSSB-a i HSP-AS.
    Čestitam na dosljednosti!

  2. Da, sve je strašno, svi smo isti i ništa ne valja na ovom svijetu.

  3. Lokalna razina politike nema veze s nacionalnom ideološkom podjelom. Mislim da je Tuna Kapraljević ljudina i tehnička podrška ove vrste je pozitivna i zbog njega i zbog izbjegavanja novih izbora. Nadam se samo da od tih 10 nabrojanih točki neće krenuti odmah od točke 5 koja mi jedina smrdi na koruptivnu radnju (iako ne sumnjam u dobru namjeru). Možda je bolje te milijune kuna, umjesto u stanove u Zagrebu, utrošit u opremanje nekog odjela Osječke bolnice kako bi što manje ljudi moralo u Zagreb na lijećenje…

  4. Ma, tako je. Svaki prigovor treba relativizirati.
    Pa tako laburisti nisu u koaliciji s HDSSB-om i HSP-AS, nego su dobili samo tehničku potporu za mjesto predsjednika.

Imate li komentar?