Nezaposlenost mladih postaje bijela kuga 21. stoljeća

Kad je u pitanju nezaposlenost mladih, svi se slažu da su potrebne korijenite i ozbiljne promjene gospodarstva pa tako i društva. Samo takve reforme, koje predlaže ljevica, mogu povesti Europsku uniju na put bolje budućnosti.

To je prestanak politike štednje na mladima, ulaganje u njihovo obrazovanje povezivanje prakse i teorije te sveobuhvatne promjene u odnosu rada i kapitala gdje će se kvalitetan i obrazovan radnik cijeniti i nagrađivati. Dok s jedne strane imamo programe poticanja zaposlenosti mladih, brojne države EU pa tako i Hrvatska pomiču dobnu granicu za odlazak u mirovnu i na taj način onemogućuju mladima ulazak na tržište rada.

nezaposlnei2Zastupnik u Europskom parlamentu Nikola Vuljanić, posebnu je pažnju na plenarnoj sjednici posvetio mladima i nezaposlenosti rekavši da će to postati bijela kuga 21. stoljeća a da će mladima u Hrvatskoj, Portugalu, Španjolskoj, Grčka i Italiji jedina aktivnost ubrzo postati traženje viza za druge države.

Vuljanić je komentirao i EU garanciju za mlade koja se provodi u Hrvatskoj od 1. srpnja ove godine, ali još postoje određene nejasnoće oko cijelog programa kao i nedostatak socijalnog dijaloga. Stječe se dojam da se želi kozmetičkim mjerama prikupiti politički bodovi dok se o implementaciji ne vodi računa.

“EU garancija za mlade, ne samo da je financijski slaba nego je nejasna, nema procjene učinka niti nadzora. Čini mi se da je ovo lijek koji liječi samo simptome a ne bolest” – rekao je Nikola Vuljanić obraćajući se na plenarnoj sjednici u Strasbourgu 10. rujna 2013. godine za vrijeme izvješća o rješavanju problema nezaposlenosti mladih.

| Broj posjeta: 688 |

Želite li komentirati? Objava: "Nezaposlenost mladih postaje bijela kuga 21. stoljeća"

Imate li komentar?