Čini se nedovoljno za položaj žena u društvu

Prije svega želim čestitati u ime Hrvatskih laburista-Stranke rada, svim ženama sretan Međunarodni dan žena. Današnjim danom obilježava se trenutak u kojem su žene odlučile javnim protestom izboriti svoja prava. Najžalosnije od svega jest da kao i tada, ni u današnje vrijeme vlast ništa ne čini kako bi popravila položaj žena u društvu, te da su žene i dalje sustavno izrabljivane i da još uvijek rade u vrlo ponižavajućim uvjetima.

Iz tog razloga smatram da je bilo vrlo licemjerno od obje „partije“ dijeliti danas na tržnici (tržnica u Karlovcu, op. ur.) karanfile i slatkiše, tim istim ženama, za koje u 20 godina vladanja što jedne, što druge partije, nije učinjeno apsolutno ništa, kako bi se stanje u društvu za njih popravilo. Svaka čast na dobroj i plemenitoj namjeri, ali vjerujte „drugovi“, bilo bi korisnije da ste sastavili program i plan kako poboljšati uvjete rada i kako spriječiti diskriminaciju žena u društvu, nego da tim istim ženama dijelite cvijeće.

Od cvijeća one ne mogu ostvariti svoja prava, ne mogu nahraniti svoje obitelji, jer naprosto nije dovoljno jednom u godini nešto im pokloniti a ostatak godine ne poduzeti ništa da se ta gesta vidi i u djelima. Pokloniti cvijet jest jedna lijepa gesta, ali živimo u vremenu kada je potrebno puno više od cvijeta da bi se žene osjećale kao punovrijedni članovi našeg društva.

Dokle god žene doživljavaju situacije u kojima im postavljaju neugodna pitanja na razgovorima za posao, dokle god se dijele otkazi trudnicama, ženama na bolovanju, dokle god se žene prisiljava da rade po više od 12 sati na dan za „crkavicu“ od 2.000,00 kuna, do tog trenutka nema govora o bilo kakvoj ravnopravnoj poziciji u društvu.

Ukoliko vladajući, svejedno koji bili, nemaju sluha za žene ostalih 364 dana u godini, ne trebaju biti licemjerni niti taj jedan, jedini dan, jer ostala 364 dana ženama se zagorčava život na sve moguće načine, od neisplate plaća, prisile na prekovremeni rad, kršenja svih mogućih radničkih i ostalih prava, pa na dalje.

Stoga pozivamo obje „partije“ da ubuduće radije porade na tome da žene u društvu dobiju svoja pripadajuća prava, da ih se zaštiti od izrabljivača kod kojih rade u neljudskim uvjetima, da sva njihova prava budu ispoštovana u svim segmentima koje propisuje zakonodavstvo, te da im se pruži poštovanje jer su i majke i supruge i radnice u isto vrijeme.

Vjerujem da će u tom slučaju ta gesta ženama više vrijediti od karanfila i slatkiša poklonjenih samo jedan jedini dan u godini.

— Snježana Kirinić
Predsjednica Hrvatskih laburista-Stranke rada Podružnice Karlovačke županije

| Broj posjeta: 1.181 |

Želite li komentirati? Objava: "Čini se nedovoljno za položaj žena u društvu"

Imate li komentar?