Hrvatski novinari u Bruxellesu

Na poziv europarlamentarca Nikole Vuljanića 23 novinara posjetilo je 25. i 26. studenoga Europski parlament i upoznalo se s radom ove institucije. Svaki zastupnik ima pravo na određeni broj posjetitelja čiji dolazak plaća Europski parlament. Voditeljice i organizatorice bile su lokalne asistentice Iva Galović i Dina Domijan.

Novinari su prvog dana imali priliku razgledati Europski parlament, ali i sudjelovati na sjednici Odbora za vanjske poslove na kojoj se, između ostalog, raspravljalo o Albaniji.

Zastupnik Vuljanić obrazlagao je svoju rezoluciju koju je kao izvjestitelj za Albaniju napisao te amandmane koje su podnijele sve političke grupacije. Na sjednici su se mogle čuti pohvale na rezoluciju o kojoj će se raspravljati uskoro na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

Drugoga dana s novinarima iz Hrvatske sastali su se dopisnici iz Bruxellesa Katarina Drlja (Aljazeera) i Augustin Palokaj (Jutarnji list) koji su pojasnili kako funkcionira sustav institucija Europske unije, te što je posao dopisnika.

Čule su se zanimljive teze, suprotne onome što se misli u Hrvatskoj, da se u Europskom parlamentu ne mogu braniti hrvatski interesi, već se to radi u Vijeću. Također je rečeno i da se ovdje ne može biti političar opće prakse već se potrebno specijalizirati za određene teme. Spomenuto je i da se Europski parlament razlikuje od Hrvatskog sabora jer se ovdje ne koristi metoda preglasavanja već su stalno nužni kompromisi jer ni jedna politička opcija nema većinu.

Posjetitelji su obišli i knjižnicu koju im je pokazala Kristina Grošek te objasnila kako knjižnica služi i kao baza podataka koju zastupnici koriste prije plenarnih sjednica.

Posebnu pozornost izazvao je audiovizualni centar s kojim neki od novinara i surađuju. Voditeljica Eliana Dritsas objasnila je kako i novinari iz Hrvatske mogu doći do snimaka koje su im potrebne te koji su uvjeti korištenja usluga centra.

Nakon dvodnevnog obilaska Europskog parlamenta posjetitelji su puni dojmova napustili Bruxelles a brojni od njih su napravili i reportaže i priloge koje će emitirati u svojim medijima.

„Drago mi je da smo pozvali upravo novinare, od kojih brojni rade na lokalnim medijima, jer neki možda ne bi dobili priliku posjetiti Europski parlament a mi upravo tome i služimo da svoja vrata otvaramo onima koji nemaju tu priliku. Smatram da se još dosta treba raditi s medijima kako bi se razbio stereotip da se ovdje ništa ne radi a primaju velike plaće” – rekao je Vuljanić te dodao da nikada u životu nije više radio nego kao zastupnik u Europskom parlamentu.

Sljedeća grupa posjetitelja zakazana je već idućeg tjedna.

| Broj posjeta: 445 |

1 komentar u "Hrvatski novinari u Bruxellesu"

  1. Nije me Vuljanic uvjerio da nesto radi. On da je htio raditi, prvo sto bi napravio a to je da bi u svoj ured u Zagrebu zaposlio nekoga na osnovu objavljenog natjecaja, pa makar medju clanovima Laburista a ne po babu i po stricevima. Nikada vise Laburist Vuljanic i Laburisti inace (za EU parlament) nece dobiti moj glas i glasove moje obitelji. Samo da prodje jos ovaj cirkus u Zagrebu u subotu, pa da i inace nikada vise Laburisti ne dobiju jos puno glasova.

Imate li komentar?