Vuljanić pisao Europskoj komisiji o stanju u BiH

Nakon što je prošlog tjedna poslao otvoreno pismo predsjedniku Europske komisije Jose Manuelu Barrosu, zastupnik u Europskom parlamentu danas je poslao i pitanje Europskoj komisiji na koje traži hitni odgovor.

Bosna i Hercegovina je godinama pod međunarodnom upravom, zapravo protektoratom, ali ta uprava nije osigurala ekonomski i politički napredak. Ekonomska i socijalna kriza u Bosni i Hercegovini prijeti stabilnosti cijele jugoistočne Europe. Umjesto da joj stanje međunarodnog nadzora bude prednost, jer su međunarodni zaštitnici obvezni štititi interese Bosne i Hercegovine, protektorat je postao njezin hendikep jer se bavi pretežito unutarnjopolitičkim pitanjima i lošim posljedicama Daytona. EU je prisutna u Bosni i Hercegovini u okviru zajedničke vanjske i sigurnosne politike, te europske sigurnosne i obrambene politike. EU je s BiH potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP)2008. Godine te ima obaveze u odnosu na Bosnu i Hercegovinu.

Nemiri i nasilje koji se upravo događaju u BiH izravna su posljedica nesposobnosti i korumpiranosti političkih elita zemlje, ali i nedovoljne političke volje EU da se zaista pomogne zemlji koja je najviše propatila u nedavnim ratovima na Balkanu.

« Da li EK planira izvanredne mjere financijske pomoći za rješavanje dugoročne krize Bosne i Hercegovine?

Hoće li će EK pokrenuti održavanje međunarodne konferencije koja bi bila usredotočena na pronalaženje rješenja za funkcioniranje države s konkretnim rokovima, mehanizmima i konkretnim financijskim sredstvima? « – pita Vuljanić Komisiju.

Podsjetimo da je zastupnik Nikola Vuljanić izvjestitelj za Albaniju te izvjestitelj u sjeni za BiH i Makedoniju te je sudjelovao svojim amandmanima na konačnu rezoluciju Europskog parlamenta o BiH.

| Broj posjeta: 580 |

Želite li komentirati? Objava: "Vuljanić pisao Europskoj komisiji o stanju u BiH"

Imate li komentar?