Nužan je obračun s "legalnim" pranjem novca (video)

U svome se govoru na plenarnoj sjednici u Strasbourgu 11. ožujka 2014. godine, zastupnik Nikola Vuljanić osvrnuo na pitanje pranja novca, problem koji nagriza stabilnost financijskoga sektora te ugrožava međunarodni razvoj ne samo na području Unije, već i na globalnoj razini.

“Perači novca ugledni su poslovni ljudi u službi kriminalaca, ili je to obrnuto, svejedno”, britko je primijetio Vuljanić, napominjući kako samo postojanje zemalja poznatih kao porezne oaze izaziva zgražanje. No pritom se, pojasnio je zastupnik, nitko naročito ne zgraža nad ulaganjem anonimnog kapitala iz istočnoeuropskih zemalja, uključivši Rusiju, u ugledne i pravno sređene zemlje Zapada. Naprotiv, takve se radnje opravdavaju postojanjem slobodnog tržišta kapitala.

Međutim, pozornost se treba skrenuti i na žalosno postojanje onih zemalja u kojima se pranje novca provodi na izrazito banalan način. “Jednostavno donesete novac i kupite nekretninu. Država si naplati porez i tu je kraj. Vaš novac je postao legalan. Tek ako vam se dokaže kazneno djelo, pitat će vas odakle vam novac”, upozorio je Vuljanić pred Europskim parlamentom, zaključivši kako je nužno donijeti jasan propis na razini Europske unije kako bi se takvo ponašanje u potpunosti onemogućilo.

| Broj posjeta: 868 |

Želite li komentirati? Objava: "Nužan je obračun s "legalnim" pranjem novca (video)"

Imate li komentar?