Vuljanić o problemu povratka nezakonito iznesenih kulturnih dobara iz Hrvatske

Zastupnik u Europskom parlamentu Nikola Vuljanić govorio je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu 15. travnja 2014. godine o povratu kulturnih dobara nezakonito iznesenih s područja države članice.

Na samom početku je pohvalio izvjestiteljicu na iscrpnom izvješću. Smatra da su izmjene postojeće direktive bile nužne kako bi se efikasnije funkcionirao.

„Pozdravljam brisanje aneksa kojim je specificirano koje kategorije kulturnih dobara ispunjavaju uvjete za povratak. U potpunosti se slažem da je na zemljama članicama samima da definiraju koja kulturna dobra smatraju svojim nacionalnim blagom. „ – izjavio je Vuljanić govorivši u ime Ujedinjene europske ljevice/Nordijske zelene ljevice.

Nadalje je govorio o problemu povratka nezakonito iznesenih kulturnih dobara iz Hrvatske.

„Situacija je malo drugačije jer dobra nisu švercana već jednostavno opljačkana tijekom rata 90-ih. Opljačkana su brojna kulturna dobra i odnesena u Srbiju. Direktivom o povratu kulturnih dobara nezakonito iznesenih s područja država članica EU regulirat će se povratak takvih dobara s početkom od 93.godine. Mnoga kulturna dobra iznesena su u Hrvatskoj prije 93.godine.“ – rekao je zastupnik Vuljanić te dodao da vjeruje da se to može regulirati i na temelju protokola kojeg su Hrvatska i Srbija potpisali prije godnu dana.

Srbija bi kao zemlja kandidat trebala ubrzati povratak jer je do sada tek vraćeno polovinu. Ova direktiva trebala bi postati dio acquia, odnosno pravne stečevine EU i postati obveznom za sve potencijalne države članice.

| Broj posjeta: 753 |

Želite li komentirati? Objava: "Vuljanić o problemu povratka nezakonito iznesenih kulturnih dobara iz Hrvatske"

Imate li komentar?