Vuljanić: Ljudska prava nisu političko već civilizacijsko pitanje

Predstojeći referendum o definiranju braka kao zajednice muškarca i žene izazvao je veliku pozornost i u Europskom parlamentu pa je tako interna radna grupa koja se bavi pravima LGBT zajednica (Intergroup on LGBT Rights) izdala zajedničko priopćenje za javnost 18. studenoga 2013. godine u kojem izražavaju žaljenje što će se ovakav referendum održati u Hrvatskoj. Zastupnik u Europskom parlamentu Nikola Vuljanić također je sudjelovao u izdavanju priopćenja.

Već je nekoliko puta istupao u javnosti boreći se za prava manjina. Kaže da ovdje nije samo problem u pravima LGBT zajednica, već da otvaramo „Pandorinu kutiju” iz koje ćemo stalno izvlačiti nova pitanja kojima želimo ograničiti neka druga prava i to sve u ime nekoga ili nečega, ovaj puta „U ime obitelji”.

Kao izravnog krivca za ovakvo stanje vidi sadašnju Vladu RH koja je nabrzinu mijenjala Ustav prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju te se tada nisu donijele važne odredbe koje bi spriječile ovakve referendume. Hrvatski laburisti upozoravali su na nedostatke poput onoga da za državni referendum nije potrebno 50 % izlaznosti dok je za lokalne to potrebno. To znači da na predstojeći referendum može izaći samo troje ljudi i da će se njihovim glasovima u Ustav unijeti jedna diskriminirajuća odredba. Još jedan problem predstavlja i samo pitanje jer se nije jasno definiralo o čemu se može odlučivati na referendumu.

„Nedemokratski je na ovaj način odlučivati o pravima manjina jer ljudska prava nisu političko već civilizacijsko pitanje. Zadovoljan sam što se i Europska unija uključila u ovu raspravu” – rekao je Nikola Vuljanić te dodao da će izaći i glasovati PROTIV, pozvao je i sve građane da učine isto.

Izvor: http://www.nikolavuljanic.eu/vijesti/78-ljudska-prava-nisu-politicko-vec-civilizacijsko-pitanje.html

| Broj posjeta: 692 |

Želite li komentirati? Objava: "Vuljanić: Ljudska prava nisu političko već civilizacijsko pitanje"

Imate li komentar?