Dolaze crni dani za radnike, upozoravaju Laburisti

Laburisti: S ovakvim Zakonom o radu radit ćemo za minimalac

Laburisti zamjeraju što se rasprava vodi u vrijeme godišnjih odmora, vjerojatno s ciljem da u njoj sudjeluje što manje ljudi, zaključuje Nenad Pleše

Radit ćemo za minimalnu plaću i bez sudske zaštite, bude li ovakav Zakon o radu prihvaćen u Hrvatskom saboru, za radnike dolaze sve crnji dani, upozoravaju Laburisti Primorsko-goranske županije koji imaju niz primjedbi na prijedlog izmjena Zakona o radu, o kojemu rasprava na web stranicama Ministarstva rada i mirovinskog sustava traje do 15. rujna.

Laburisti zamjeraju što se rasprava vodi u vrijeme godišnjih odmora, vjerojatno s ciljem da u njoj sudjeluje što manje ljudi, zaključuje Nenad Pleše, predsjednik Laburista PGŽ i odnedavno saborski zastupnik. Upozorava kako ulazimo u začarani krug, jer će manji prihod radnika za sobom povući manju potrošnju, a time i slabije punjenje proračuna. Laburisti imaju ozbiljne primjedbe na neke od 17 ciljeva koliko ih predlagač želi ugraditi u Zakon o radu.

– Umjesto prekovremenog sata iznad 40 sati koji se više plaća, predlaže se veća satnica i dulji rok preraspodjele radnog vremena što će biti plaćeno kao redovni rada. Primjedbe imamo i na umanjenje materijalnih prava za radnike koji rade u nepunom radnom vremenu kao i na smanjenje otpremnina na šest prosječnih neto plaća – kazao je Pleše.

Zamjerki je mnogo, no potpuno neprihvatljivim drže i uvođenje posebne vrste otkaza ugovora o radu ako radnik ne pristane na manju plaću, produžavanju vremena za ustupanje radnika preko agencija za privremeno zapošljavanje i umanjenje plaće radnicima kad nisu ustupljeni. U slučaju nezakonitog otkaza oštro se protive smanjenju novčane štete radniku ako mu nije prihvatljiv nastavak rada kod poslodavca. Time se, kazao je Pleše, pogoduje poslodavcima da radnicima daju nezakonite otkaze.

Izvor: http://www.vecernji.hr/vijesti/laburisti-s-ovakvim-zakonom-radu-radit-cemo-minimalac-clanak-602419

| Broj posjeta: 1.097 |

1 komentar u "Dolaze crni dani za radnike, upozoravaju Laburisti"

  1. toliki ljudi su izginuli za radnicka prava,da bi ih se sada tako lako ukinulo?

Imate li komentar?