Tko je kriv?

Trenutno je vrlo aktualna situacija sa klinikom „Medikol“ koja jedina u Hrvatskoj posjeduje najsuvremenije uređaje za dubinsko snimanje građana kojima je prethodnim pretragama utvrđena vjerojatnost oboljenja od karcinoma. Proziva se i HZZO kojemu građani uplaćuju redovni i dopunski doprinos za zdravstveno osiguranje. Problem se „vrti“ oko činjenice što je spomenuta klinika u privatnom vlasništvu pa se velika novčana sredstva iz fonda zdravstvenog osiguranja „prelijevaju“u kliniku koja je u privatnom vlasništvu. Uvjeren sam da krivci nisu ni „Medikol“ ni HZZO. Zašto?

HZZO je dužan omogućiti liječenje pacijenata koji su prije Medikola morali na pretrage izvan Hrvatske što je svakako bio još veći odljev sredstava zdravstvenog fonda, a vrlo često su te preglede mogli obavljati samo imućni, a tih je, kako što znamo, u Hrvatskoj velika manjina. Normalno je bilo da se ti troškovi smanje, a smanjenje je bila upravo klinika Medikol koja je opremljena tim uređajima – u Hrvatskoj. Zar je HZZO trebao nastaviti slanje građana na pretrage izvan Hrvatske, kad u su i u Hrvatskoj ti pregledi omogućeni? Sigurno ne.

A sad ono bitno:

1) Hrvatske kliničke bolnice sredstva za rad alimentiraju iz HZZO-a za svoj rad, od zavoja do modernih dijagnostičkih uređaja. Ta im sredstva po određenim kriterijima dodjeljuje Vlada putem Ministarstva zdravstva ( ili bolesti) na čelu sa Ministrom.

2) Hrvatske kliničke bolnice nisu dobile sredstva ni odobrenja za nabavke tih uređaja, pa tehnički ove najsuvremenije dijagnostičke postupke nisu niti mogle primjenjivati i nije im preostalo drugo do da građane upućuju onome tko ih – ima.

Među suradnicima nadležnog ministarstva ima i visoko rangiranih radiologa i stručnjaka, koji su osim „raspodjele“ novca sigurno dužni pratiti suvremene metode liječenja, od medikamenata do dijagnostičkih i operacionih metoda i opreme, pa nije nelogično da se trebala brinuti i o nabavkama ovih sofisticiranih radioloških dijagnostičkih uređaja za potrebe javnog zdravstva. Čak ni nedostatak sredstava ne može biti izgovor, jer Vlada Hrvatsku zadužuje i za daleko manje značajne potrebe od onih za brigu o zdravlju građana. Tako je ove uređaje mogla nabaviti (bar) za najveće četiri kliničke bolnice pri kojima se obnaša i edukacija iz radiologije i obnaša obvezna radiološka praksa.

Kao zaključak: opet se „lopta“ bezrazložno nastoji prebaciti sa visoke politike, konkretno nadležnog Ministarstva na one koji su mu po hijerarhiji podređeni, ili su kao vlasnik Medikola našli načina da investiraju u uređaje koje javno zdravstvo nema, a za dijagnostiku su neophodni osiguranicima, i na tome bazirao svoju poduzetničku karijeru, a u podršku poduzetništva se i sama Vlada i predsjednik – kunu. Da li je vlasnik Medikola učinio nešto nezakonito? Nije! Da li je privatizacija u zdravstvu nezakonita? Nije! Da li je time zdravlje građana-osiguranika u Hrvatskoj time postala roba? Jeste – na žalost, jer se solidarnost primjenjuje samo na obvezno uplaćivanje svih građana – pa i nezaposlenih.

A tko je tu „brigu“ o građanima na taj način legalizirao? Zna se!

Umirovljenik iz Osijeka

| Broj posjeta: 1.055 |

1 komentar u "Tko je kriv?"

  1. Najkatoličkija smo zemlja,ujedno i najlopovskija.Trebalo bi odmah bez trenutka čekanja uvesti kolegij “specifičnosti hrvatskog lopovluka” od nastanka države do danas,neka studenti uče o državi koja je nastala iz lopovluka,a svoj pravac neće mijenjati ni u EU.lopovi ostaju zauvijek lopovi,kao i njihovi neubrojivi glasači.

Imate li komentar?