Kako je duo ukrao Božić

Početkom ožujka ove godine jedna se vijest učinila tračkom svjetla u gospodarskom kaosu i nemoći Vlade da ponudi konkretna i djelotvorna rješenja izlaska iz krize. Naime, HNB je odlučila smanjiti stope minimalno potrebnih deviznih potraživanja banaka s 20 na 17 %, što znači oslobađanje 6,3 milijarde kuna (oko 850 milijuna eura). Ovakav potez HNB-a guverner je obrazložio kao mjeru HNB-a u pravcu usmjeravanja oslobođenih sredstava u područje zapošljavanja, odnosno otvaranja novih radnih mjesta.

Odmah je bilo uočljivo kako odluka nije koordinirana s Vladom – ona je bila zatečena, ali je u odluci prepoznala i vlastitu priliku za dokazivanje uključenosti u projekt kojiim bi ukazala na svoj doprinos rješavanju problema nezaposlenosti i time podizanja konkurentnosti i općeg blagostanja. Na sastancima koji su uslijedili pojavili su se glavom i bradom vodeći hrvatski tajkuni s neuvjerljivim planovima zapošljavanja: Todorić je npr. „obećao“ zaposliti oko 700 ljudi na rok od nekoliko mjeseci! Ne treba biti ekonosmki stručnjak pa zaključiti kako bi se od oslobođenog novca moglo i trebalo otvoriti oko 20-25 000 NOVIH RADNIH MJESTA i to u tzv. realnom sektoru!

Bilo kako bilo, novac je po nekom ključu pripao banakama, a najveći dio je završio u Raiffeisen banci, koja potom Todoriću izdaje jamstva potrebna za kupovinu slovenskog trgovačkog lanca Merkator. Krajem godine, upravo ovih dana, Todorićev san da postane vlasnik Merkatora nalazi se pred ostvarenjem. O novim radnim mjestima iz oslobođenih sredstava više nitko i ne govori – očito se radilo o velikom dealu vodećeg hrvatskog tajkuna i guvernera Rohatinskog. Da u čitavoj prozirnoj priči o mutnim poslovima spomenutog dvojca guverner ne bi ostao zakinut pobrinuo se Todorić. Posrnulu tvrtku guvernerove supruge prvo je otkupio, a zatim je ona kao fizička osoba od njega otkupila kuću u kojoj i inače živi, a koja je bila u vlasništvu prodane tvrtke!

Uspije li Todorić ovih dana kupiti Merkator bit će posebnog razloga za veselje u „hotelu“ na Kulmerovom, a vjerojatno ništa manje niti u kući Rohatinskih na Bukovcu. Obojica sudionika velike igre imaju doista razloga da tako i bude, a poklone ne moraju niti razmjenjivati – već su velikodušno darivali jedan drugog!

A što s onih 25 000 novih radnih mjesta, 300 000 nezaposlenih? Oni su ionako poslužili samo kao paravan iza kojeg se odigravala operacija Merkator! Mogu se samo nadati da im i iduće godine slični likovi ne ukradu Božić!

— Boris Miškulin

| Broj posjeta: 1.113 |

Želite li komentirati? Objava: "Kako je duo ukrao Božić"

Imate li komentar?