Vuljanić o ZERP-u: Prema budućim članicama nemojte biti licemjerni kao prema Hrvatskoj

Govoreći u utorak na plenarnoj sjednici Eurospkog parlamenta u Strasbourgu o ograničavanju ribolova u teritorijalnim vodama u Sredozemnom i Crnom moru te rješavanja sukoba, zastupnik laburista Nikola Vuljanić upozorio je na nepravdu učinjenu Hrvatskoj prije nekoliko godina kad nam nije bio omogućen ZERP, a danas se upravo govori o određenim zaštićenim morskim područjima.

“Ovo izvješće o kojem danas raspravljamo i glasamo, spominje izraze poput ekskluzivne ekonomske zone i zaštićenih morskih područja, pa bih htio podsjetiti da smo nekoliko godina prije ulaska u EU proglasili ZERP i zbog pritisaka nekih zemalja članica pa i Europske komisije stavili ga u mirovanje te nismo primjenjivali na zemlje članice EU.

Hrvatska je morala birati između nastavka pregovora s EU i te zone, iako smo ZERP proglasili u skladu s Konvencijom UN-a o pravu mora. Sve je ovo rezultiralo ugroženim ribljim vrstama te upitnim opstankom talijanskih, slovenskih ali i hrvatskih ribara.

U međunarodnim vodama Jadrana nekontrolirano se izlovljava riba bez nadzora i pravila. Apeliram na Europski parlament i Komisiju da se takvi licemjerni potezi ne čine sa sljedećim kandidatima i članicama EU”, poručio je Vuljanić.

| Broj posjeta: 342 |

Želite li komentirati? Objava: "Vuljanić o ZERP-u: Prema budućim članicama nemojte biti licemjerni kao prema Hrvatskoj"

Imate li komentar?