'HUP JE UDRUGA KAPITALISTA S OPASNIM NAMJERAMA' Lesar bi im zabranio posao u Hrvatskoj

VARAŽDIN – Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar prozvao je danas tijekom druženja s građanima u Varaždinu Hrvatsku udrugu poslodavaca udrugom opasnih namjera komentirajući nedavne izjave predstavnika HUP-a da bi povećanje minimalne plaće značilo gubitak radnih mjesta.

Lesar ih je nazvao kapitalistima opasnih namjera kojima treba zabraniti poslovanje u Hrvatskoj te je istaknuo da službene izjave HUP-a, ako to jesu, smatra zabrinjavajućima i alarmantnima jer su udar na socijalnu pravednost i socijalnu državu, prijetnja daljnjem padu kupovne moći građana te medijski pritisak na vlast i Vladu RH uoči donošenja odluke o povećanju minimalne plaće.

HUP je u srijedu istaknuo kako su izmjene Zakona o minimalnoj plaći, kojima se minimalna plaća ove godine povećava za 170 kuna ili za šest posto posve neprimjerene situaciji u gospodarstvu i štetne za znatan dio gospodarstva, posebice prerađivačku industriju i graditeljstvo. Procjenjuju kako to izravno ugrožava 50.000 radnih mjesta u radno intenzivnim industrijama koje su dominantne u ruralnim krajevima Hrvatske.

“Sadašnja minimalna plaća iznosi 34 posto prosječne plaće u Hrvatskoj. S predloženim povećanjem od 170 kuna taj bi se postotak popeo na 37 posto. Poslodavac koji taj minimalac ne može isplaćivati ne bi smio poslovati u Hrvatskoj”, rekao je Lesar te nazvao izjavu predstavnika HUP-a sramotnom.

Komentirajući tijek izborne kampanje za Europski parlament, optužio je medije za bojkotiranje kampanje objašnjavajući to odlukom vlasnika medija ili urednika na koju se ne može utjecati.

Lesar je otišao i dalje te je ocijenio da je to očito namjerno rađeno jer vladajućoj koaliciji na čelu sa Zoranom Milanovićem odgovara što manja izlaznost na izbore.

“Vladajuća koalicija želi što manji izlazak birača. Zato i nisu prihvatili naš prijedlog da izbori budu na isti dan kada i prvi krug lokalnih izbora, što bi značilo i veći izlazak. Hrvatska radiotelevizija kao javni servis pratila je kampanju na programu koji ne može pratiti 60 posto građana ove zemlje. Gospodin Radman, koji je to očito odlučio, upropastio je zadnje ostatke javnog medija u Hrvatskoj”, ustvrdio je Lesar.

Na kraju je poručio da je glas za Hrvatske laburiste glas za socijalnu Europu, glas za kandidate koji će ondje ratovati s interesnim lobijima banaka i multinacionalnim kompanijama koji pokušavaju amerikanizirati Europu.

Još je jedanput podsjetio da ovo nisu izbori za ulazak u Europu, nego izbori za zastupnike koji će predstavljati građane Hrvatske u Europi. Govoreći o novome modelu glasovanja, gdje građani sami mogu zaokružiti pojedinog kandidata, Lesar ga je istaknuo kao novu kvalitetu izbornog zakona za koji se nada da će se primijeniti i na sljedećim izborima za Hrvatski sabor.

Izvor: http://www.jutarnji.hr/-hup-je-udruga-kapitalista-s-opasnim-namjerama–lesar-smatra-da-im-treba-zabraniti-poslovanje-u-hrvatskoj-/1096605/

| Broj posjeta: 912 |

Želite li komentirati? Objava: "'HUP JE UDRUGA KAPITALISTA S OPASNIM NAMJERAMA' Lesar bi im zabranio posao u Hrvatskoj"

Imate li komentar?