Radimo, da bi bolje živjeli!

Ponovo se postavlja pitanje izmjene ZOR-a, zbog kojih su sindikalne središnjice skupile preko 700. 000 potpisa građana. Ponovo se priča o našim radnicima koji su preskupi, lijeni i neodgovorni. Ponovo se govori kako su oni ti koji moraju stezati remen.

Pođimo od činjenica. Koja razvijena zemlja, koja je izašla iz krize ima jeftinog i nezadovoljnog radnika? U kojoj su zemlji mogući toliki različiti cenzusi za, neoporezivu plaću, dječji doplatak, dopunsko zdravstveno, minimalnu plaću i plaću koja podmiruje osnovne životne potrebe?

U kojoj od tih zemalja je prosječna plaća manja od 80% prosječnih troškova za život i u kojoj to zemlji velika većina ima manju plaću od prosječne? U kojoj od tih zemalja je dozvoljeno da netko ne dobije plaću ili dobije plaću u bonovima? U kojoj od tih zemalja se ne uplaćuju porezi i doprinosi za iste radnike? Koja od tih zemalja dozvoljava skupe najmove svojih ministarstava, a u isto vrijeme zgrade koje su u njenom vlasništvu, ili u kojima država ima udio zjape prazne?

Jedna od svijetlih kompanija naše županije za prošlu godinu je Đuro Đaković holding d.d. koji je iskazao dobit za prošlu godinu 9,3 miljiuna kuna. Jesu li radnici imali povećanje plaće u bilo kojoj od tih tvrtki koje posluju u njenom sastavi tijekom prošle godine? Nisu. Hoće li oni koji upravljaju holdingom imati kakve bonuse za to? Koja je firma u Brodu podigla plaće svojim zaposlenicima u prošloj godini i zašto je porastao broj nezaposlenih na području BPŽ-a u prošloj godini, kad je ZOR tako rigidan? PDV raste za 2%, porez na dohodak se operezuje s tri stope, a porez na dividendu ili dobit? Je li to jednako podnošenje tereta za sve? Pa tko onda snosi teret krize i na koga se stezanje remena još treba odnositi? Do kada će samo oni koji žive od svog rada plaćati za sve?

Plaće nisu rasle već godinama, ni malo, a životni standard je višestruko narastao, poskupljenja su svakodnevica, i svaki mjesec je sve teže i teže preživjeti, ali doslovno preživjeti od poštenog rada i plaće za taj rad. I opet sve se lomi na onima koji žive od svog rada. A izmjene ZOR-a, kao i porast PDV te ostali rezovi doslovno će slomiti radnika i srednji stalež. Što kad se na to dodaju neisplaćene plaće, plaće u bonovima, neplaćene prekovremene i noćne sate, ovrhe, blokade i ostalo ugnjetavanje običnog čovjeka?

Usto kad se vidi da u proračunu najviše profitira jedna institucija, a to je Vlada čiji je proračun u odnosu na prošlu veći za 26% ili 56 milijuna kuna, treba konačno reći DOSTA. Treba imati na umu da smo tu da živimo, a radimo da bismo osigurali bolji, lagodniji život. Dakle nije licemjerno reći RADIMO DA BI BOLJE ŽIVJELI, A NE ŽIVIMO DA BI SAMO RADILI!

— Orlando Nađ

| Broj posjeta: 634 |

Želite li komentirati? Objava: "Radimo, da bi bolje živjeli!"

Imate li komentar?