Postajemo Europa krupnog kapitala u kojoj radnici nemaju nikakva prava

Govoreći o izvješću o ustavnim problemima višerazinskog upravljanja u Europskoj uniji na plenarnoj sjednici, 11. prosinca 2013. godine, zastupnik u Europskom parlamentu Nikola Vuljanić kritizirao je nejednakost te odnos Europskog parlamenta i Vijeća.

“Ovdje bih htio spomenuti problem nepoštivanja odluka Europskog parlamenta u kojem sjede zastupnici koje su građani birali i koji je najdemokratskija institucija EU. No, ipak često se odluke zanemaruju i Vijeće glasuje suprotno preporuci Parlamenta jer se tamo ide logikom tko jači, tlači.” – rekao je Vuljanić te dodao i problem monetarne i ekonomske unije.

“Monetarna i ekonomska unija također su obuhvaćene izvješćem. Jasno je da je Euro valuta koja će doći do svih zemalja članica, osim onih koji imaju izuzeće i tu Unija jasno pokazuje sustav dvostrukih mjerila, odnosno da ne vrijede ista pravila za sve isto. Euro će uništiti slabo razvijene države koje ekonomski nisu dorasle preuzimanju nove valute. Dodatno će osiromašiti građane jer kad pretvorite plaće ili mirovine, onih sretnika koji imaju posao i zato dobivaju plaću, ostaje vam mizerija od parsto eura s kojom se ne može živjeti. Ono čega se bojim, a čemu svakim danom sve više idemo je bankarska unija. Sloboda banaka da upravljaju Europom putem kredita koje one odrede i uvjetima koje one odrede. Europa krupnog kapitala u kojoj radnici nemaju nikakva prava te sve veći broj nezaposlenih, odnosno snižavanje cijene rada da kako bi se profiti povećali, a troškovi prema radnicima smanjili.” – zaključio je Vuljanić svoje izlaganje na ovu temu.

Pročitajte i:

>> Vuljanić: “Balkan nije SAD-ovo smetlište, Hrvatska se mora pobuniti i izaći na ulice”

>> Smanjena sredstva iz Europskog fonda za prilagodbe globalizacije

>> Hoćemo li više demokratske Europe ili je ovo dosta?

| Broj posjeta: 595 |

Želite li komentirati? Objava: "Postajemo Europa krupnog kapitala u kojoj radnici nemaju nikakva prava"

Imate li komentar?