Okrugli stol protiv daljnje privatizacije lučkih usluga

Zastupnik u Europskom parlamentu Nikola Vuljanić ugostio je 29. siječnja 2014. godine, predstavnike Sindikata lučkih radnika Hrvatske, tajnika Roberta Stijelja i Davora Bogojevića iz Luke Vukovar.

Razlog ovog posjeta bio je sudjelovanje predstavnika Sindikata na okruglom stolu protiv daljnje liberalizacije i privatizacije lučkih usluga koje je organizirala Ujedinjena europska ljevica/Nordijska zelena ljevica.

Nakon što je Europski Parlament odbio “Lučki paket usluga I i II”, Europska komisija je ponovno pokrenula prijedlog za donošenje novog nacrta propisa s ciljem otvaranja tržišta i slabljenja sigurnosti, uključujući slabljenje dodatnih radničkih lučkih skupina. Nadalje postoji neprihvatljiv pokušaj da se ograniči štrajkove u lukama.

Okupljeni zastupnici u Europskom parlamentu, sva izaslanstava, zabrinuti radnici i sindikati oštro su se usprotivili novom prijedlogu propisa, zaključujući da uredba ima krivi pravni oblik jer ne mari za nacionalna zakonodavstva, te da iza svega stoji interes za profitom velikih privatizacija luckih 3brodarskih kompanija.

Tajnik predstavnika Sindikata lučkih radnika Hrvatske, Robert Stijelja izrazio je ovom prigodom zabrinutost za budućnost lučkih radnika u Hrvatskoj, te je izjavio kako je prije deset godina pokrenuta inicijativa za uvođenje “lučke karte”, koju bi dobili svi lučki radnici sa stažom, čime bi se suzbilo izrabljivanje radnika i crno tržište, a poticalo bi se zapošljavanje i osposobljavanje za nova radna mjesta, dajući pri tom priliku za posao mnoštvu nezaposlenih u Hrvatskoj.

Prije samog okruglog stola predstavnici sindikata razgovarali su sa zastupnikom Vuljanićem o problemima u Hrvatskoj te je istaknuta nebriga o ovom sektoru, posebno kad su pitanju radnici. Privatizacija će dovesti do konačnog uništenja hrvatske brodogradnje kao i luka.

Izvor: http://www.nikolavuljanic.eu/vijesti/131-okrugli-stol-protiv-daljnje-privatizacije-luckih-usluga.html

| Broj posjeta: 615 |

Želite li komentirati? Objava: "Okrugli stol protiv daljnje privatizacije lučkih usluga"

Imate li komentar?