Vuljanić traži od Barrosa hitno uključivanje u rješavanje nemira u BiH

Zastupnik u Europskom parlamentu Nikola Vuljanić koji je i izvjestitelj u sjeni za BiH, poslao je u petak 7.veljače 2014. godine, otvoreno pismo predsjedniku Europske komisije Jose Manuelu Barrosu u kojem traži hitno poduzimanje određenih mjera koje će dovesti do normalizacije odnosa u toj državi. Cijelo pismo pročitajte u nastavku.

Poštovani gospodine Predsjedniče Komisije,

sa strahom i suosjećanjem za patnje naroda u Bosni i Hercegovini već dva dana pratimo eskalaciju očaja i nasilja u gradovima te države. Razočarani građani, nezaposleni, mladi bez perspektive i budućnosti, prevareni radnici, gladni i bijedni učinili su jedino što im je preostalo – izašli na ulice i zatražili svoja prava. Policija je reagirala silom, prosvjednici uzvratili i spirala nasilja se zavrtila. Pitanje je kad će se i gdje zaustaviti? Prosvjednici traže odlazak političkih elita izabranih po sustavu kojem je i Europska unija pridonijela i ne traže mnogo – samo šansu za pristojan život, za život uopće.

Kad je do nasilja i protesta, doduše zbog ponešto drugačijih razloga, došlo u Ukrajini, Komisija i Vi osobno bili ste među prvima i podržali pravo ukrajinskog naroda da sam odluči o svojoj sudbini. Došli ste u Kijev i jasno to rekli obim stranama. Imali ste potpunu podršku Parlamenta jer se radi o elementarnim pravima građana koja Unija štiti po definiciji. Bosna i Hercegovina nije Ukrajina, nije ni tako velika ni tako geostrateški važna. Ali jest Europa i njeni građani imaju ista prava kao i svi drugi građani Europe. A Vi i Komisija zaduženi ste da štitite ta prava.

Sada se u Bosni događa nasilje, prosvjedi su se proširili po svim entitetima, republikama, kantonima, kako se već zovu tvorevine u čijem formiranju je i EU sudjelovala. Znam da pregovori s BiH stoje, da se malo toga postiglo u zadnjih par godina, da političke „elite” koje to nisu nisu partneri za pregovore, jer im je jedini cilj očuvati vlastite vrlo profitabilne pozicije. Ali, gospodine Predsjedniče, Europska unija je, a i Vi kao Predsjednik Komisije, preuzela odgovornost za sređivanje situacije u BiH, pa je dobila i poneke ingerencije kroz visoke povjerenike i druge instrumente djelovanja u BiH. Opravdanje da se ništa nije moglo napraviti nije dovoljno.

Gospodine Predsjedniče Komisije, očekujem da se bez odlaganja izjasnite o situaciji u Bosni i Hercegovini i s povjerenikom za proširenje i odgovarajućom delegacijom pojavite u gradovima Bosne i podržite pravo građana BiH na život. Nemojte čekati da se spirala nasilja proširi i da međunacionalni sukobi zamijene socijalne. Bosna je jednom prošla kroz krvava iskustva takvih sukoba. Nemojte dopustiti da se to ponovi.

S poštovanjem

Nikola Vuljanić, zastupnik u Europskom parlamentu

| Broj posjeta: 534 |

Želite li komentirati? Objava: "Vuljanić traži od Barrosa hitno uključivanje u rješavanje nemira u BiH"

Imate li komentar?