Ured europarlamentarca Nikole Vuljanića od danas otvoren za prijem građana

Zastupnik u Europskom parlamentu Nikola Vuljanić otvorio je u Ilici 150 u Zagrebu svoj ured kojem će se već od danas moći obratiti građani s pitanjima, problemima ali i prijedlozima i idejama. Ured će također organizirati niz edukacija na temu Europske unije te na taj način građanima približiti djelovanje europskih institucija.

Laburist Vuljanić time nastavlja svoju dosadašnju praksu otvorene komunikacije s građanima koja je jedan od temelja laburističkih uvjerenja.

Ured je službeno otvoren u petak, 30. kolovoza 2013. godine, konferencijom za novinare na kojoj je gospodin Vuljanić govorio o svom dosadašnjem i budućem radu u Europskom parlamentu te aktualnim političkim događajima. Tako europarlamentarac Vuljanić namjerava aktivno sudjelovati na predstojećim sjednicama vezanim uz bankarske sustave naglasivši: “Bankarska Europa je nešto protiv čega smo bili od samog početka.”

Prijem građana je od ponedjeljka do petka od 10 do 13 sati te srijedom od 17 do 19 sati. Uredu se građani također mogu obratiti na mail: eu-ured@laburisti.com ili na brojeve telefona 095 3890 801 i 095 3890 805.

Također, zainteresiranim građanima na raspolaganju su Facebook i internetska stranica s kojih prenosimo “s ciljem što bolje komunikacije s Vama pokrenuo sam ovu web stranice na kojima ćete se moći informirati o aktivnostima u kojima ću sudjelovati kao zastupnik u Europskom parlamentu. Kako su najbolji savjetnici političarima upravo njihovi građani, bit će mi iznimno zadovoljstvo čuti Vaše mišljenje o pojedinim temama i problemima. Moji suradnici i ja osobno Vam stojimo na raspolaganju za sva pitanja. Ne zaboravite da je dužnost političara uvijek biti na usluzi građanima.

Vuljanić: Bruxelles mi godišnje daje 405.000 eura

Dio novca ide i zastupničkim asistentima, po dvoje Vuljanićevih su u Zagrebu i Bruxellesu / REUTERS

Nikola Vuljanić, hrvatski laburist i zastupnik u Europskom parlamentu, otvara ured u Zagrebu gdje zapošljava dvoje asistenata. Zašto, koliko će novca potrošiti i kakva su mu primanja, pitanja su na koja nam je ovaj predstavnik hrvatskog radništva odgovarao telefonom u srijedu dok je bio u Bruxellesu.

Pomoć stranci

– Jest, otvaram ured u Zagrebu, imat ću u petak u 10.30 u njemu “presicu”. Adresa je Ilica 150. Nekoliko je razloga za otvaranje: broj jedan je kontakt s građanima, da imaju kamo doći svom zastupniku. Broj dva, kontakti s hrvatskim organima vlasti kojih nema…

Koga nema? Organa vlasti ili kontakata?

– Ha, ha, navlačite me da lupim svašta. Nema kontakata, valjda se odvijaju po strankama. Treći je razlog pomoć stranci.

Zašto stranci niste pomogli otvaranjem ureda u njezinim prostorijama?

– Male su nam prostorije u Zagrebu, a i ne bih htio da ovo bude isključivo stranački rad. Možda se netko ne slaže s Laburistima iz ovog ili onog razloga, a ja, barem to umišljam, zastupam i ljude koji drugačije misle.

Koliko to sve skupa košta?

– Najam i režije u Zagrebu oko tisuću eura, a plaće asistenata idu iz posebnog fonda u Europskom parlamentu.

Kolika vam je plaća, a koliko dobivate mjesečno za asistente?

– Plaća mi je 6200 eura, a za asistente imam na raspolaganju 21 tisuću eura mjesečno i ako to u toku godine ne potrošim, vraća se. U taj novac uključena su njihova putovanja i eventualne dodatne usluge. Primjerice, poželim li angažirati PR agenciju za neki posao, plaćam je od tog novca. U političkoj grupaciji Ujedinjene europske ljevice kojoj pripadam imam pravo i na 30 tisuća eura godišnje za politički rad, za organizaciju tribina i slično. To planiram početi koristiti na jesen. Primam i 4100 eura mjesečno za materijalne troškove. Taj novac ide na opremanje ureda, mobitele, najam…

Četvero asistenata

Raspolažu li ostali eurozastupnici istim iznosima?

– Naravno.

I koliko ste asistenata zaposlili?

– Dvoje ovdje i dvoje u Zagrebu. U Zagrebu sam angažirao dvije ekonomistice Dinu Domijan i Ivu Galović, a u Bruxellesu politologe Natka Plevnika i Gabrijelu Kuharić.

Kolike su im plaće?

– U Hrvatskoj između 9300 i 9400 kuna, a u Bruxellesu oko tri tisuće eura. Ovdje su i troškovi veći, sebi moraju plaćati stan.

Slijede li i ostali europarlamentarci iz Hrvatske vaš primjer? Mislim, otvaraju li urede?

– Evo, baš sam doputovao s Biljanom Borzan, rekla mi je da uređuje ured u Osijeku. Ostale još nisam pitao.

Jeste li ikad više zarađivali?

– Nisam, naravno da nisam. Bio sam profesor na sveučilištu, kada preračunam svoju tadašnju plaću zarađivao sam oko dvije tisuće eura. I prevoditelj sam, zaradio bih nešto sa strane, ali ovoliko nisam nikad.

Podvucimo crtu: eurozastupniku sa zrncem kreativnosti godišnje kroz ruke može proći 405.600 eura. Bio je ovo naš doprinos vječitoj potrazi za prosperitetnim zanimanjima.

Vladimir MATIJANIĆ (Izvor)

| Broj posjeta: 1.277 |

Želite li komentirati? Objava: "Ured europarlamentarca Nikole Vuljanića od danas otvoren za prijem građana"

Imate li komentar?