Zdravlje je ljudsko pravo i potrebno je osigurati dostupnost svima a ne samo bogatima (video)

Govoreći o zdravlju na plenarnoj sjednici u Strasbourgu 12. siječnja, zastupnik u Europskom parlamentu Nikola Vuljanić rekao je da to treba biti osnovno ljudsko pravo i da je mora biti dostupno svima a ne samo najbogatijima, odnosno onima koji si to mogu priuštiti.

“Ovo je dobar potez, sjajno izvješće i ideja. U mnogim europskim zemljama, procjenjuju građani da je, stupanj korupcije najveći u zdravstvu.

Zašto? Zdravlje je i mora ostati ljudsko pravo i plaćanje zdravlja je korupcija sama po sebi. Ljudska prava ne mogu se plaćati. Nisu krivi liječnici, već sustav u kojem se mogu liječiti samo oni koji si to mogu priuštiti odnosno pristupiti nekoj inovaciji. Slučajevi sramotnog uništavanja dijela javnog zdravstvenog sustava i njegove privatizacije u režiji Vlada i privatizacije udara na ovo temeljno ljudsko pravo. ” – rekao je Vuljanić te dodao da ovo nije njegova Europa u kojoj svi nemaju ista prava.

“Uz sve što korisno radimo, i ovim dokumentom, očekujem da ovaj Parlament u budućnosti donese takvu odluku kojom se zaustavlja daljnja privatizacija zdravstva i stvaranje uvjeta da zdravlje postane dostupno svima i pod jednakim kriterijima.” – zaključio je Vuljanić svoj govor o zdravlju.

Treba spomenuti i da gospodarska kriza uključuje rezove u nacionalnim proračunima zdravstvene skrbi, što znači da je potrebno pronaći rješenja za povećanje učinkovitosti sustava zdravstvene skrbi te tako osigurati njihovu održivost.

Izvor: http://www.nikolavuljanic.eu/vijesti/116-zdravlje-je-ljudsko-pravo-i-potrebno-je-osigurati-dostupnost-svima-a-ne-samo-bogatima.html

| Broj posjeta: 653 |

Želite li komentirati? Objava: "Zdravlje je ljudsko pravo i potrebno je osigurati dostupnost svima a ne samo bogatima (video)"

Imate li komentar?