Alat za ucijenjivanje

Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar izjavio je danas u Osijeku kako su Zakon o poticanju zapošljavanja i raskidanje kolektivnih ugovora u javnome sektoru alati kojima se aktualna vlada služi kako bi snizila cijenu rada.

Lesar je na konferenciji za novinare kazao kako je riječ o metodama ‘prepisanim iz neoliberalnog priručnika’, ocijenivši kako će se raskidanje kolektivnih ugovora u javnom sektoru, uz izgovor da su oni neodrživi, brzo prenijeti i u privatni sektor.

Ustvrdio je kako su modeli, poput Zakona o poticanju zapošljavanja koji je donesen uz obrazloženje da se mladim ljudima želi omogućiti stjecanje radnog iskustva, poznati u Europskoj uniji, ali se tamo provode uz dva preduvjeta.

– Potrebno je da država zna koji profil kadrova treba osposobiti i to onda stimulira, te da takva mjera bude dio ukupnog gospodarskog programa tako da se zna što će biti s tim ljudima po isteku određene stimulativne mjere – rekao je Lesar.

Lesar je dodao kako tvrtke koje u tome sudjeluju u takvim programima treba birati na javnome natječaju kako se ne bi dogodila situacija da poslodavac koji, primjerice, dvije godine ne isplaćuje plaće ili ne uplaćuje doprinose, ovakvim mjerama dobije besplatnu radnu snagu.

On drži kako je Zakon o poticanju zapošljavanja ‘strašno opasan presedan’ i ‘alat za ucjenjivanje ljudi u svim profesijama’, jer preko 85 posto zaposlenih u Hrvatskoj ima ugovore na određeno vrijeme, a poslodavci ih sada mogu ucjenjivati besplatnom radnom snagom.

Lesar je ustvrdio kako popularnost stranke raste i nakon parlamentarnih izbora, ali da to promatraju kao ‘akontaciju građana za budućnost‘, jer će prvi ozbiljni test biti lokalni izbori iduće godine.

Izvor: http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/lesar_uocava_strasno_opasan_presedan_u_vladinom_poticanju_zaposljavanja/725876.html

Prenosimo i pismo simpatizera koje smo danas primili u redakciju:

Naši poslodavci koji koriste poticaje iz NPPZ 2012 upravo su izmislili novu kategoriju djelatnika: PRIPRAVNICI ZA STRUČNO OSPOSOBLJAVANJE SA ISKUSTVOM.

Ovog trenutka na web stranicama HZZ i posao.hr čitam oglas poslodavca Nesek d.o.o iz Zagreba. Traže 2 pripravnika-arhitekta za stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa prema NPPZ 2012. Uvjeti su slijedeći:

1. fakultet, akademija, magisterij, doktorat
2. informatičko znanje – autocad
3. B kategorija-vozač

Sad slijedi biser:

4. dipl.ing arh., ISKUSTVO U IZRADI PROJEKTNE DOKUMENTACIJE, PROSTORNOG PLANA URBANIZACIJE, engleski jezik, POLOŽEN STRUČNI ISPIT (ali nije uvjet).

Pa koji to pripravnik ima navedena iskustva i mogući stručni ispit, ako je uvjet za polaganje stručnog ispita određeni broj godina radnog staža?

Što je ono gospodin ministar rada rekao: Imamo ugrađene mehanizme kontrole da su pripravnici stvarno pripravnici i da ih poslodavac neće iskorištavati za 1.600 kn proračunskog novca te da će pripravniku biti omogućeno sticanje iskustva i znanja u struci.

Pa gdje su ovdje ti mehanizmi, tko je ovdje lud a tko zbunjen? (IC)

| Broj posjeta: 1.338 |

Želite li komentirati? Objava: "Alat za ucijenjivanje"

Imate li komentar?